Ο διάσημος κουκλοπαίχτης Ματία Σόλτσε στην Ελλάδα

Ο καλλιτέχνης από τη Σλοβενία έρχεται στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" για τέσσερις παραστάσεις και ένα εργαστήρι.

Ματία Σόλτσε Little night tales

Από τις 6 έως τις 11 Απριλίου ο κουκλοπαίκτης και μουσικός Ματία Σόλτσε έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος από το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου - Unima Ελλάς και το "Εργαστήρι Μαιρηβή". Στο σταθερό στέκι για το θέατρο κούκλας της Μαιρηβής Γεωργιάδου ο διάσημος Σλοβένος καλλιτέχνης μάς περιμένει με τέσσερις παραστάσεις και ένα εργαστήρι.

Ματία Σόλτσε

Στις 6 και 7 Απριλίου (9μ.μ.) θα παρουσιάσει την παράσταση "Happy bones” ("Ευτυχισμένα κόκαλα”). Στις 7 Απριλίου, (6 μ.μ) και στις 8 Απριλίου (9μ.μ.) θα παρουσιάσει την παράσταση "Little night tales” ("Μικρά νυχτερινά παραμύθια”). Το βιωματικό εργαστήρι του Ματία Σόλτσε έχει τίτλο "Θέατρο Αντικειμένων και Ρυθμός" και θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Απριλίου. Λόγω μεγάλης συμμετοχής για το εργαστήρι δημιουργήθηκαν δύο ομάδες. Οι θέσεις και στις δύο ομάδες έχουν ήδη κλείσει και τηρείται λίστα αναμονής.

Ματία Σόλτσε

Οι δύο ξεχωριστές παραστάσεις του Ματία Σόλτσε

"Happy bones” ("Ευτυχισμένα κόκαλα”)
Παράσταση Θεάτρου Κούκλας για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών

Ένα μάτσο κόκαλα, όλα μαζεμένα από διάφορα μέρη του κόσμου, ένα μικρό φέρετρο και ένα μικρό panda. Σαν εύθυμος αλχημιστής, ο κουκλοπαίκτης κάνει χαρακτήρες, συναισθήματα και μπλεξίματα να ξεπηδούν από την άψυχη ύλη. Τα απλά κόκαλα, χωρίς να χρησιμοποιούν ούτε μια λέξη, λένε τις ιστορίες τους για τη μοναξιά. Ποια είναι η μαριονέτα και ποιος ο εμψυχωτής; Ποιος είναι νεκρός και ποιος είναι ζωντανός; Το θέατρο αντικειμένων στην πιο ωμή του μορφή, δείχνει τις ατελείωτες δυνατότητές του. Ειρωνική μαύρη κωμωδία, που κάθε δευτερόλεπτο αλλάζει την οπτική γωνία του θεατή, εκπλήσσει και σε κάνει να γελάς. Μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι απλώς ένα μέρος ενός μεγαλύτερου παιχνιδιού. Παιχνίδι Θανάτου! Ο συμβολισμός είναι τόσο απαλός όσο και γοητευτικός. Χρησιμοποιώντας τα οστά ως μαριονέτες, ο Matija Solce τους δίνει σάρκα και ίσως μια γεύση μετενσάρκωσης.

Ματία Σόλτσε

"Little night tales” ("Μικρά νυχτερινά παραμύθια”)
Παράσταση με κούκλες και πρωτότυπους μηχανισμούς κινουμένων σχεδίων για ενήλικες και παιδιά άνω των 6 ετών

Όταν πέφτει η νύχτα και ο κόσμος των ανθρώπων ηρεμεί για λίγο από την αναταραχή του, ένας συγγραφέας προσπαθεί να γράψει ένα διήγημα. Κουρασμένος, αποκοιμιέται και στα όνειρά του ζωντανεύουν τα αντικείμενα γύρω του και οι χαρακτήρες που έχει φανταστεί, αρχίζουν να υφαίνουν ιστορίες… Ο Ματία Σόλτσε αποφεύγει να χρησιμοποιεί τη λέξη "κουκλοθέατρο” παρόλο που του είναι πολύ συμπαθής. Όπως χαρακτηριστικά λέει: "προτιμώ τη φράση θέατρο σημείων ψευδαίσθησης, η οποία δίνει χώρο στην κατανόηση του θεάτρου ως ένα αξιόπιστο σημείο εστίασης που μπορεί να εξελιχθεί σε μια ψευδαίσθηση. Αυτή είναι απλά η αρχή της μουσικής προσέγγισης του κουκλοθεάτρου η οποία μπορεί να μεσολαβεί σε κάθε διαδικασία ως βασικό στοιχείο δραματουργίας, κίνησης, αλλαγής εστίασης, χτίσιμο διαφορετικών επιπέδων κατανόησης, ειρωνείας και πρόκλησης μέσω της κούκλας- πράγμα εξαιρετικά αναγκαίο στις μέρες μας".

"Θέατρο Αντικειμένων και Ρυθμός"
Η μουσική προσέγγιση της εμψύχωσης αντικείμενου και κούκλας
Τετραήμερο Βιωματικό εργαστήριο με τον Ματία Σόλτσε

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί μέσω ασκήσεων πάνω σε διαφορετικές τεχνικές που θα προέλθουν από τις έννοιες του ρυθμού, του παλμού και της σύνθεσης, όπως και την ανάπτυξη δράσεων μέσω μουσικών αρχών. Κατάλληλο για: ηθοποιούς, κουκλοπαίκτες, performers, σκηνοθέτες, μουσικούς, όσους δραστηριοποιούνται στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες και θέλουν να ενσωματώσουν το ρυθμό και τη μουσικότητα στις παραστάσεις τους.

