"Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως": Παράταση παραστάσεων για το Μάρτιο

Το έργο που μνημονεύει την πολύπλευρη και ανήσυχη προσωπικότητα ενός από τους ευφυέστερους ερευνητές της καθημερινότητας, συνεχίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις.

Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως

Για όλες τις Παρασκευές του Μαρτίου συνεχίζεται η παράσταση "Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως", σε κείμενο και σκηνοθεσία της Στέβης Λύτρα, λόγω θερμής ανταπόκρισης του κοινού, στο θέατρο Nous. Λογοκριμένος και καταδικασμένος από τα ελληνικά δικαστήρια για τα κείμενα του μέσα από τα οποία τόλμησε να μιλήσει στα κείμενα του για τους ανθρώπους του περιθωρίου και να καταγράψει τη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας της εποχής του, ο Ηλίας Πετρόπουλος έγραφε για την "λαογραφία του άστεως", όπως έλεγε ο ίδιος, μέσα από την οποία φώτιζε λιγότερα γνωστά κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας. Χαρακτηριστικό έργο του είναι το "Εγχειρίδιον του καλού κλεφτή", που μιλάει για τους πορτοφολάδες, τους καλντεριμιτζήδες, αυτούς που "γδύνουν" τα αυτοκίνητα, τους μπουκαδόρους, κλπ, το οποίο θεωρήθηκε βλάσφημο και για το οποίο βρέθηκε στη φυλακή. 

Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως

Η θεατρική παράσταση "Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως" είναι βασισμένη στα βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, λαογράφου και μελετητή του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, και δημιουργήθηκε για να μνημονεύσει την πολύπλευρη, οξυδερκή και ανήσυχη προσωπικότητα ενός από τους ευφυέστερους ερευνητές της καθημερινότητας, που δεν δίστασε να κάνει τις ατυχίες του ευκαιρίες και να παραμείνει πιστός στην αυθάδικη ματιά του. 

Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως

Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Μανούχος, Νικολέτα Κόκκορη, Μαρία Μπακάλη, Κώστας Ταταράκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Νικόλαος -Στυλιανός Χανακούλας, Αλεξάνδρα Παγανή, Αποστόλης Λάγιος, Ανδρέας Ασημακόπουλος και στη φωνή του δικαστή ο Κυριάκος Σάμιος. Η Κρυσταλλία Λύτρα επιμελείται τα κοστούμια. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Βασισμένη στα βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, η παράσταση μνημονεύει την πολύπλευρη, οξυδερκή και ανήσυχη προσωπικότητα ενός από τους ευφυέστερους ερευνητές της καθημερινότητας.

Θέατρο Nous - Creative space

Τροίας 34, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.