Το Διεθνές νεανικό φεστιβάλ αρχαίου δράματος Κορίνθου έρχεται με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Μία σημαντική πρωτοβουλία ξεκινά, με συνέδρια και παραστάσεις από μαθητές της Πελοποννήσου, της Αλβανίας (με τη συμμετοχή του Ένκε Φεζολλάρι) και των Συρακουσών, με θέμα «Κόρινθος, μητρόπολη και αποικίες».

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Η καρδιά του πολιτισμού στην Ελλάδα δεν χτυπά μόνο στην πρωτεύουσά της, αλλά επεκτείνεται με πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες και στην περιφέρεια. Έτσι, η Πελοπόννησος, και συγκεκριμένα η πόλη της Κορίνθου, υποδέχεται το 1ο Διεθνές νεανικό φεστιβάλ αρχαίου δράματος, έναν μοναδικό κύκλο εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνές ενδιαφέρον.

Η πολιτιστική διοργάνωση σχεδιάστηκε από την αρχή για να εξελιχθεί σε έναν νέο πολιτιστικό θεσμό, παρέχοντας στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους, αυθεντικές δράσεις πολιτισμού. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν παραστάσεις από μαθητές, συνέδρια, αλλά και μουσικά και χορευτικά δρώμενα. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα:

Παρασκευή 5/5

9.30π.μ. – "Οιδίπους τύραννος: μια άλλη ανάγνωση της τραγωδίας" / 3o Γυμνάσιο Κορίνθου - Γυμνάσιο Χιλιομοδίου
11.00π.μ.– " Οι βάτραχοι" του Αριστοφάνη / Γυμνάσιο Αντιρρίου
12.15μ.μμ – "Πόλις και πολιτεία μέσα από τα μάτια των τραγικών" / 2ο Πειραματικό Λύκειο Λευκάδας
1.45μ.μ. – "Χοηφόροι" του Αισχύλου / 7ο Γυμνάσιο & 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας

Σάββατο 6/5

10.00π.μ. - "Μήδεια" του Ευριπίδη / Γυμνάσιο Φιέρι – Αλβανία
11.15π.μ. – "Άλκηστις" του Ευριπίδη / Instituto d΄ Instruzione Superiore Di Palazzolo Acreide
12.30μ.μ. – "Ο Επιτάφιος του Περικλή" / Γυμνάσιο Σκόδρας – Αλβανία
1.15μ.μ. – "Οι χρησμοί του Οιδίποδα" / Liceo Tommaso Gargallo Siracusa
2.30μ.μ. – "Αντιγόνη" του Σοφοκλή / Μουσικό Σχολείο Κορίνθου

Σημαντικές είναι οι συμμετοχές του Γυμνασίου Φιέρι και του Γυμνασίου Σκόδρας, το οποίο συμμετέχει υπό την καθοδήγηση του γνωστού σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι. Ο Ένκε Φεζολλάρι επέλεξε 7 μαθητές από τα σχολεία της Σκόδρας, οι οποίοι κέρδισαν τα βραβεία ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεάτρου που παραδοσιακά διοργανώνει ο Δήμος και το θέατρο Migjeni. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το πνεύμα της ελληνικής αρχαίας γραμματείας. Επιπλέον, το φεστιβάλ φιλοξενεί παραστάσεις σχολείων από τις Συρακούσες, το οποίο αναγεννά και δυναμώνει τους δεσμούς των δύο πόλεων που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπάρχει μία άρρηκτη σχέση.

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου
© Vas-Val

Κυριακή 7/5

"Κόρινθος: μητρόπολη και αποικίες"

09.50π.μ. -10.10π.μ.: "Τενέα, πόλη της τέχνης και του πολιτισμού", από την Έλενα Κόρκα, επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ
10.10π.μ.-10.30π.μ.: "Οι απαρχές του αρχαίου δράματος στην Κορινθία: τόποι-παραδόσεις-θέατρα", από τη Γιώτα Κασίμη, προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Κορινθίας.

"Κόρινθος και Ιταλία: Μια διαχρονική σχέση τεχνογνωσίας και ταυτότητας", από την Ιουλία Τζώνου, αναπληρώτρια διευθύντρια ανασκαφών Κορίνθου
10.30π.μ.-10.50π.μ.: "Το ελληνικό θέατρο του Palazzolo Acreide. Συνέχεια της ελληνικής πολιτικής ταυτότητας μέσω της μίμησης", από τη Giovanna Scollo, αντιδήμαρχο για την εκπαίδευση του Δήμου Palazzolo Acreide.
10.50π.μ.-11.10π.μ.: "Πρόσληψη του αρχαίου δράματος και η ελληνική αρχαία γραμματεία επί σκηνής", από τον Ένκε Φεζολλάρι, σκηνοθέτη-ηθοποιό.

"Ο μητροπολιτικός ρόλος του αρχαίου ελλ. δράματος"

11.55π.μ.-12.15μ.μ.: "Η αρχαία γραμματεία ως αφορμή για τη νέα εποχή: η συμβολή του αρχαίου δράματος στην ευρωπαϊκή αναγέννηση", από τη Γωγώ Βαρζελιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α. 
12.15μ.μ.-12.35μ.μ.: "Αρχαίο δράμα και σκηνοθεσία: η εικόνα της σκηνής και η ιστορία της (μια επισκόπηση)", από τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο, καθηγητή Θεατρολογίας, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ.
12.35μ.μ.-12.55μ.μ.: "Σύγχρονες προσεγγίσεις στην ελληνική τραγωδία", από τον Γιώργο Ροδοσθένους, σκηνοθέτη, καθηγητή σκηνοθεσίας και αναπληρωτή επικεφαλής της σχολής παραστατικών τεχνών και πολιτιστικών βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds
12.55μ.μ.-1.15μ.μ.: "Greek tragedy, then and now: Classical plays on stage and screen", από την Αναστασία Μπακογιάννη, senior lecturer in Classical Studies, Massey University, New Zealand.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στις 5/5 και ώρα 8.30μ.μ., παρουσιάζεται στον ναό του Απόλλωνα το μουσικοχορευτικό δρώμενο "Bolero” του Ravel, από την ομάδα χορού της Έλενας Μιχαηλίδου.
Την επόμενη ημέρα στις 9μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η "Γιορτή μουσικής "Ελλάδα-Magna Grecia-Αλβανία” με τον μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη στην πλατεία Παναγή Τσαλδάρη. Στις 7/5, θα διεξαχθεί συναυλία με τη mezzo soprano Μαρισία Παπαλεξίου (11.30π.μ.) και στις 2.20μ.μ. θα τραγουδήσει η νεανική χορωδία Δήμου Νεμέας & Κορινθιακού Ωδείου υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Γιαννακοπούλου στο δημοτικό θέατρο Κορίνθου "Θωμάς Θωμαΐδης".

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα αποσταλούν ηλεκτρονικά βεβαιώσεις συμμετοχής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.