Ο διάσημος κουκλοπαίχτης Ματία Σόλτσε στην Ελλάδα

Ο καλλιτέχνης από τη Σλοβενία έρχεται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" για τέσσερις παραστάσεις και ένα εργαστήρι.

Ματία Σόλτσε Little night tales

Από τις 6 έως τις 11 Απριλίου ο κουκλοπαίκτης και μουσικός Ματία Σόλτσε έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος από το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου - Unima Ελλάς και το "Εργαστήρι Μαιρηβή". Στο σταθερό στέκι για το θέατρο κούκλας της Μαιρηβής Γεωργιάδου ο διάσημος Σλοβένος καλλιτέχνης μάς περιμένει με τέσσερις παραστάσεις και ένα εργαστήρι.

Ματία Σόλτσε

Στις 6 και 7 Απριλίου (9μ.μ.) θα παρουσιάσει την παράσταση "Happy bones” ("Ευτυχισμένα κόκαλα”). Στις 7 Απριλίου, (6 μ.μ) και στις 8 Απριλίου (9μ.μ.) θα παρουσιάσει την παράσταση "Little night tales” ("Μικρά νυχτερινά παραμύθια”). Το βιωματικό εργαστήρι του Ματία Σόλτσε έχει τίτλο "Θέατρο Αντικειμένων και Ρυθμός" και θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Απριλίου. Λόγω μεγάλης συμμετοχής για το εργαστήρι δημιουργήθηκαν δύο ομάδες. Οι θέσεις και στις δύο ομάδες έχουν ήδη κλείσει και τηρείται λίστα αναμονής.

Ματία Σόλτσε

Οι δύο ξεχωριστές παραστάσεις του Ματία Σόλτσε

"Happy bones” ("Ευτυχισμένα κόκαλα”)
Παράσταση Θεάτρου Κούκλας για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών

Ένα μάτσο κόκαλα, όλα μαζεμένα από διάφορα μέρη του κόσμου, ένα μικρό φέρετρο και ένα μικρό panda. Σαν εύθυμος αλχημιστής, ο κουκλοπαίκτης κάνει χαρακτήρες, συναισθήματα και μπλεξίματα να ξεπηδούν από την άψυχη ύλη. Τα απλά κόκαλα, χωρίς να χρησιμοποιούν ούτε μια λέξη, λένε τις ιστορίες τους για τη μοναξιά. Ποια είναι η μαριονέτα και ποιος ο εμψυχωτής; Ποιος είναι νεκρός και ποιος είναι ζωντανός; Το θέατρο αντικειμένων στην πιο ωμή του μορφή, δείχνει τις ατελείωτες δυνατότητές του. Ειρωνική μαύρη κωμωδία, που κάθε δευτερόλεπτο αλλάζει την οπτική γωνία του θεατή, εκπλήσσει και σε κάνει να γελάς. Μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι απλώς ένα μέρος ενός μεγαλύτερου παιχνιδιού. Παιχνίδι Θανάτου! Ο συμβολισμός είναι τόσο απαλός όσο και γοητευτικός. Χρησιμοποιώντας τα οστά ως μαριονέτες, ο Matija Solce τους δίνει σάρκα και ίσως μια γεύση μετενσάρκωσης.

Ματία Σόλτσε

"Little night tales” ("Μικρά νυχτερινά παραμύθια”)
Παράσταση με κούκλες και πρωτότυπους μηχανισμούς κινουμένων σχεδίων για ενήλικες και παιδιά άνω των 6 ετών

Όταν πέφτει η νύχτα και ο κόσμος των ανθρώπων ηρεμεί για λίγο από την αναταραχή του, ένας συγγραφέας προσπαθεί να γράψει ένα διήγημα. Κουρασμένος, αποκοιμιέται και στα όνειρά του ζωντανεύουν τα αντικείμενα γύρω του και οι χαρακτήρες που έχει φανταστεί, αρχίζουν να υφαίνουν ιστορίες… Ο Ματία Σόλτσε αποφεύγει να χρησιμοποιεί τη λέξη "κουκλοθέατρο” παρόλο που του είναι πολύ συμπαθής. Όπως χαρακτηριστικά λέει: "προτιμώ τη φράση θέατρο σημείων ψευδαίσθησης, η οποία δίνει χώρο στην κατανόηση του θεάτρου ως ένα αξιόπιστο σημείο εστίασης που μπορεί να εξελιχθεί σε μια ψευδαίσθηση. Αυτή είναι απλά η αρχή της μουσικής προσέγγισης του κουκλοθεάτρου η οποία μπορεί να μεσολαβεί σε κάθε διαδικασία ως βασικό στοιχείο δραματουργίας, κίνησης, αλλαγής εστίασης, χτίσιμο διαφορετικών επιπέδων κατανόησης, ειρωνείας και πρόκλησης μέσω της κούκλας- πράγμα εξαιρετικά αναγκαίο στις μέρες μας".

