"Εφημερία" με θαυμάσια αισθητική και καλλιτεχνική άποψη

Η ομάδα Κέντρο Βάρους επιστρέφει με μια κουκλοθεατρική παράσταση που απευθύνεται στο ενήλικο κοινό, την είδαμε, μας άγγιξε και σας την προτείνουμε.

Εφημερία Ελένη Δανδάλη©

Το κουκλοθέατρο, μια τέχνη ταπεινή και χαμηλόφωνη στην Ελλάδα, παραμένει στο περιθώριο της θεατρικής κίνησης και η προβολή και η στήριξη της δεν είναι διόλου αυτονόητη. Ευτυχώς υπάρχουν ομάδες που ανατρέπουν τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το κουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, επιχειρώντας μια νέα προσέγγισή του ως καλλιτεχνικού είδους που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μια τέτοια ομάδα είναι η Κέντρο Βάρους, η οποία μας εξέπληξε πριν από μερικούς μήνες με την κουκλοθεατρική παράσταση "Εφημερία". Απευθύνεται στο ενήλικο κοινό και τώρα την επαναλαμβάνει μετακομίζοντας σε νέο χώρο, το Θέατρο Καλλιρρόης (από 10/3). Οι εμψυχώτριες Κλειώ Κιούλπαλη, Μπέττυ Κοκαράκη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου και Εύα Τσαμπάση μοιράζονται με το κοινό την εμπειρία μιας εφημερίας σε νοσοκομείο. Ανοίγουν ένα "παράθυρο" σε έναν αθέατο -για πολλούς ανθρώπους- κόσμο, μέσω της διάδρασης κουκλών και εμψυχωτών, φανερώνοντάς το συναίσθημα, τον κόνο, την ενσυναίσθηση, την αισιοδοξία που κρύβεται πίσω από την εμψύχωση κάθε κούκλας από άψυχο αντικείμενο σε φορέα πολιτισμού και αξιών.

Εφημερία
Ελένη Δανδάλη©

Αυτό που μας συγκίνησε, ήταν το θέμα, η κατασκευή των κουκλών όσο και ο τρόπος παρουσίασής του. Η παράσταση παίζεται σε δύο κλίμακες: Ό,τι αντιπροσωπεύει τον κόσμο του νοσοκομείου και των ανθρώπων του είναι φτιαγμένο σε φυσικό μέγεθος, δυσανάλογα μεγάλο προς τις κούκλες-ασθενείς, που, έτσι μικροσκοπικοί, φαντάζουν πιο ευάλωτοι, "εφήμεροι" και αναγκαστικά αφημένοι στα μεγάλα χέρια που τους εμψυχώνουν. Είναι βασισμένη σε προσωπικά βιώματα από εμπειρίες που είχαν οι δημιουργοί της, όχι με μια επιστημονική, αλλά με μια ανθρώπινη ματιά. Έχει μια θαυμάσια αισθητική και καλλιτεχνική άποψη, γίνεται ένας συναισθηματικός αγωγός, με ιδεολογικές κοινωνικού χαρακτήρα κατευθύνσεις, λειτουργεί ως αντίσταση στον κυνισμό που τελευταία μοιάζει πια να αποτελεί κανονικότητα. Ο θεατής βιώνει την εμπειρία και η ψυχή πλημμυρίζει από έντονα συναισθήματα, όσο και αν αντιλαμβανόμαστε τη θεατρική σύμβαση.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εφημερία

  • Κουκλοθέατρο
  • Διάρκεια: 75 '

