"Πού πας, βρε Καραγκιόζη;" Στο 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών!

Ξεκινάει από το Ρομάντσο αυτό το τριήμερο και συνεχίζει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το φεστιβάλ που μπαίνει φέτος στη δεύτερη διοργάνωσή του ανανεωμένο και αφιερωμένο στις διαδρομές και τις συγγένειες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών Τάσος Λιακόπουλος

Έως 19 Μαρτίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ στο Ρομάντσο και από 7 έως 9 Απριλίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων θα απολαύσουμε φέτος το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών "Πού πας, βρε Καραγκιόζη;”. 
Τον Φεβρουάριο του 2022 ο πολιτιστικός οργανισμός KROMA, σε συνεργασία και υπό την εικαστική επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού εγκαινίασαν το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών με τον πρωτότυπο τίτλο "Πού πας, βρε Καραγκιόζη;”, ένα αξέχαστο τριήμερο αφιέρωμα για τον Καραγκιόζη και το θέατρο σκιών. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ αξιοποιήθηκαν με καινοτόμο τρόπο ποικίλα εκφραστικά και καλλιτεχνικά μέσα όπως το θέατρο, τα εικαστικά, η μόδα, η μουσική, η φωτογραφία και τα οπτικοακουστικά μέσα, διαλέξεις, σε συνδυασμό με πολλές εκπαιδευτικές, διαδραστικές και βιωματικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Η ανάδειξη ενός νέου, σύγχρονου προσώπου του θεάτρου σκιών, αγκαλιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από όλους, όχι μόνο από τους παραδοσιακούς λάτρεις του Καραγκιόζη. Όλα αυτά οδήγησαν στην καθιέρωση ενός νέου ευκίνητου θεσμού. Η φετινή διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών είναι γεγονός. Ανανεωμένο και αφιερωμένο στις διαδρομές και τις συγγένειες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ ακολουθεί το ταξίδι του Καραγκιόζη στα βάθη της παράδοσης από τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, μέχρι την εδραίωσή του στην Ελλάδα ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Ταυτόχρονα, απλώνει ένα χέρι αλληλεγγύης στην πληττόμενη Τουρκία, προσκαλώντας και παρουσιάζοντας τη δουλειά καταξιωμένων Τούρκων καραγκιοζοπαιχτών.

2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών Fashion Show
Αρσένης Μίαρης©
Fashion Show

Το πρώτο μέρος του φεστιβάλ (έως 19/3) περιλαμβάνει έκθεση εικαστικών, εικαστικό fashion show, εκπαιδευτικά εργαστήρια και συζητήσεις σε στρογγυλή τράπεζα.
Το δεύτερο μέρος (7-9/4) στο Σεράφειο στοχεύει να αναδειχθεί σε μια ιστορική και σπάνια συνεύρεση, όπου το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια νέα παράσταση θεάτρου σκιών, όπου ένας Έλληνας και ένας Τούρκος καραγκιοζοπαίκτης, οι Ηλίας Καρελλάς και Cengiz Özek, μοιράζονται την ίδια σκηνή, στην ίδια χρονική στιγμή, χρησιμοποιώντας ο καθένας την μητρική του γλώσσα με ένα πρωτότυπο έργο που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ. Το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει αυτή την μοναδική συνύπαρξη με τη βοήθεια υπότιτλων τόσο για την ελληνική όσο και για την τουρκική γλώσσα. Την μοναδική αυτή παράσταση θα πλαισιώσουν πολλές άλλες παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα που επιμελείται το KROMA, καθώς και έργα ελαφριάς ύλης από την εικαστική έκθεση.

2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών Εικαστική Έκθεση
KROMA©
Εικαστική έκθεση

Στους χώρους του φεστιβάλ υπάρχει ακόμη ένας διαμορφωμένος χώρος, εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα υλικά που λειτουργεί ως εκπαιδευτικό εργαστήρι. Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να κατασκευάσουν τις δικές τους φιγούρες, συμμετέχουν με ενεργό και διαδραστικό τρόπο στις δράσεις του φεστιβάλ μέσα από πρωτότυπα escape rooms αλλά και έρχονται σε επαφή τόσο με τον λαϊκό διαχρονικό πολιτισμό του Καραγκιόζη όσο και με τη σύγχρονη τέχνη, εκφράζοντας δημιουργικά την εμπειρία τους. 

