"Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως": Παράταση παραστάσεων για το Μάρτιο

Το έργο που μνημονεύει την πολύπλευρη και ανήσυχη προσωπικότητα ενός από τους ευφυέστερους ερευνητές της καθημερινότητας, συνεχίζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις.

Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως

Για όλες τις Παρασκευές του Μαρτίου συνεχίζεται η παράσταση "Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως", σε κείμενο και σκηνοθεσία της Στέβης Λύτρα, λόγω θερμής ανταπόκρισης του κοινού, στο θέατρο Nous. Λογοκριμένος και καταδικασμένος από τα ελληνικά δικαστήρια για τα κείμενα του μέσα από τα οποία τόλμησε να μιλήσει στα κείμενα του για τους ανθρώπους του περιθωρίου και να καταγράψει τη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας της εποχής του, ο Ηλίας Πετρόπουλος έγραφε για την "λαογραφία του άστεως", όπως έλεγε ο ίδιος, μέσα από την οποία φώτιζε λιγότερα γνωστά κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας. Χαρακτηριστικό έργο του είναι το "Εγχειρίδιον του καλού κλεφτή", που μιλάει για τους πορτοφολάδες, τους καλντεριμιτζήδες, αυτούς που "γδύνουν" τα αυτοκίνητα, τους μπουκαδόρους, κλπ, το οποίο θεωρήθηκε βλάσφημο και για το οποίο βρέθηκε στη φυλακή. 

Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως

Η θεατρική παράσταση "Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως" είναι βασισμένη στα βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, λαογράφου και μελετητή του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, και δημιουργήθηκε για να μνημονεύσει την πολύπλευρη, οξυδερκή και ανήσυχη προσωπικότητα ενός από τους ευφυέστερους ερευνητές της καθημερινότητας, που δεν δίστασε να κάνει τις ατυχίες του ευκαιρίες και να παραμείνει πιστός στην αυθάδικη ματιά του. 

Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως

Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Μανούχος, Νικολέτα Κόκκορη, Μαρία Μπακάλη, Κώστας Ταταράκης, Στάθης Παπαδόπουλος, Νικόλαος -Στυλιανός Χανακούλας, Αλεξάνδρα Παγανή, Αποστόλης Λάγιος, Ανδρέας Ασημακόπουλος και στη φωνή του δικαστή ο Κυριάκος Σάμιος. Η Κρυσταλλία Λύτρα επιμελείται τα κοστούμια. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ηλίας Πετρόπουλος - ο λαογράφος του άστεως

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Βασισμένη σε βιογραφικά στοιχεία, η παράσταση μνημονεύει την πολύπλευρη, οξυδερκή και ανήσυχη προσωπικότητα ενός από τους ευφυέστερους ερευνητές της καθημερινότητας.

Θέατρο Nous - Creative space

Τροίας 34, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/03/2023

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.

Μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα στο φαντασμαγορικό "Slava's Snowshow"

Ένα μοναδικό διαδραστικό υπερθέαμα γεμάτο κλόουν, εκπλήξεις και παιχνιδιάρικη διάθεση έρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς με την υπογραφή του Slava Polunin.

Η "Ανατολή" του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η παράσταση σε κείμενο της Έλλης Παπαδημητρίου που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Αρχαία Τίρυνθα έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Κόσμου με μια δυνατή υποκριτική ομάδα.

Τέλος οι ανασφάλιστες πρόβες στο θέαμα - ακρόαμα

Θεσπίζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας και την προστασία και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των απασχολούμενων στον πολιτισμό.

H Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει στο νεοϋορκέζικο "The Tank Theatre"

Το "The Tank" της Νέας Υόρκης υποδέχεται την Ιόλη Ανδρεάδη με δυο παραστάσεις για την Αρτό, που αγάπησε το αθηναϊκό κοινό.

"Rudolf - Άλμα προς την ελευθερία": Η ιστορία του θρύλου Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση που εμπνέεται από τη ζωή του κορυφαίου χορευτή του 20ου αιώνα, Ρούντολφ Νουρέγιεφ κι έρχεται στο Christmas Theatre.