
"Πάνω στη σύνθεση διαφόρων ελληνικών ποιημάτων που περιστρέφονται γύρω από το μοτίβο του έρωτα, ο Δημήτρης Τάρλοου υπογράφει μια αναβλύζουσα αισθησιασμό σκηνική περφόρμανς”, διαβάζουμε στην κριτική του "α” για την "Δόξα κοινή” που παίζεται στο θέατρο Πορεία. Η παράσταση που εμπνέεται από το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου "Εις την Οδό των Φιλελλήνων” αποτελεί έναν σκηνικό καμβά-πρόταση στην οποία η ποίηση μετατρέπεται σε δράση, ο θάνατος σε ηδονή και το σκοτάδι διαλύεται κάτω από το υπέρλαμπρο ελληνικό φως. Πρωταγωνιστούν οι Λήδα Μανιατάκου, Διονύσης Πιφέας, Αρετή Τίλη, Ορέστης Χαλκιάς, Μάιρα Γραβάνη, Θανάσης Δόβρης, Αδελαϊδα Κατσίδε, Βίκυ Κατσίκα, Αυγουστίνος Κούμουλος και ο μουσικός Χρήστος-Βαλεντίνος Πετεβής.

Ο Στρατής Πασχάλης, που υπογράφει τη σύνθεση του κειμένου, ενώνει με μοναδικό τρόπο την ποίηση με το θέατρο. Το κείμενο της παράστασης αποτελείται από διαφορετικά ποιήματα, που καλύπτουν το σύνολο της λυρικής μας παράδοσης από τη Σαπφώ μέχρι τον Διονύσιο Σολωμό, από τον Κωνσταντίνο Καβάφη μέχρι τον Οδυσσέα Ελύτη.

Τα σκηνικά είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του Αλέξανδρου Γαρνάβου και της Τζίνας Ηλιοπούλου, η μουσική της Λήδας Μανιατάκου, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου και η κίνηση της Κορίνας Κόκκαλη.

Προπώληση μέσω viva.gr
Περισσότερες πληροφορίες
Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων
Ο Στρ. Πασχάλης, ο οποίος συνέθεσε το κείμενο, χρησιμοποίησε ως βάση το ποίημα «Εις την οδόν των Φιλελλήνων» του Αν. Εμπειρίκου και το εμπλούτισε με αποσπάσματα ποιημάτων κ.ά. Ελλήνων ποιητών.