"Κόκκινο": Η ποιητική παράσταση για τη γυναίκα επιστρέφει

Η Χριστίνα Κυριαζίδη φέρνει στη σκηνή της Πλύφα μία σπονδυλωτή χοροθεατρική περφόρμανς, που αφορά τη σχέση μιας γυναίκας με τον έρωτα, την μητρότητα και τον χρόνο.

Κόκκινο - Χριστίνα Κυριαζή © Βασιλης Κοτρώτσος

Το "Κόκκινο: Τρία κεφάλαια από τη ζωή μιας γυναίκας” της Χριστίνας Κυριαζίδη είναι μια σπονδυλωτή σκηνική σύνθεση που αφορά την σχέση μιας γυναίκας με τον έρωτα, την μητρότητα και τον χρόνο. Τρία αναπόφευκτα κεφάλαια στην ζωή μιας γυναίκας, που η ηθοποιός προσεγγίζει με την βοήθεια της ποίησης, της κίνησης και της μουσικής, παρουσιάζονται στην Πλύφα από 31/5 έως 3/6, μετά τον πρώτο κύκλο παραστάσεων στο θέατρο Αλκμήνη.

Κόκκινο - Χριστίνα Κυριαζή
© Xristina Fylaktopoulou

Σε ένα αφαιρετικό σκηνικό, με ένα ακορντεόν, μια καρέκλα και ένα σακάκι, και με μοναδικό συνεργό της τον ποιητικό λόγο, το σώμα και την φωνής της, η Χριστίνα Κυριαζίδη επιθυμεί μια ωδή στην γυναικεία φύση. Η χοροθεατρική αυτή τριλογία, σε ποίηση, σκηνοθεσία και ερμηνεία της ηθοποιού, αποτελείται από τρεις σόλο περφόρμανς.

"Οδός Θ.”

Μια σκηνική δραματοποίηση της ομώνυμης ποιητικής συλλογής της Χριστίνας Κυριαζίδη (εκδόσεις "Πυξίδα”), που περιστρέφεται γύρω από το μοτίβο του έρωτα. 

"Νάνι μάνα να να να, ένα νανούρισμα για μάνες και κόρες”

 Μια σκηνική σύνθεση, όπου η ερμηνεύτρια μιλά για την πολύπλοκη και πολύτιμη σχέση μάνας και κόρης, με αφετηρία την ομώνυμη σύνθεση ποιημάτων της, και νανουρίσματα από διάφορες γωνιές του κόσμου.

"Μια συνομιλία με τον χρόνο”

Mια χορογραφία βασισμένη στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση ("Time") του Ισλανδού συνθέτη Smári Gudmundsson, που επιθυμεί να υμνήσει τον κύκλο της ζωής μέσα από το γυναικείο σώμα.

Κόκκινο - Χριστίνα Κυριαζή
© Κατερίνα Αρβανίτη

Λίγα λόγια τη δημιουργό

Η Χριστίνα Κυριαζίδη είναι Ελληνίδα συγγραφέας, ηθοποιός, μουσικός, podcaster και ραδιοφωνική παραγωγός με έδρα το Βερολίνο. Σπούδασε υποκριτική και θεατρική συγγραφή στην Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία και έχει εργαστεί ως ηθοποιός, δραματουργός και παιδαγωγός θεάτρου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Έχει συνεργαστεί με διεθνή θεατρικά γκρουπ όπως το Odin Τeatret και έχει δημιουργήσει δεκαεπτά σόλο περφόρμανς που έχουν περιοδεύσει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αργεντινή και Βραζιλία. Τα θεατρικά της έργα έχουν βραβευτεί και παρουσιαστεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και την Ισπανία, και η ποίηση της έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα..

Τα γραφιστικά του "Κόκκινο" είναι του Μικελάντζελο Μπεβιλάκουα. Το τρέιλερ επιμελήθηκε ο Στέφανος Κοσμίδης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κόκκινο: Τρία κεφάλαια από τη ζωή μιας γυναίκας

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 65 '

Τρία αναπόφευκτα κεφάλαια στην ζωή μιας γυναίκας, η σχέση της με τον έρωτα, τη μητρότητα και το χρόνο, προσεγγίζονται με όχημα την ποίηση, την κίνηση και τη μουσική και συνθέτουν μια ωδή στην γυναικεία φύση. Το πρώτο μέρος με τίτλο «Οδός Θ.» είναι μια σκηνική δραματοποίηση της ομώνυμης ποιητικής συλλογής της δημιουργού γύρω από το μοτίβο του έρωτα. Το δεύτερο μέρος με τίτλο «Νάνι μάνα να να να» μιλά για τη σχέση μάνας και κόρης, με αφετηρία την ομώνυμη σύνθεση ποιημάτων, και νανουρίσματα από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, ενώ το τρίτο μέρος «Μια συνομιλία με το χρόνο» είναι μια χορογραφία βασισμένη σε μουσική του Ισλανδού Smári Gudmundsson, που υμνεί τον κύκλο της ζωής μέσα από το γυναικείο σώμα.

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.