"ElaiΩnas Festival": Με θεματική το μένος έρχεται για ένατη χρονιά

Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής οργανώνεται και φέτος ένα φεστιβάλ που προσφέρει ιαματικές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, με συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως του Γεράσιμου Γεννατά, και ελεύθερη είσοδο.

ElaiΩnas Festival

Το "ElaiΩnas Festival” επιστρέφει για ένατη χρονιά, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, προσφέροντας ιαματικές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις με συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φένιας Παπαδόδημα και του Γιώργου Παλαμιώτη, το φεστιβάλ πρόκειται να διεξαχθεί στις 10 και 11/6, με ελεύθερη είσοδο, στο θέατρο "Ελέρ”.

Φέτος με όχημα το Μένος, τις αιτίες που το γενούν, τη σημασία του, αλλά και τις επιπτώσεις του για τον άνθρωπο, και αντλώντας υλικό από την Ιλιάδα του Ομήρου διοργανώνεται ένα διήμερο αφιέρωμα όπου ηθοποιοί και μουσικοί καλούνται να δουλέψουν πάνω σε επιλεγμένες ραψωδίες: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωράτου, Agile Experiments,Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας, Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Μαυρίδης, MOb trio.

Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα

 

10/6

"Τειχοσκοπία”

ElaiΩnas Festival 9

Ο Γεράσιμος Γεννατάς διαβάζει την ραψωδία Γ, ενσαρκώνοντας τα πολυάριθμα πρόσωπα του ομηρικού έπους και ερμηνεύει, μαζί με την Μάρια Φλωράτου, το ηχητικό τοπίο της αφήγησης.

Ένα ταξίδι της φαντασίας στο μακρινό παρελθόν της Τροίας, όπου οι αντίπαλοι στρατοί είναι παραταγμένοι μπροστά στα τείχη, για να παρακολουθήσουν την μονομαχία ανάμεσα στον Πάρη και τον Μενέλαο. Οι άντρες δίνουν όρκο πως η έκβαση της μάχης, ορίζει και την έκβαση της εκστρατείας. Ο νικητής θα κερδίσει τον πόλεμο και θα πάρει για λάφυρο την Ελένη. Ο Πάρης φαίνεται πως χάνει την μάχη, αλλά γλιτώνει τον θάνατο καθώς διασώζεται με μαγικό τρόπο από την θεά Αφροδίτη. Ο Μενέλαος μένει μόνος στο πεδίο της μάχης. Διψάει για εκδίκηση με βλέμμα, που στάζει αίμα… και ο πόλεμος συνεχίζεται (9 μ.μ.).

Γιώργος Μπλάνας: Μετάφραση, Γεράσιμος Γεννατάς, Μάρια Φλωράτου: Αφήγηση και ηχοτοπία

Agile Experiments

ElaiΩnas Festival 9
Dave De Rose

Το Agile Experiments είναι ένα συλλογικό πρότζεκτ μεικτών μέσων, που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, τον πειραματισμό και την αλληλεπίδραση επί σκηνής.

Ξεκίνησε αθόρυβα το 2015 από μέλη της μουσικής σκηνής του Λονδίνου που μαζεύτηκαν με σκοπό να πειραματιστούν κάτω από την χαλαρή καθοδήγηση του Dave De Rose. Από τότε έχει μεγαλώσει αρκετά και έχει εξελιχθεί σε μια καλλιτεχνική συλλογικότητα από το Λονδίνο ως την Αθήνα και την Αβάνα. Έχει κυκλοφορήσει έντεκα άλμπουμ και έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση.

Με σκοπό να φέρει τα πρωτότυπα κόνσεπτ σε νέα ακροατήρια, το Agile Experiments έχει παίξει σε πολλές διαφορετικές χώρες, παρουσιάζοντας την δημιουργική προσέγγισή του στην ελεύθερη αυτοσχεδιαστική περφόρμανς (10 μ.μ.).