Πρόκειται για μία σύνθεση από μικρές ιστορίες τεσσάρων ασθενών σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο. Η νοσοκομειακή καθημερινότητα μέσα από τα δικά τους μάτια, που αφηγούνται μια διαδικασία άλλοτε φροντιστική, άλλοτε ανυπόφορη, παράλογη και συγκινητική. Το έργο βασίζεται σε βιώματα και εμπειρίες της ομάδας, που την απαρτίζουν τέσσερις κουκλοπαίκτριες σε διαφορετική ηλικιακή δεκαετία η καθεμιά. Εμφανείς οι ίδιες δίπλα στις κούκλες-ασθενείς, τις κινούν μέσα από ρόλους γιατρών, νοσηλευτών, συνοδών. Η πρόθεσή της κουκλοπαίκτριας να ζωντανέψει μια άψυχη κούκλα συμπίπτει εδώ με την πρόθεση της γιατρού να κινητοποιήσει ένα ανήμπορο σώμα. Το σκηνικό: Ένας νοσκομειακός θάλαμος με τέσσερα κρεβάτια, τέσσερις κούκλες-ασθενείς. Μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινότητας τους. Ασθενείς έρχονται, φεύγουν, οι ιστορίες τους περνάνε η μια δίπλα στην άλλη, χωρίς απαραίτητα να συναντιούνται. Το νοσοκομείο δεν αδειάζει ποτέ. Η επιγραφή “Εφημερεύει” παραμένει φωτισμένη. Η παράσταση παίζεται σε δύο κλίμακες: Ό,τι αντιπροσωπεύει τον κόσμο του νοσοκομείου και των ανθρώπων του είναι σε φυσικό μέγεθος, δυσανάλογα μεγάλο προς τις κούκλες-ασθενείς, που έτσι μικροί, μικροσκοπικοί, φαντάζουν πιο ευάλωτοι, "εφήμεροι" και αναγκαστικά αφημένοι στα μεγάλα χέρια που τους εμψυχώνουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"8 γυναίκες" βγαίνουν σε θερινή περιοδεία!

Η διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά με έναν αχτύπητο γυναικείο θίασο περιοδεύει αυτό το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/05/2024

Τι θα δούμε φέτος στη Σκιά των Βράχων;

Δείτε το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων που προσφέρονται φέτος στο καθιερωμένο ραντεβού μας στο θέατρο Βράχων.

Χριστίνα Σουγιουλτζή: "Στην εποχή μας, έχουμε πάρει αποστάσεις ασφαλείας από το τελετουργικό του πένθους"

Η ψυχή της ομάδας χορευτών/ακροβατών "Κι όμΩς κινείται" μιλάει στο "α" για την πρωτότυπη δουλειά τους πάνω στους αριστοφανικούς "Βατράχους".

Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: "Χρειάζεται αντίσταση για να μην κάνεις κατάχρηση της δύναμης που σου δίνεται"

Με αφορμή τη νέα της παράσταση "Ριχάρδος III*", η σκηνοθέτιδα έδωσε μια συνέντευξη στο "α" όπου μιλά για τη συνεργασία της με τον Ανδρέα Φλουράκη που υπογράφει και το κείμενο, ρίχνοντας μια λοξή ματιά στο σπουδαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για την κατάχρηση της εξουσίας.

Nέα αρχή στο θέατρο Άλμα με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στο τιμόνι

Με τη θεατρική μεταφορά μιας σκληρής ταινίας του "Δόγματος 95", το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου κι έναν μονόλογο με τη Στεφανία Γουλιώτη θα εγκαινιάσει τη σεζόν 24-25 το θέατρο Άλμα.

"Μπαμπάδες με ρούμι" κερνούν οι Ρέππας-Παπαθανασίου αυτό το καλοκαίρι

Τα ανοιχτά θέατρα της Αττικής (αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας) πρόκειται να υποδεχτούν αυτή τη θερινή περίοδο την επιτυχημένη κωμωδία με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Σοφία Βογιατζάκη αλλά και τρεις νέες προσθήκες στο καστ.

Χορός επί τρία για αυτή την εβδομάδα

Μία μαμά με την κόρη της, ένα γυναικείο ensemble κι ένα χορευτικό σύνολο με έναν μη χορευτή ανεβαίνουν τις επόμενες ημέρες σε τρεις σκηνές της πόλης.