Η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων για την επίμαχη ΚΥΑ που αφορά τους καλλιτέχνες

ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ Δράση των σπουδαστών της «Δραματικής Σχολής Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη»

Η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.) εκφράζει για ακόμα μία φορά την αμέριστη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών και στους φοιτητές των Δραματικών Σχολών. Θεωρεί δε, ότι η επίμαχη ΚΥΑ προβαίνει σε μισθολογική μόνον διευθέτηση του προβλήματος αφήνοντας το ίδιο το πρόβλημα άλυτο, καθώς συνεχίζει να διατηρεί την εξίσωση των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών με αποφοίτους Λυκείου και δεν παρέχει την διαβάθμιση των πτυχίων τους.

Η εμμονή σε ένα Π.Δ. (85/2022) που κατάφωρα υποβαθμίζει τις σπουδές της υποκριτικής τέχνης και άλλων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων είναι αντίθετη με την πρακτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν εξισώνονται οι τριετείς εντατικές και εξειδικευμένες σπουδές των παραστατικών ή άλλων τεχνών με εκείνες των ανειδίκευτων επαγγελμάτων. Η αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων και τίτλων σπουδών (όπως είναι η υποβάθμιση των πτυχίων των Ανώτερων Δραματικών Σχολών) είναι αντίθετη προς το ενωσιακό δίκαιο, που κατατείνει στην προστασία των δικαιωμάτων και των κεκτημένων.

Η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών -πολλοί από τους οποίους είναι μέλη μας και σε κάθε περίπτωση ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των Αστικών μη Κερδοσκοπικών Θιάσων. Η παράταση της κατάστασης υποβάθμισης δεν είναι μόνον απαξιωτική προς τους καλλιτέχνες, αλλά δημιουργεί και προβλήματα στην άσκηση των επαγγελμάτων τους.

Η Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ ζητά

1) Την διατήρηση της Διαβάθμισης των Δραματικών Σχολών ως "Ανώτερη", όπως ήταν προ της έκδοσης του επίμαχου Π.Δ. και η οποία κατατάσσει τις Δραματικές Σχολές στην κατηγορία της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

2) Να διαβάζεται η παρούσα Ανακοίνωση της Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ. στο κοινό πριν ή μετά το τέλος των παραστάσεων των θιάσων-μελών μας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Μιχάλης Σαράντης ιδανικός "Αίαντας" σε έναν υποκριτικό άθλο

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη που μεταφέρει το σοφόκλειο δράμα σε κλειστό χώρο αναδεικνύεται μέσα από τις ερμηνευτικές ικανότητες του ταλαντούχου ηθοποιού που υποδύεται όλους τους ρόλους του έργου στη σκηνή του θεάτρου Αλκυονίς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/03/2023

"Don’t look back": Open call για την παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής για εθελοντές ερμηνευτές απευθύνουν η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και ο Γιάννης Χουβαρδάς για την παράσταση που θα μεταμορφώσει το Μάιο τις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε ένα εγκαταλειμμένο, ερειπωμένο και στοιχειωμένο ξενοδοχείο.

Νίκος Ψαρράς και Μαρίνα Ασλάνογλου στις "Σκηνές από ένα γάμο" του Μπέργκμαν

Στο Δημοτικο Θέατρο Πειραιά οι δύο πρωταγωνιστές ερμηνεύουν, σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη, ένα έργο-σημείο αναφοράς για τις συζυγικές σχέσεις.

Το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού ανοίγει ξανά το καλοκαίρι

Τη διαχείριση του θεάτρου θα έχει πλέον η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Πέντε audiobooks που πρέπει να ακούσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, προτείνουμε μερικά best sellers που έχουν ανέβει στο σανίδι κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023: "Το θέατρο βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας"

Η διακεκριμένη Αιγύπτια ηθοποιός Samiha Ayoub μιλά για την ουσία του θεάτρου και τη σημασία της τέχνης σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2023.

"Ψηλά απ’ τη γέφυρα": Αντίστροφη μέτρηση για την παράσταση των 45.000 θεατών

Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Βεάκη για την παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη πάνω στο έργο του Άρθουρ Μίλερ με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο πλευρό μιας δυνατής ερμηνευτικής ομάδας.