Πρωινό εργαστήρι: Σάββατο 8, Κυριακή-9, Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Απριλίου 2023
10 π.μ. – 2 μ.μ. | Απογευματινό εργαστήρι: Σάββατο 8, Κυριακή-9, Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Απριλίου 2023 | 5μ.μ – 9μ.μ. 

Ματία Σόλτσε

Ο Ματία Σόλτσε…

Γεννήθηκε το 1981 στη Σλοβενία. Μουσικός, κουκλοπαίκτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης καθώς επίσης δάσκαλος, διοργανωτής φεστιβάλ και ακτιβιστής, ο Ματία Σόλτσε ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές στο Εναλλακτικό θέατρο και κουκλοθέατρο της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας (DAMU) με θέμα "Η μουσική προσέγγιση του κουκλοθεάτρου". Στα έργα του συνδέει στενά τη μουσική και το θέατρο και ως εκ τούτου, οι συναυλίες του συχνά μετατρέπονται σε διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις, ή και αντίστροφα, οι κουκλοθεατρικές του παραστάσεις μετατρέπονται σε μουσικές συνθέσεις. Με το ακορντεόν του και ένα φέρετρο γεμάτο οστά, ταξιδεύει ανά τον πλανήτη, βιώνοντας εμπειρίες από παραστάσεις σε διαφορετικά και ακραία μέρη όπως φυλακές, ινδουιστικά άσραμ, υπνοδωμάτια ανθρώπων ή μεγάλες αίθουσες διεθνών φεστιβάλ. Μέχρι σήμερα, έχει λάβει περισσότερα από 30 βραβεία και έχει σκηνοθετήσει 40 παραστάσεις. Διευθύνει την ετήσια διεθνή ορχήστρα Ethno Histeria και διοργανώνει το υπαίθριο site-specific φεστιβάλ Floating Castle και το Φεστιβάλ Kavč, το οποίο λαμβάνει χώρα σε διαμερίσματα ανθρώπων.  Το 2012-2013 ήταν συντονιστής του Protestival, ενός αλληγορικού και οπτικού τρόπου διαμαρτυρίας, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης στη χώρα του. Αυτή είναι μόνο μία από τις αποδείξεις ότι η τέχνη μπορεί να είναι (εκτός από πρόκληση του νου μας), ένα λειτουργικό εργαλείο για την αλλαγή της αυταπάτης σε πραγματικότητα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"A rare gathering": Η Ελλάδα συμμετέχει στην Κουαντριενάλε της Πράγας

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υλοποιεί, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συμμετοχή της χώρας στη σημαντική διοργάνωση που αφιερώνεται στη σκηνογραφία και τον παραστασιακό χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/06/2023

"Τσίου... Η παράσταση": Το cult διαμάντι επιστρέφει

Δεκαοχτώ χρόνια μετά την πρώτη προβολή της στη μεγάλη οθόνη, η θρυλική ταινία μεταφέρεται στο σανίδι, με το ίδιο καστ (αλλά και νέες προσθήκες), την ίδια ιστορία περιπλάνησης στην Αθήνα του Δεκαπενταύγουστου και ακόμη περισσότερη φρεσκάδα. Προλάβετε κι εσείς ένα εισιτήριο για το καλύτερο reunion πάρτι του καλοκαιριού στον Βοτανικό!

Δημήτρης Καταλειφός: "Η τέχνη σήμερα έχει γίνει μόδα, κι αυτό είναι ανυπόφορο"

Μιλήσαμε με τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό στην πρώτη του συνέντευξη για τον "Οιδίποδα Επί Κολωνώ" του Σοφοκλή που θα ερμηνεύσει στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα πλάι σε έναν εξαιρετικό θίασο, αλλά και για τον σημερινό ρόλο του θεάτρου, τα social media, την ανθρωποφαγία που επικρατεί και τη μάστιγα του κινητού τηλεφώνου.

"Der Wij / Βίι": Υπάρχει τελικά (σκηνική) γλώσσα για να μιλήσεις για τη φρίκη του πολέμου;

Είδαμε τη διεθνή παραγωγή που άνοιξε το Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η Mastercard και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στηρίζουν την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή στέλνοντας ένα "ηχηρό" μήνυμα συμπερίληψης

Για 5η συνεχή χρονιά, η Mastercard, σταθερός υποστηρικτής της τέχνης και του πολιτισμού, είναι μεγάλος χορηγός του σημαίνοντα φεστιβαλικού θεσμού, ενώ στηρίζει αποκλειστικά την πρωτοβουλία εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, grape - Greek Agora of Performance, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας συστηματικής πλατφόρμας προβολής Ελλήνων *ίδων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, προωθώντας θεματικές όπως η συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έκανε πρεμιέρα!

Τις πόρτες της άνοιξε για μια ακόμη χρονιά η Πειραιώς 260, υποδεχόμενη το κοινό του Φεστιβάλ με τέσσερις παραστάσεις, μία τζαζ συναυλία και ένα DJ set γεμάτο χορό και κέφι.

Ποια είναι η νέα παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής τη σεζόν 2023-24;

Με ένα πολύ ενδιαφέρον καστ ηθοποιών που ξεχωρίζουν ετοιμάζει για τον ερχόμενο Νοέμβριο ο ανερχόμενος σκηνοθέτης της νέας γενιάς την καινούργια του δουλειά και η προπώληση μόλις ξεκίνησε.