"The last five years": Off Broadway μιούζικαλ σε πανελλήνια πρώτη

Το βραβευμένο αμερικανικό μιούζικαλ του Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν ανεβαίνει για πρώτη φορά σε ελληνική εκδοχή, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Δημόπουλου και μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου. Θα το δούμε χάρη στη φιλόδοξη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για έξι παραστάσεις.

The last five years © Α. Σιμόπουλος

H γλυκόπικρη ιστορία της σχέσης δύο νέων ανθρώπων ξεδιπλώνεται επί σκηνής στο μιούζικαλ "The last five years", από τη στιγμή του πρώτου ραντεβού μέχρι τον χωρισμό τους. Ο Τζέιμι, ένας ανερχόμενος συγγραφέας, αφηγείται τα γεγονότα με χρονολογική σειρά, ενώ η Κάθι, μια φιλόδοξη ηθοποιός, αντίστροφα˙ έτσι, οι δύο παράλληλες αφηγήσεις δεν συναντιούνται παρά για μία στιγμή, στη σκηνή του γάμου τους. Αυτό το πρωτότυπο εύρημα χαρακτηρίζει κατ’ αρχήν το "The last five years", ένα από τα δημοφιλέστερα off Broadway μιούζικαλ, το οποίο θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 5-7 και 11-13 Μαΐου, σε μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου και μετάφραση και σκηνοθεσία του Δημήτρη Δημόπουλου. Άκρως δημοφιλές, όπως απέδειξε η πορεία του, αυτό το μιούζικαλ δωματίου έκανε πρεμιέρα στο Σικάγο το 2001, βραβεύτηκε με το έγκυρο βραβείο Drama Desk, μεταφέρθηκε στο off Broadway και γρήγορα μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ έχει διασκευαστεί και σε κινηματογραφική εκδοχή στην ομώνυμη ταινία του 2014. Η μουσική του αποτελείται από ένα εκρηκτικό και ευρύ μείγμα ήχων της ποπ-ροκ, της τζαζ, της κλασικής μουσικής, της φολκ και της κάντρι˙ μια σύνθεση με την οποία ο –βραβευμένος με τρία βραβεία Τόνι– Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν επιβεβαίωσε τους "New York Times" που τον χαιρέτισαν ως " ηγετική φιγούρα μιας νέας γενιάς συνθετών, οι οποίοι ενσαρκώνουν μεγάλες προσδοκίες για το αμερικανικό μιούζικαλ".

The Last Five Years

Όσον αφορά στην πρώτη ελληνική παρουσίαση, ο κωμικός και λιμπρετίστας Δημήτρης Δημόπουλος θα επιχειρήσει μια μουσικοθεατρική εμπειρία έξω από τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά του αμερικανικού μουσικού θεάτρου, ενώ ιδιαίτερα εστιάζει στη σημασία της χημείας μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, δηλαδή του Πάρι Παρασκευάδη και της Βάσιας Ζαχαροπούλου. "Τα πέντε χρόνια της κοινής ζωής του ζευγαριού βιώνονται ως ανάμνηση για την Κάθι, αλλά ξετυλίγονται ως παροντικό βίωμα για τον Τζέιμι. Αυτό το ιδιαίτερο εύρημα δημιουργεί τη θεατρική συνθήκη το ζευγάρι να συναντιέται χωροχρονικά μόνο στη σκηνή του γάμου του. Αν κατορθώσουμε να ξεχάσετε ως θεατές την κατάληξη της σχέσης τους, η οποία άλλωστε αποκαλύπτεται από την πρώτη σκηνή, τότε πετύχαμε", σημειώνει. Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, το σκηνικό και τα κοστούμια είναι του Ντέιβιντ Νεγρίν, οι φωτισμοί του Χρήστου Τζιόγκα και το εξαμελές μουσικό σύνολο αποτελείται από τους Μίσλαβ Ρέζιτς (ηλεκτρική κιθάρα), Μάνο Αναγνωστόπουλο (ηλεκτρικό μπάσο), Μιχάλη Παπαπέτρου (πιάνο), Διονύση Βερβιτσιώτη (βιολί), Αλέξανδρο Μποτίνη, Φαμπιόλα Οχέδα (βιολοντσέλο).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The last five years

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 80 '

Το βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο μιούζικαλ του Off-Broadway πραγματεύεται την νεοϋορκέζικη ιστορία ενός ασυνήθιστου έρωτα ανάμεσα σε δύο νεαρούς καλλιτέχνες από το πρώτο ραντεβού μέχρι το τελευταίο αντίο μέσα στη διάρκεια πέντε χρόνων. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ζωντανεύει το μιούζικαλ δωματίου του βραβευμένου με τρία Τόνι Αμερικανού συνθέτη και ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς του είδους. Το χαρακτηριστικό του έργου είναι η αντισυμβατική δομή του καθώς οι δύο ήρωες, η Κάθι και ο Τζέιμι, αφηγούνται την ιστορία σε διαφορετική χρονολογική σειρά ο καθένας και η μόνη στιγμή που ουσιαστικά συναντιούνται είναι μόνο μια φορά, στον γάμο τους.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.