Ένα μουσείο για τον Κάρολο Κουν έρχεται στην Πλάκα

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν απέδωσε καρπούς και το αποτέλεσμα θα είναι η συντήρηση και η προβολή προσωπικών αντικειμένων αλλά και εικαστικού και ενδυματολογικού υλικού από τα 80 χρόνια πορείας του θεάτρου.

Μουσείο για τον Κάρολο Κουν

 Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη, ο νόμιμος εκπρόσωπος του Θεάτρου Τέχνης Κωστής Καπελώνης και η εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου Καλή Κυπαρίσση-Παγουλάτου, πραγματοποίησαν αυτοψία στο κτίριο της οδού Διοσκούρων 7 στην Πλάκα, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Καρόλου Κουν. Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του προχωρούν με ταχείς ρυθμούς από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που θα στεγάσει σε κτίριο δικής του ιδιοκτησίας το μουσείο στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης των ακινήτων του στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη, ολοκληρώνεται η διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου στο Θέατρο Τέχνης, το οποίο ιδρύθηκε από τον Κουν το 1942, μέσα στην Κατοχή, σε μια καμαρούλα, στη Νεάπολη, -σ’ ένα μικρό δωμάτιο του Ελληνικού Ωδείου γίνονταν οι πρόβες-  και ο Κάρολος Κουν έλεγε: "Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας και το κοινό να μας παρακολουθεί".

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, ταυτόχρονα, επιχορηγείται το Θέατρο Τέχνης με 95.000 ευρώ, για τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούν η καταγραφή, η τεκμηρίωση, η αξιολόγηση, η συντήρηση και σωστική διατήρηση της συλλογής εικαστικού και κυρίως ενδυματολογικού υλικού που δημιουργήθηκε για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού του ΥΠΠΟΑ. Ολο αυτό το πολύτιμο υλικό που αποτελεί μια  ολοκληρωμένη και σπάνια συλλογή βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο φθοράς, καθώς φυλάσσεται σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους.

Μουσείο για τον Κάρολο Κουν Κωστής Καπελώνης, Λίνα Μενδώνη, Μαριάννα Κάλμπαρη

Τον Φεβρουάριο η Λίνα Μενδώνη, η Μαριάννα Κάλμπαρη και ο Κωστής Καπελώνης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες για τη συντήρηση και διάσωση της συλλογής του θεάτρου.

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ίδρυσή του έως σήμερα, εδώ και 80 χρόνια, έχει αδιάλειπτη παρουσία στη θεατρική ζωή του τόπου. Στην κατοχή και κυριότητά του βρίσκεται μεταξύ άλλων, η συλλογή εικαστικού και κυρίως ενδυματολογικού υλικού παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης, η οποία αποτελεί πολιτιστικό αγαθό ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας και ταυτόχρονα σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, ο Κάρολος Κουν εισήγαγε και διατήρησε τη συστηματική συνεργασία των εικαστικών καλλιτεχνών στις παραστάσεις του θεάτρου του.

Μουσείο για τον Κάρολο Κουν Κωστής Καπελώνης, Λίνα Μενδώνη, Μαριάννα Κάλμπαρη

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: "Με μεγάλη χαρά παραδίδουμε στο Θέατρο Τέχνης το κτίριο της οδού Διοσκούρων 7, για τη δημιουργία του Μουσείου του Καρόλου Κουν, ακάματου οραματιστή και δημιουργού του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ελληνικού θεάτρου. Όπως έγραψε ο Μάριος Πλωρίτης, "ο Κουν αναζήτησε  τη συνέχεια, μιας ουσιαστικά ρωμαίικης παράδοσης, λυτρωμένης από προγονοπληξίες, ξενότροπους  αισθητισμούς και ηθογραφικές γλυκερότητες".  Οι παραστάσεις του, πέρα από την εισαγωγή νέων στοιχείων στη θεατρική τέχνη, ανέδειξαν το έργο σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών. Συνεργάστηκαν μαζί του, για τα σκηνικά και τα κοστούμια, Τσαρούχης, Μόραλης, Φωτόπουλος, Μυταράς και πλήθος άλλοι που η δουλειά τους  αποτελεί ένα τεράστιο πολύτιμο υλικό. Μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα του Καρόλου Κουν, θα στεγαστούν στο Μουσείο του, στην Πλάκα. Θα είναι ένας καλαίσθητος χώρος στον οποίο θα προβάλλεται και θα προστατεύεται το έργο ενός μεγάλου δημιουργού που τίμησε το θέατρο και την Ελλάδα".

Μουσείο για τον Κάρολο Κουν

Η Μαριάννα Κάλμπαρη τόνισε: "Νιώθουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση που η πολύτιμη κληρονομιά του Καρόλου Κουν αποκτά τη δική της στέγη στην Πλάκα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ιδιαιτέρως στην Υπουργό Λίνα Μενδώνη, για την πρωτοβουλία, αλλά και την στήριξη αυτού του μοναδικού έργου. Είναι πολύ σημαντικό που το μεταξύ μας μνημόνιο συνεργασίας, απέδωσε καρπούς τόσο άμεσα και ουσιαστικά".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Θεάτρου 2510 έρχεται για τέταρτη χρονιά!

Ο χώρος 2510 φέρνει και φέτος στου Ψυρρή μία μοναδική διοργάνωση με 120 καλλιτέχνες και 20 παραστάσεις θέατρου, χορού και μουσικής καθώς και ταινίες μικρού μήκους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της χρόνια, η "μεγάλη κυρία του θεάτρου" μας αποχαιρέτησε για πάντα.

Σε πορεία πρεμιέρας οι "Βάκχες" με τον Δημήτρη Λάλο και τον Γιώργο Χριστοδούλου

Η τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου ξεκινάει το θερινό ταξίδι της ανά την Ελλάδα από το Κηποθέατρο Παπάγου.

"O dark dark dark": Ο Φώτης Νικολάου χορογραφεί τα σκοτάδια μας

Στο Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζεται η χορευτική παράσταση που στοχάζεται πάνω στη μοναξιά, τους φόβους και τις αδυναμίες μας, αντλώντας έμπνευση από τον Τ. Σ. Έλιοτ και τον Έντουαρντ Χόπερ.

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Νατάσα Τριανταφύλλη γράφει για το "Σχέδιο Μάρσαλ"

Η σκηνοθέτρια, που συχνά εξερευνά ιστορικά γεγονότα μέσα από τη φόρμα του θεάτρου, καταγράφει τα βασικά σημεία της νέας της παράστασης "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" που θα δούμε στον Χώρο Ε' του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο "Οιδίπους Τύραννος" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

Η παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" μάς στρέφει ξανά στο έργο της μεγάλης ζωγράφου

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας 2510, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη, και αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας για το έργο που φέρνει στη σκηνή τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο.