"Ξανά μαζί!": Μια παράσταση αφήγησης, συνάντησης και γιορτής στο "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Αφηγήσεις για την συνάντηση, την απομάκρυνση και την επιστροφή, τον χωρισμό και τον μισεμό, την αναγνώριση και την γιορτή του Σμιξίματος, με λαϊκά και λόγια παραμύθια και ιστορίες ζωής.

Ξανά μαζί!

Ο Στέλιος Πελασγός και οι αφηγητές που πέρασαν από το "Εργαστήρι Μαιρηβή" από το 2000 ως σήμερα, συναντιούνται την 1η Απριλίου στον αγαπημένο τους χώρο, προσκαλώντας όλους όσους αγαπούν την αφήγηση και τα παραμύθια να ακούσουν αφηγήσεις για την συνάντηση, την απομάκρυνση και την επιστροφή, τον χωρισμό και τον μισεμό, την αναγνώριση και την γιορτή του σμιξίματος, λαϊκά και λόγια παραμύθια καθώς και ιστορίες ζωής. 
Με τη συνάντηση αυτή αναβιώνει η "Λέσχη Αφήγησης" στο "Εργαστήρι Μαιρηβή", με τις αποσπερίδες παραμυθιών, τις βραδιές αφήγησης και ανταλλαγής ιστοριών, που για πολλά χρόνια ήταν σημείο αναφοράς και επαφής για τους λάτρεις των παραμυθιών και της προφορικής αφήγησης. Από το 2000 στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" ο Στέλιος Πελασγός, μάστορας των παραμυθιών και πρωτεργάτης της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής αφήγησης, οδηγεί τους μαθητευόμενους παραμυθάδες και το κοινό στα μονοπάτια της τελευταίας μαγικής τέχνης, της τέχνης του προφορικού λόγου.

Ξανά μαζί

Ποιος είναι ο Στέλιος Πελασγός

Για να βρει το δρόμο του περπάτησε τέσσερα μονοπάτια (σωματικό θέατρο, λογοτεχνία, παιδαγωγική, ψυχολογία) που πέρασαν από πολλές χώρες και χωριά και τον έφεραν στο παραμύθι. Ξεκίνησε την αναβίωση της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ελλάδα και την Κύπρο από το 1991 με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παιδαγωγικές και ψυχοθεραπευτικές εφαρμογές της. Είτε κάτω από τα δέντρα είτε κάτω από τους προβολείς, είτε μες στις φυλακές είτε μες τα νοσοκομεία η φωνή του ταξίδεψε πολλές ψυχές. Αγαπά να δουλεύει με ανθρώπους αναγκεμένους (ανθρώπους με αναπηρίες, πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους, πρόσφυγες, Ρομά, γέροντες κ.ά.). Αφηγείται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής σημαντικών διεθνών φεστιβάλ αφήγησης. Η διδακτορική του έρευνα απέδειξε τα οφέλη της προφορικής αφήγησης μέσα στο ελληνικό σχολείο με βάση την πολλαπλή νοημοσύνη. Ως συνεργάτης του Υπουργείο Παιδείας Κύπρου δημιούργησε την εκπαιδευτική δράση πρόληψης "Παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση" που παρουσιάστηκε σε χιλιάδες παιδιά και νέους και το αφηγηματικό έργο "Με το μαύρο καράβι" με πρώην χρήστες. Η ελληνική δημόσια τηλεόραση έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ στο έργο του και αρκετά βιβλία του βρίσκονται δίπλα σε προσκεφάλια.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ξανά μαζί!

  • Αφήγηση

Ο Στέλιος Πελασγός και οι αφηγητές που πέρασαν από το «Εργαστήρι Μαιρηβή» από το 2000 ως σήμερα, συναντιούνται σε μια επετειακή παράσταση αφιερωμένη στην τέχνη της προφορικής αφήγησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

UPDATED | Οι νέες παραστάσεις που περιμένουμε τη σεζόν 2023-24

Τσέχοφ, Σαίξπηρ, μα και σύγχρονες ελληνικές και ξένες φωνές, κινηματογραφικές επιτυχίες και φιλόδοξες διεθνείς αφίξεις: Χαρτογραφήσαμε τη φετινή χρονιά με περισσότερες από 115 πρεμιέρες νέων παραγωγών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
03/10/2023

"Ο γλάρος": Το αριστούργημα του Τσέχοφ στο "Σημείο"

Ο Αλέξανδρος Διαμαντής διασκευάζει και σκηνοθετεί το γνωστό έργο του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα, που επικεντρώνεται στο ερώτημα: "Πώς παλεύουμε με τα κύματα του ανεξάντλητου Κόσμου;".

Θέατρο Τέχνης: Με το μήνυμα "Διψάμε για ουρανό" παρουσίασε το ρεπερτόριο της σεζόν 2023-24

Η Μαριάννα Κάλμπαρη σε κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο, ανακοίνωσε το πρόγραμμα παραστάσεων της νέας σεζόν και τις δράσεις του ιστορικού θεάτρου.

Εγκαινιάζεται η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Αβδελιώδη

Στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον διακεκριμένο σκηνοθέτη. Την έναρξη σηματοδοτεί η μεταφορά της δίκης του Σωκράτη στη σκηνή στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

"Koυκλόσπιτο" και "Garamond 12" ανεβαίνουν ξανά στο Θέατρο Πορεία

Με το ιψενικό έργο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου και το νέο ελληνικό έργο της Μαρίας Δριμή, που ξεπήδησε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής, ανοίγει το φετινό του πρόγραμμα το Θέατρο Πορεία, μετά την επιτυχία της προηγούμενης σεζόν.

"Τα φώτα της πόλης" μετακομίζουν στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που μετέφερε την εμβληματική ταινία βωβού κινηματογράφου του Τσάρλι Τσάπλιν στη σκηνή, σε ένα μιούζικαλ εξαιρετικής ομορφιάς και σκηνικής μαγείας, επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά σε νέο χώρο με ανανεωμένη διανομή.

Το σπίτι

Το κείμενο και η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά μοιάζουν να δημιουργήθηκαν με την αίσθηση του επείγοντος, ως μια "προειδοποίηση" για τη συντριπτική πραγματικότητα που επιλέγουμε να αγνοούμε. Δραματικές ποιότητες, πυκνότητα και πολύ καλές ερμηνείες σε ένα εγχείρημα που έχει πάντως περιθώρια εξέλιξης.