Τελευταίες παραστάσεις για το "Dogville" του Λαρς Φον Τρίερ

Η αλληγορία του μεγάλου κινηματογραφιστή για την κοινωνική καταπίεση και τα όρια της ηθικής που μιλάει για την εποχή μας, συνεχίζεται με επιτυχία στον Νέο Ακάδημο μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.

Dogville Πάτροκλος Σκαφίδας©

Έως την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου συνεχίζεται στον Νέο Ακάδημο η θεατρική μεταφορά ενός από τα κορυφαία έργα της ιστορίας του κινηματογράφου, του αριστουργηματικού "Dogville" του Λαρς Φον Τρίερ, που υπογράφει η σκηνοθέτιδα Λίλλυ Μελεμέ με την Έλλη Τρίγγου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και έναν πολυδιάστατο θίασο στο πλευρό της: Στέλιος Μάινας, Θοδωρής Κατσαφάδος, Νικολέτα Βλαβιανού, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ανδρέας Νάτσιος, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Πάρης Λεόντιος και Νίνα Έππα.

Dogville
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το έργο που μιλά για την κοινωνική καταπίεση, τα όρια της ηθικής και τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης, βασίστηκε στους όρους του μπρεχτικού θεάτρου και τη δομή της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Παίζει με τα δίπολα θύμα-θύτης, καλό-κακό και καταδικάζει την εκμετάλλευση και τον ρατσισμό. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν παύει να μιλά για την αγάπη, τη δειλία, την συγχώρεση. Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2003, και απέσπασε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις σε όλο το κόσμο. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας "USA - Land of Opportunities" στην οποία καθρεφτίζεται η αμερικανική κοινωνία την εποχή του οικονομικού κραχ.

Dogville
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η υπόθεση του "Dogville”

Στην απομονωμένη κωμόπολη "Dogville” καταφθάνει η γοητευτική Γκρέις (Έλλη Τρίγγου) κυνηγημένη από εγκληματίες. Παρότι η παρουσία της μοιάζει να απειλεί τον φιλήσυχη ζωή των ντόπιων, εκείνοι πείθονται να την προστατέψουν με αντάλλαγμα την εργασία της στις καθημερινές δουλειές τους. Ενώ, όμως, η πόλη δείχνει να την αγκαλιάζει, οι κάτοικοι του "Dogville” δεν θα αργήσουν να αποκαλύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Το μόνο που δεν ξέρουν είναι ότι ούτε εκείνη τους έχει δείξει το δικό της, γεγονός που οδηγεί τα πράγματα στα άκρα και σε μια εκρηκτική κορύφωση. 

Το θεατρικό κείμενο βασίζεται στο τελικό σενάριο της ταινίας όπως τη γνωρίζουμε, με πρόσθετες σκηνές από παλαιότερες εκδοχές του ή σκηνές που παρουσιάστηκαν στην ταινία ως εικόνες χωρίς διάλογο. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει ο Κρίστιαν Λολίκε και τη μετάφραση ο Αντώνης Γαλέος. 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Dogville

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Αριστουργηματική αλληγορία που εξετάζει τα όρια της ηθικής, παίζει με το δίπολο θύμα-θύτης, ενώ ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης.

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.