2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών Ιωάννα Παρασκευά Ο καραγκιόζης στην κάλπη
"Ο Καραγκιόζης στην κάλπη" της Ιωάννας Παρασκευά

Το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών "Πού πας, βρε Καραγκιόζη;” για την Κυριακή 19 Μαρτίου

 

12 μ. - 10 μ.μ. | Εικαστική σπονδυλωτή έκθεση "O Καραγκιόζης από την Ανατολή στη Δύση"

12.30 μ.μ. - 1.30 μ.μ. | Escape Room - Καραγκιόζης Online
Ένα escape room διαφορετικό από τα άλλα, καθώς τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τα έργα της έκθεσης και λύνουν τους γρίφους με τη βοήθεια της τεχνολογίας. (για παιδιά 10 - 14 ετών, απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης στο www.poupasvrekaragiozi.gr)

5-7 μ.μ. | Εικαστικό Fashion Show "Σαν τον καραγκιόζη…Το Défilé του δρόμου"
Επαναλαμβάνεται και φέτος το αξέχαστο défilé του Δρόμου, παρουσιάζοντας πολλές από τις περσινές δημιουργίες με την προσθήκη κάποιων ακόμη. Χρησιμοποιώντας το εργαστήριο του καλλιτέχνη, τον μαγικό αυτό τόπο δημιουργικής σκέψης, διαδοχικών αλχημειών, δοκιμών και μετουσίωσης των υλικών και των ιδεών σε έργο και τρόπο ύπαρξης, εικαστικοί καλλιτέχνες, σχεδιαστές, ενδυματολόγοι, eco-makeovers και σκηνογράφοι που εργάζονται με ελαφριά ύλη και εφήμερα υλικά, στήνουν ένα défilé Δρόμου με αυτοσχέδια ενδύματα που παρουσιάζονται τιμώντας την ελληνική Διαχρονία του Καραγκιόζη και του Θεάτρου Σκιών. Τα ενδύματα αυτά από εφήμερη ύλη, είναι κατάλληλα αναρτημένα κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ χρησιμοποιούνται φορεμένα από "μοντέλα" της επιλογής των δημιουργών τους (ή από τους ίδιους τους δημιουργούς τους), για τις ανάγκες του εικαστικού Fashion-Show του Φεστιβάλ.

"EN FACE ή παιδική απορία", Μολυβία Πόρποδα

Το αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή στο φεστιβάλ θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.poupasvrekaragiozi.gr
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι "Βρικόλακες" επιστρέφουν στο Εθνικό Θέατρο

Επανεκκίνηση κάνει η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με τους ιψενικούς "Βρικόλακες" δια χειρός Σταμάτη Φασουλή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/03/2023

Εθνικό Θέατρο: Νέα ανακοίνωση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόχος, με επιστολή του ανακοινώνει επισήμως την επανέναρξη των παραστάσεων στην πρώτη σκηνή της χώρας και παίρνει θέση πάνω στο θέμα της κατάληψης και του αγώνα των καλλιτεχνών.

"Βάκχες" σκηνοθετεί η Έλενα Μαυρίδου και οργανώνει ακρόαση

Μια νέα σκηνοθετική άποψη των "Βακχών" του Ευριπίδη θα δούμε το καλοκαίρι από την Έλενα Μαυρίδου, η οποία οργανώνει ακρόαση για τους ηθοποιούς που θα στελεχώσουν το Χορό.

Το κινηματογραφικό "Τσίου" γίνεται παράσταση

Ο κινηματογραφιστής Μάκης Παπαδημητράτος συγκεντρώνει τον Τσίου και την παρέα του και δίνει θεατρική μορφή στην cult ταινία που τον καθιέρωσε.

Ποιοι είναι οι φιλέλληνες του 21ου αιώνα; Η απάντηση στο Από Μηχανής Θέατρο

Ένα κωμικό θρίλερ για το τέλος του κόσμου είναι η παράσταση "Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά (Philellines #21ος)" που σκηνοθετεί η Ελένη Μποζά, αντλώντας από το μυθιστόρημα της Μιμίκας Κρανάκη, "Φιλέλληνες, Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας Οδύσσειας".

Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ

Ο Φαίδων Καστρής σκηνοθετεί και ερμηνεύει συγκινητικά το μονολογικό έργο του Εμανουέλ Νταρλέ, που εστιάζει στη σχέση μιας τρανς γυναίκας με τον πατέρα της.

Ο Ρέιφ Φάινς σε απευθείας δορυφορική μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής

Ο βραβευμένος με BAFTA και Tony Ρέιφ Φάινς πρωταγωνιστεί στο "Straight Line Crazy" του Ντέιβιντ Χέαρ, δίνοντας ένα υποκριτικό ρεσιτάλ.