Marius Mathiszik - κιθάρα, loops & fx, Σωτήριος Τσόλης – τύμπανα, Dave De Rose - μπάσο & fx, Κυριάκος Ταπάκης - ούτι, Ναταλία Μαντά - visuals

Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας

ElaiΩnas Festival 9

Μεταπαραδοσιακή, σύγχρονη ορχηστρική μουσική από την Ελλάδα. Οι δύο μουσικοί έχουν συνυπάρξει πολλές φορές στα προσωπικά τους μουσικά πρότζεκτ (LP Streams - Jan Van Angelopoulos , Δύο Λάθη - Φώτης Σιώτας) καθώς και σε αρκετά λάιβ. Η δημιουργία του νέου τους άλμπουμ ‘’Folks Nowadays’’, που θα παρουσιάσουν ζωντανά στο "ElaiΩnas Festival" ως ντουέτο (τύμπανα και βιολί), ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της κοινής μουσικής τους αναζήτησης.

Ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία που συναντάμε στην μουσική παράδοση του ευρύτερου βόρειου ελλαδικού χώρου, φιλτράρονται από τους δύο μουσικούς και μετουσιώνονται σε προσωπικό βίωμα, γεφυρώνοντας ηχητικά το παρελθόν με το σήμερα, το γνώριμο με το απρόσμενο.

Ο τίτλος "Folks Nowadays” αφορά αφενός στο folk ως μουσικό είδος, αφετέρου στην κοινή διαδρομή που οι περισσότεροι folks (άνθρωποι) κάνουμε σήμερα στην αναζήτηση του προσωπικού μας σκοπού και της πλήρωσής του. Το τόσο οικείο ταξίδι από τον γενέθλιο τόπο σε κάποιον άλλο, μεγαλύτερο, πιο γόνιμο, με τελικό προορισμό αυτόν που ο καθένας μας νιώθει "σπίτι του” είναι η βασική ιδέα αλλά και μουσική αίσθηση που διακατέχει το "Folks Nowadays” (11 μ.μ.).

Jan Van Angelopoulos: τύμπανα, Dreadbox synths & pedals, Φώτης Σιώτας: βιολί & effects

 

11/6

"Έκτορος λύτρα”

ElaiΩnas Festival 9
Έλενα Μαυρίδου

Ραψωδία Ω. Ο Πρίαμος ικέτης στον Αχιλλέα. Ο πόνος του θανάτου ως κοινός πανανθρώπινος τόπος.

Ενώ όλο το έργο κινείται γύρω και από τον θυμό του Αχιλλέα, στην τελευταία ραψωδία, ο ποιητής παρουσιάζει τον ήρωα μαζί με τον πατέρα του νεκρού αντιπάλου, να θέτουν με λόγια και έργα το πλαίσιο του Ομηρικού, ίσως και του σύγχρονου ανθρωπισμού.

Η ανάγνωση της ραψωδίας θα γίνει με τη συνοδεία πρωτότυπης μουσικής γραμμένη από τον Γιώργο Μαυρίδη, όπου η παραδοσιακή θρακιώτικη λύρα συναντά την μοντέρνα τεχνολογία του ήχου (9 μ.μ.).

Δημήτρης Μαρωνίτης: Μετάφραση, Έλενα Μαυρίδου: Αφήγηση, Γιώργος Μαυρίδης: Λύρα και ηχοτοπία

MOb trio

ElaiΩnas Festival 9

 

Η μουσική των MOb περιγράφεται ως σταυροδρόμι μεταξύ της electronic melodious jazz, kraut, filmic και exploratory post punk. Synthesizers, effects, loops, drones και τονικές αποκλίσεις μοιράζονται πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία του απαράμιλλου ηχητικού τοπίου του τρίο. Οι συνθέσεις του γκρουπ βασίζονται, κυρίως, σε ανοικτές φόρμες, χρησιμοποιώντας τόσο τονικό όσο και μη τονικό γραμμικό υλικό, ενώ ο αυτοσχεδιασμός τείνει να ισορροπεί μεταξύ της παραγωγής μελωδικού υλικού και της δημιουργίας πολύπλευρων ηχητικών ατμοσφαιρών (10 μ.μ.).

