Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Αλέξανδρος Ρήγας είναι "Εκείνος κι Εκείνος"

Το σατιρικό έργο του Κώστα Μουρσελά βγαίνει σε θερινή περιοδεία σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα.

Εκείνος κι εκείνος Αλέξανδρος Ρήγας Χρήστος Ελένης©

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Αλέξανδρος Ρήγας θα πρωταγωνιστήσουν στο φημισμένο σατιρικό έργο "Εκείνος κι Εκείνος" του Κώστα Μουρσελά και θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια "αναρχική", "αλήτικη" κωμωδία, ένα έργο-ύμνος στην ποιητική αλητεία, στην παράλογη λογική σκέψη, στο ελεύθερο χιούμορ, που συγγενεύει με το θέατρο του παραλόγου και με την επιθεώρηση, μα πάνω απ’ όλα, με την –σκεπτόμενη- κωμωδία. Πρωταγωνιστές είναι ο Λουκάς και ο Σόλων, δύο "ταξιδευτές" που δεν έχουν καμία σχέση με την αστική κανονικότητα και το political correct. Είναι δύο αντι-στερεοτυπικοί σοφοί, δύο αντισυμβατικοί αλήτες, που θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί και προτείνουν απαντήσεις που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί επίσης. Δύο άνθρωποι που θέλουν να είναι ελεύθεροι και τίποτα να μην τους εμποδίζει σε αυτό το ταξίδι της ελευθερίας τους.

Εκείνος κι Εκείνος Αλέξανδρος Ρήγας
Χρήστος Ελένης ©

Περιθωριακοί τύποι, μποέμ άστεγοι αλλά ενεργής σκέψης πολίτες, άνθρωποι που βρίσκονται συνειδητά εκτός συστήματος, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται, ενώ δεν παύουν να θέτουν ασταμάτητα ερωτήματα, γιατί όπως μας λένε: στην εποχή μας δεν λείπουν οι απαντήσεις, αυτό που λείπει είναι οι ερωτήσεις· οι απλές, οι ανόητες, οι αυτονόητες. Έτσι, ο Λουκάς και ο Σόλων, αυτοί οι δύο αληθινά αναρχικοί τύποι που δε δέχονται κανενός είδους εξουσία, σατιρίζουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και κυρίως διερωτώνται και για τα "καλώς κείμενα"…  είναι όντως καλώς; Με τα λόγια τους και τους στοχασμούς τους, σπάνε τα στερεότυπα, την καθεστηκυία τάξη, και πάνω απ' όλα σπάνε "το αυγό", όπως οι ίδιοι ονομάζουν κάθε είδους συστημική εξουσία, ιδεολογική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική, που μας δίνει απαντήσεις και μας ηρεμεί σε βαθμό υπνωτισμού.

Εκείνος κι Εκείνος Αλέξανδρος Ρήγας
Χρήστος Ελένης©

Γι' αυτό "Εκείνος κι Εκείνος" συναντήθηκαν για να θέσουν ερωτήματα, για να διαλαλήσουν ότι οι άνθρωποι οφείλουν να αγωνίζονται για την ουσιαστική ελευθερία τους και να αποτινάξουν φόβους, αστικές προσδοκίες και μεταχειρισμένα όνειρα με 8 άτοκες δόσεις στην πιστωτική τους κάρτα. "Εκείνος και εκείνος" ταξιδεύουν για να διαλαλήσουν ότι η εργασία αντιτίθεται στη φύση του ανθρώπου. Η χαρά βρίσκεται στη δημιουργία και όχι στην εργασία. Φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι να κάθεται, να στοχάζεται, να ταξιδεύει, να βουτάει στις θάλασσες του κόσμου και να τρώει γεμιστά με φέτα, κάτω από μια κληματαριά στις 3:00 το μεσημέρι.

Εκείνος κι εκείνος Αλέξανδρος Ρήγας
Χρήστος Ελένης©

Η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ρήγα, τα σκηνικά του Γιάννη Σπανόπουλου, και οι φωτισμοί του Πέτρου Γάλλια. Συμμετέχουν επίσης ο Παναγιώτης Κουρτέσης και η Μαρία Καμακάρη.

Εκείνος κι Εκείνος Αλέξανδρος Ρήγας
Χρήστος Ελένης​​©

Ο Κώστας Μουρσελάς (1932-2017) υπήρξε από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, που ξεχώρισε για τη σατιρική, αιχμηρή ματιά του απέναντι στη σύγχρονή του ελληνική πραγματικότητα. Υπέγραψε σπουδαίες επιτυχίες τόσο στο θέατρο, όσο και στην πεζογραφία, ενώ αρκετά από τα έργα του μεταφέρθηκαν και σε μορφή τηλεοπτικών σεναρίων  ("Ω, τι κόσμος μπαμπά", "Η κυρία δεν πενθεί", "Εκείνος κι Eκείνος" - μονόπρακτα που γράφτηκαν κατά τη δικτατορία σατιρίζοντας όλα τα κακώς κείμενα, "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά" - που αποτέλεσε τεράστια τηλεοπτική επιτυχία, κ.ά.). 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.