Φεστιβάλ Αθηνών: Αυτές είναι οι δύο ελληνικές παραγωγές που επανέρχονται

Δύο επιτυχημένα έργα των σκηνοθετών Γιώργου Κουτλή και Ανέστη Αζά -από το 2022 και το 2021 αντίστοιχα- θα αποτελέσουν ξανά μέρος του πλούσιου προγράμματος του Φεστιβάλ.

Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι - Η δημοκρατία του μπακλαβά

Το Φεστιβάλ Αθηνών διαθέτει ένα αδιαμφισβήτητα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εκείνες οι παραστάσεις που, λόγω της επιτυχία τους, επαναλαμβάνονται. Ο λόγος φυσικά για τις παραστάσεις "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι” και "Η δημοκρατία του μπακλαβά”, δύο έργα διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά με ένα κοινό: και τα δύο σκηνοθετούνται από δύο ταλαντούχους καλλιτέχνες της νέας γενιάς.

Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι
@Christos Symeonidis
"Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι"

"Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι” (από 7/6 στο "Πειραιώς 260”) παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών για πρώτη φορά το 2022 και αποτέλεσε μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις. Πρόκειται για έναν εφιάλτη με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, μια παρανοϊκή και ωμά διασκεδαστική παραβολή της παράλογης πραγματικότητάς μας. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας του βρίσκεται ο αεικίνητος Γιώργος Κουτλής, υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου μετά από πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου (μία πρόσκληση "τιμητική” όπως την είχε χαρακτηρίσει ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στο "α”). 

Κεντρικός ήρωας του έργου, που είναι σε κείμενο του ανατρεπτικού δραματουργού της "Σαουμπίνε” Μάριους φον Μάγενμπουργκ, είναι ο "Μ". Ο "Μ” βρίσκεται στο αδιέξοδο ενός εγκαταλελειμμένου δρόμου. Δεν έχει ιδέα πώς βρέθηκε εκεί. Το μόνο πράγμα που θυμάται είναι ότι έφαγε μύδια. Στο σημείο αυτό, συναντά έναν άνδρα που κρατάει ένα λουρί σκύλου (τον οποίο ψάχνει) και ένα μαχαίρι. Η νύχτα πέφτει βαριά και ώσπου να ξημερώσει ο "Μ" θα έχει μαχαιρωθεί, θα έχει μαχαιρώσει, θα έχει γνωρίσει ανθρώπους που θέλουν να τον φάνε, θα έχει δει τον χρόνο να στέκει ακίνητος και μόνο στο τέλος, για πρώτη φορά, θα νιώσει πως δεν φοβάται. 

Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι
@Christos Symeonidis
"Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι"

"Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν και να επαινέσουν τις ερμηνείες του Βασίλη Μαγουλιώτη (στο ρόλο του "Μ") και κυρίως του Θάνου Λέκκα και της Δήμητρας Βλαγκοπούλου, που εναλλάσσονται σε πολλαπλούς ρόλους, τους οποίους αποδίδουν συγκλονιστικά. Έπαινος για τις ερμηνείες αποδίδεται φυσικά και στον σκηνοθέτη, στον οποίον επίσης πρέπει να αναγνωριστεί η δημιουργία του άψογου, ατμοσφαιρικού σκηνικού σύμπαντος, το οποίο συνδιαμόρφωσαν αποφασιστικά η Εύα Γουλάκου στα σκηνικά και κοστούμια, ο Τάσος Παλαιορούτας στους φωτισμούς, ο Jeph Vanger στη σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής και στο σχεδιασμό ήχου και ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου στην επιμέλεια κίνησης” διαβάζουμε στο "α”, το οποίο είχε παρευρεθεί στο πρώτο ανέβασμα.