Μάριος Βαληνάκης: Σαξόφωνο & live electronics, Αλέξανδρος Δελής: Μπάσο, κιθάρα & effects, Παναγιώτης Κωστόπουλος: Ντραμς

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το elaionasfestival.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

ElaiΩnas Festival 2023

  • Φεστιβάλ

Η διαχρονική και επίκαιρη έννοια του «μένους» αποτελεί τον βασικό πυλώνα της 9ης διοργάνωσης του φεστιβάλ (σε καλλιτεχνική διεύθυνση Φένιας Παπαδόδημα και Γιώργου Παλαμιώτη) που επιστρέφει, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από σπουδαιους καλλιτέχνες. Στόχος του φεστιβάλ είναι μιλήσει την κρίσιμη ιστορική στιγμή που βιώνει η ανθρωπότητα σήμερα, με αφορμή το έπος της «Ιλιάδας» του Ομήρου, όπου το μένος, ο θυμός του Αχιλλέα αποτελεί την κινητήρια δύναμη αφήγησης μίας σύγκρουσης καταστροφικής. Οι δημιουργικές συμπράξεις ηθοποιών, σκηνοθετών και μουσικών πάνω στις ραψωδίες της «Ιλιάδας» επιχειρούν να αφυπνίσουν το κοινό ως προς την φύση του πολέμου αλλά και την αυτοκαταστροφική φύση του ανθρώπου. Συμμετέχουν οι: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωράτου, Agile Experiments, Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας, Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Μαυρίδης, MOb trio.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ικέτιδες" με Κονιόρδου, Σάττι, Τσορτέκη στην Επίδαυρο φέτος το καλοκαίρι

Το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου με τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαριάννας Κάλμπαρη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αλλά και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/06/2024

Βιώσαμε την ποιητική της περφόρμανς "Θέλω να πάω σπίτι" του Θεάτρου στη Σάλα

Το "α" παρακολούθησε στον χώρο-σπίτι της Χρυσής Βιδαλάκη την παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Κλειτσιώτη. Θέμα της η απώλεια μνήμης.

Φεστιβάλ Αθηνών: Με το "Exit above – after the tempest" επιστρέφει η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ στο Ηρώδειο

Από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού διεθνώς, η εμβληματική δημιουργός έρχεται μαζί με την ομάδα της Rosas, παρουσιάζοντας μια εκρηκτική χορογραφία που συνδυάζει το βάδισμα με τα μπλουζ.

Ο "Πλούτος" του Εθνικού θα μας συστήσει λιγότερα γνωστά αρχαία θέατρα της Ελλάδας

Βρεθήκαμε στην ανακοίνωση του προγράμματος "Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας", στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι η αριστοφανική κωμωδία σε τοποθεσίες που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Το Πτι Παλαί έρχεται τη νέα σεζόν με Καβογιάννη, Παπαδημήτριου κι έργα με υπογραφή Γιωργή Τσουρή

Ο πρώην κινηματογράφος και νυν θέατρο ανοίγει τις πόρτες του ξανά τον Οκτώβριο και υποδέχεται ένα έργο του Τένεσι Ουίλιαμς και μια ελληνική κωμωδία που πρωτοανέβηκε το 1872.

Τα "170 τετραγωνικά / Moonwalk" επιστρέφουν τον χειμώνα για έκτη χρονιά

Το επιτυχημένο κοινωνικό έργο του Γιωργή Τσουρή, το οποίο του χάρισε το βραβείο "Δημήτρης Χορν", επιστρέφει στη σκηνή του θέατρου Ιλίσια, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου

Μια πλούσια κληρονόμος επιχειρεί να απαλλαχθεί από τον προικοθήρα σύζυγό της, που σχεδιάζει να τη δολοφονήσει προκειμένου να αποσπάσει την περιουσία της. Βασισμένη στο νουάρ "Διπλό παιχνίδι", η διασκευή του καλλιτεχνικού διδύμου αποζημιώνει τους φαν του είδους και όχι μόνο. | Powered by Uber