"Θέατρο Αντικειμένων και Ρυθμός"
Η μουσική προσέγγιση της εμψύχωσης αντικείμενου και κούκλας
Τετραήμερο Βιωματικό εργαστήριο με τον Ματία Σόλτσε

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί μέσω ασκήσεων πάνω σε διαφορετικές τεχνικές που θα προέλθουν από τις έννοιες του ρυθμού, του παλμού και της σύνθεσης, όπως και την ανάπτυξη δράσεων μέσω μουσικών αρχών. Κατάλληλο για: ηθοποιούς, κουκλοπαίκτες, performers, σκηνοθέτες, μουσικούς, όσους δραστηριοποιούνται στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες και θέλουν να ενσωματώσουν το ρυθμό και τη μουσικότητα στις παραστάσεις τους.

Πρωινό εργαστήρι: Σάββατο 8, Κυριακή-9, Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Απριλίου 2023
10 π.μ. – 2 μ.μ. | Απογευματινό εργαστήρι: Σάββατο 8, Κυριακή-9, Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Απριλίου 2023 | 5μ.μ – 9μ.μ. 

Ματία Σόλτσε

Ο Ματία Σόλτσε…

Γεννήθηκε το 1981 στη Σλοβενία. Μουσικός, κουκλοπαίκτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης καθώς επίσης δάσκαλος, διοργανωτής φεστιβάλ και ακτιβιστής, ο Ματία Σόλτσε ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές στο Εναλλακτικό θέατρο και κουκλοθέατρο της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας (DAMU) με θέμα "Η μουσική προσέγγιση του κουκλοθεάτρου". Στα έργα του συνδέει στενά τη μουσική και το θέατρο και ως εκ τούτου, οι συναυλίες του συχνά μετατρέπονται σε διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις, ή και αντίστροφα, οι κουκλοθεατρικές του παραστάσεις μετατρέπονται σε μουσικές συνθέσεις. Με το ακορντεόν του και ένα φέρετρο γεμάτο οστά, ταξιδεύει ανά τον πλανήτη, βιώνοντας εμπειρίες από παραστάσεις σε διαφορετικά και ακραία μέρη όπως φυλακές, ινδουιστικά άσραμ, υπνοδωμάτια ανθρώπων ή μεγάλες αίθουσες διεθνών φεστιβάλ. Μέχρι σήμερα, έχει λάβει περισσότερα από 30 βραβεία και έχει σκηνοθετήσει 40 παραστάσεις. Διευθύνει την ετήσια διεθνή ορχήστρα Ethno Histeria και διοργανώνει το υπαίθριο site-specific φεστιβάλ Floating Castle και το Φεστιβάλ Kavč, το οποίο λαμβάνει χώρα σε διαμερίσματα ανθρώπων.  Το 2012-2013 ήταν συντονιστής του Protestival, ενός αλληγορικού και οπτικού τρόπου διαμαρτυρίας, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης στη χώρα του. Αυτή είναι μόνο μία από τις αποδείξεις ότι η τέχνη μπορεί να είναι (εκτός από πρόκληση του νου μας), ένα λειτουργικό εργαλείο για την αλλαγή της αυταπάτης σε πραγματικότητα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η ετυμηγορία": Ο Γρηγόρης Βαλτινός στις πρώτες φωτογραφίες της νέας παράστασης που θα δούμε στον Ελληνικό Κόσμο

Το δικαστικό θρίλερ του Μπάρι Ριντ ανεβαίνει τη σεζόν 2024-25 με τη σκηνοθετική υπογραφή του Πέτρου Ζούλια και έναν εξαιρετικό θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Οι Forced Entertainment γιορτάζουν 40 χρόνια με το "Signal to noise"

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία θεάτρου φέρνει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και την Πειραιώς 260 η παγκοσμίου φήμης βρετανική κολεκτίβα.

Οι Σαολίν έρχονται στο Κατράκειο Θέατρο με το "Shaolin Kung Fu - The Original"

Οι αυθεντικοί Σαολίν από την Κίνα επιστρέφουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας τους, μέσα από μια εντυπωσιακή παράσταση που είναι αφιερωμένη στη δύναμη της θέλησης.

Στη "Respublika" έζησα το πρώτο μου ρέιβ

Ό,τι έζησε ο καθένας στην παράσταση του Λούκας Τβαρσόφκι στη Μαλακάσα ήταν μοναδικό. Πόσο μοιάζει, όμως, η εμπειρία σου με τη δική μας;

"Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία": Ανακοινώθηκαν οι δράσεις του φιλόδοξου πρότζεκτ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό θα δοθούν οι δράσεις της παράστασης-εγκατάστασης που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με την υπογραφή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Νίκου Διαμαντή.

"Τι είναι η σκηνογραφία σήμερα;": Μια ενδιαφέρουσα σειρά συζητήσεων για τις παραστατικές τέχνες

Γαλλικό Ινστιτούτο και Ινστιτούτο Γκαίτε συνεργάζονται για το δημόσιο πρόγραμμα του πρότζεκτ "Engaged Scenography".

Φεστιβάλ Αθηνών: Τρία ραντεβού στην Πειραιώς 260

Το Φεστιβάλ Αθηνών συνεχίζεται την εβδομάδα από 20 έως 26 Ιουνίου με δύο παραστάσεις και ένα αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή.