"Εφημερία" με θαυμάσια αισθητική και καλλιτεχνική άποψη

Η ομάδα Κέντρο Βάρους επιστρέφει με μια κουκλοθεατρική παράσταση που απευθύνεται στο ενήλικο κοινό, την είδαμε, μας άγγιξε και σας την προτείνουμε.

Εφημερία Ελένη Δανδάλη©

Το κουκλοθέατρο, μια τέχνη ταπεινή και χαμηλόφωνη στην Ελλάδα, παραμένει στο περιθώριο της θεατρικής κίνησης και η προβολή και η στήριξη της δεν είναι διόλου αυτονόητη. Ευτυχώς υπάρχουν ομάδες που ανατρέπουν τη στερεοτυπική αντίληψη ότι το κουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε παιδικό κοινό, επιχειρώντας μια νέα προσέγγισή του ως καλλιτεχνικού είδους που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μια τέτοια ομάδα είναι η Κέντρο Βάρους, η οποία μας εξέπληξε πριν από μερικούς μήνες με την κουκλοθεατρική παράσταση "Εφημερία". Απευθύνεται στο ενήλικο κοινό και τώρα την επαναλαμβάνει μετακομίζοντας σε νέο χώρο, το Θέατρο Καλλιρρόης (από 10/3). Οι εμψυχώτριες Κλειώ Κιούλπαλη, Μπέττυ Κοκαράκη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου και Εύα Τσαμπάση μοιράζονται με το κοινό την εμπειρία μιας εφημερίας σε νοσοκομείο. Ανοίγουν ένα "παράθυρο" σε έναν αθέατο -για πολλούς ανθρώπους- κόσμο, μέσω της διάδρασης κουκλών και εμψυχωτών, φανερώνοντάς το συναίσθημα, τον κόνο, την ενσυναίσθηση, την αισιοδοξία που κρύβεται πίσω από την εμψύχωση κάθε κούκλας από άψυχο αντικείμενο σε φορέα πολιτισμού και αξιών.

Εφημερία
Ελένη Δανδάλη©

Αυτό που μας συγκίνησε, ήταν το θέμα, η κατασκευή των κουκλών όσο και ο τρόπος παρουσίασής του. Η παράσταση παίζεται σε δύο κλίμακες: Ό,τι αντιπροσωπεύει τον κόσμο του νοσοκομείου και των ανθρώπων του είναι φτιαγμένο σε φυσικό μέγεθος, δυσανάλογα μεγάλο προς τις κούκλες-ασθενείς, που, έτσι μικροσκοπικοί, φαντάζουν πιο ευάλωτοι, "εφήμεροι" και αναγκαστικά αφημένοι στα μεγάλα χέρια που τους εμψυχώνουν. Είναι βασισμένη σε προσωπικά βιώματα από εμπειρίες που είχαν οι δημιουργοί της, όχι με μια επιστημονική, αλλά με μια ανθρώπινη ματιά. Έχει μια θαυμάσια αισθητική και καλλιτεχνική άποψη, γίνεται ένας συναισθηματικός αγωγός, με ιδεολογικές κοινωνικού χαρακτήρα κατευθύνσεις, λειτουργεί ως αντίσταση στον κυνισμό που τελευταία μοιάζει πια να αποτελεί κανονικότητα. Ο θεατής βιώνει την εμπειρία και η ψυχή πλημμυρίζει από έντονα συναισθήματα, όσο και αν αντιλαμβανόμαστε τη θεατρική σύμβαση.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εφημερία

  • Κουκλοθέατρο
  • Διάρκεια: 75 '

Μια παράσταση κουκλοθεάτρου με επιτραπέζιες κούκλες και θέατρο σκιών που απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και εστιάζει στον διττό ρόλο του κουκλοπαίκτη-γιατρού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λήγουν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές

Με ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών Σχολών Δραματικής Τέχνης ενημερώνουν για τη λήξη των καταλήψεων και την ταυτόχρονη συνέχιση του πολυμορφικού αγώνα τους, που ξεκίνησε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα και υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

"H Βίλα": Η διαχείριση της βίας μέσα από τα μάτια τριών γυναικών

Η Λητώ Τριανταφυλλίδου σκηνοθετεί τις Νατάσα Εξηνταβελώνη, Λίλα Μπακλέση, Αγγελική Πασπαλιάρη σε ένα έργο που εξετάζει τον απόηχο ενός τραυματικού γεγονότος στην σύγχρονη πραγματικότητά.

"Μισάνθρωπος": Πέτερ Στάιν, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στις πρόβες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ξεκίνησε η προπώληση για τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου που θα ερμηνεύσει ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού ηθοποιός σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου Πέτερ Στάιν κι ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες.

"Πού πας, βρε Καραγκιόζη;" Στο 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών!

Ξεκινάει από το Ρομάντσο αυτό το τριήμερο και συνεχίζει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το φεστιβάλ που μπαίνει φέτος στη δεύτερη διοργάνωσή του ανανεωμένο και αφιερωμένο στις διαδρομές και τις συγγένειες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος γράφει για τα "Ορφανά" και τα επίκαιρα θέματα που πραγματεύονται

Με φόντο την πρόσφατη εθνική τραγωδία και τα ερωτήματα που έγειρε, σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος τα "Ορφανά" του Ντένις Κέλι, ένα έργο που όπως λεει ο ίδιος κρύβει στον πυρήνα του έναν κριτικό στοχασμό απέναντι στην έννοια "ασφάλεια" και όχι μόνο.

Η "Σταχτοπούτα" χορεύει στο Christmas Theater

Το Classical Ballet Of Eastern Europe ενώνει βραβευμένους χορευτές σε μια παραμυθένια παράσταση κλασικού χορού πάνω στο παραμύθι του Σαρλ Περό.

Το θέατρο συναντά την επιστήμη στο "The Science of CSI: Έγκλημα στο εργαστήριο"

Οι "Science Reactors" επιστρέφουν στην "Άτρακτο" και προσεγγίζουν με χιούμορ την επιστήμη σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο που συνδυάζεται με εργαστήριο εγκληματολογίας.