H Δημοκρατία του Μπακλαβά
Πηνελόπη Γερασίμου©
"H Δημοκρατία του Μπακλαβά"

Για άλλη μία φορά, στη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος” του Εθνικού Θεάτρου αυτή τη φορά, πρόκειται να ανέβει το έργο "Η δημοκρατία του μπακλαβά”, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά (από 6/7). Το έργο, σε κείμενο Γεράσιμου Μπέκα, Μιχάλη Πητίδη και του σκηνοθέτη, διαδραματίζεται στη σημερινή Ελλάδα, κάτι που το τοποθετεί στο μεταίχμιο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, παρότι η πλοκή του είναι φανταστική. Με πρωταγωνιστές ένα μεικτό ζευγάρι, έναν Τούρκο και μια Ελληνίδα, οι οποίοι αποφασίζουν να ιδρύσουν το δικό τους έθνος-κράτος με βάση το σπίτι τους και την ιδιωτική τους επιχείρηση, η παράσταση αναδιατυπώνει θεατρικά συγκρούσεις που παραμένουν ενεργές από την εποχή της Επανάστασης ως σήμερα. Μέσα από απολαυστικές κωμικές καταστάσεις, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιφάσεις της νεοελληνικής κοινωνίας, την προβληματική της εθνικής ταυτότητας, αλλά και την ουτοπική πραγματικότητα ενός μελλοντικού, οικουμενικού ψηφιακού κράτους.

H Δημοκρατία του Μπακλαβά
Πηνελόπη Γερασίμου©
"H Δημοκρατία του Μπακλαβά"

Για τη "Δημοκρατία του μπακλαβά” διαβάζουμε στην κριτική του "α”: "Κείμενο και παράσταση δεν αποτελούν μόνο ένα ευφυές δείγμα στοχασμού πάνω στη στρεβλή διαχείριση της εθνικής κληρονομιάς και στη νοοτροπία της σύγχρονης Ελλάδας αλλά και δείχνουν ενδεχομένως έναν δρόμο για το πού θα μπορούσε να κατευθυνθεί το κοινωνικοπολιτικό θέατρο”. Επί σκηνής, εμφανίζεται ο Cem Yigit Üzümoglu, η Κατερίνα Μαυρογεώργη (στους ρόλους του ζευγαριού), ο Γιώργος Κατσής και ο Gary Salomon (σε συμπληρωματικούς πολλαπλούς ρόλους), έχοντας ως ισάξιους συμπρωταγωνιστές τις ηλεκτρισμένες μουσικές του Παναγιώτη Μανουηλίδη και τις εύστοχες, απολαυστικές χορογραφίες της Ζωής Χατζηαντωνίου. Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί η Ελένη Στρούλια, τα κοστούμια η Βασιλεία Ροζάνα και τους φωτισμούς η Ελίζα Αλεξανδροπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

H Δημοκρατία του Μπακλαβά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η sold out παράσταση-πρόταση πάνω στο κοινωνικοπολιτικό θέατρο που διακρίθηκε στο εξωτερικό πραγματεύεται την ιστορία ενός σύγχρονου μεικτού ζευγαριού, ενός Έλληνα και μιας Τουρκάλας, που ερωτεύονται, αποκτούν παιδί και αποφασίζουν να ζήσουν στην Ελλάδα. Με αφορμή ένα περιστατικό ρατσισμού εις βάρος του γιου τους στο σχολείο, ιδρύουν το δικό τους έθνος-κράτος σε μια παράσταση με στοιχεία μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ. Η καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας αποδομεί με αριστοφανική διάθεση τους εθνικούς μύθους περί ελληνοτουρκικής συνύπαρξης, σατιρίζει τη στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κάνοντας παράλληλα κριτική για τους χειρισμούς στο προσφυγικό ζήτημα.

Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών για το 2022, το έργο-παραβολή για την αδιανόητη πραγματικότητά μας με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, με την υπογραφή του δραματουργού της γερμανικής Σαουμπίνε, επιστρέφει στη σκηνή. Με φόντο έναν απειλητικό, μετα-αποκαλυπτικό μη-τόπο, που κινείται μεταξύ πραγματικότητας και επιστημονικής φαντασίας, ο Μ., βρίσκεται μόνος σε μια άγνωστη περιοχή της πόλης του. Κατά τη διάρκεια μιας εφιαλτικής νύχτας ο ήρωας θα μαχαιρωθεί και θα ανταποδώσει το χτύπημα, θα γλιτώσει παρά τρίχα την εκτέλεση και θα καταλήξει τελικά με το κορίτσι που τον έσωσε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.