"Ξανά μαζί!": Μια παράσταση αφήγησης, συνάντησης και γιορτής στο "Εργαστήρι Μαιρηβή"

Αφηγήσεις για την συνάντηση, την απομάκρυνση και την επιστροφή, τον χωρισμό και τον μισεμό, την αναγνώριση και την γιορτή του Σμιξίματος, με λαϊκά και λόγια παραμύθια και ιστορίες ζωής.

Ξανά μαζί!

Ο Στέλιος Πελασγός και οι αφηγητές που πέρασαν από το "Εργαστήρι Μαιρηβή" από το 2000 ως σήμερα, συναντιούνται την 1η Απριλίου στον αγαπημένο τους χώρο, προσκαλώντας όλους όσους αγαπούν την αφήγηση και τα παραμύθια να ακούσουν αφηγήσεις για την συνάντηση, την απομάκρυνση και την επιστροφή, τον χωρισμό και τον μισεμό, την αναγνώριση και την γιορτή του σμιξίματος, λαϊκά και λόγια παραμύθια καθώς και ιστορίες ζωής. 
Με τη συνάντηση αυτή αναβιώνει η "Λέσχη Αφήγησης" στο "Εργαστήρι Μαιρηβή", με τις αποσπερίδες παραμυθιών, τις βραδιές αφήγησης και ανταλλαγής ιστοριών, που για πολλά χρόνια ήταν σημείο αναφοράς και επαφής για τους λάτρεις των παραμυθιών και της προφορικής αφήγησης. Από το 2000 στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" ο Στέλιος Πελασγός, μάστορας των παραμυθιών και πρωτεργάτης της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής αφήγησης, οδηγεί τους μαθητευόμενους παραμυθάδες και το κοινό στα μονοπάτια της τελευταίας μαγικής τέχνης, της τέχνης του προφορικού λόγου.

Ξανά μαζί

Ποιος είναι ο Στέλιος Πελασγός

Για να βρει το δρόμο του περπάτησε τέσσερα μονοπάτια (σωματικό θέατρο, λογοτεχνία, παιδαγωγική, ψυχολογία) που πέρασαν από πολλές χώρες και χωριά και τον έφεραν στο παραμύθι. Ξεκίνησε την αναβίωση της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ελλάδα και την Κύπρο από το 1991 με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παιδαγωγικές και ψυχοθεραπευτικές εφαρμογές της. Είτε κάτω από τα δέντρα είτε κάτω από τους προβολείς, είτε μες στις φυλακές είτε μες τα νοσοκομεία η φωνή του ταξίδεψε πολλές ψυχές. Αγαπά να δουλεύει με ανθρώπους αναγκεμένους (ανθρώπους με αναπηρίες, πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους, πρόσφυγες, Ρομά, γέροντες κ.ά.). Αφηγείται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής σημαντικών διεθνών φεστιβάλ αφήγησης. Η διδακτορική του έρευνα απέδειξε τα οφέλη της προφορικής αφήγησης μέσα στο ελληνικό σχολείο με βάση την πολλαπλή νοημοσύνη. Ως συνεργάτης του Υπουργείο Παιδείας Κύπρου δημιούργησε την εκπαιδευτική δράση πρόληψης "Παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση" που παρουσιάστηκε σε χιλιάδες παιδιά και νέους και το αφηγηματικό έργο "Με το μαύρο καράβι" με πρώην χρήστες. Η ελληνική δημόσια τηλεόραση έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ στο έργο του και αρκετά βιβλία του βρίσκονται δίπλα σε προσκεφάλια.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ξανά μαζί!

  • Αφήγηση

Ο Στέλιος Πελασγός και οι αφηγητές που πέρασαν από το «Εργαστήρι Μαιρηβή» από το 2000 ως σήμερα, συναντιούνται σε μια επετειακή παράσταση αφιερωμένη στην τέχνη της προφορικής αφήγησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.