"meta-Rινόκερos": Ένα αντισυμβατικό σαφάρι στην αστική σαβάνα

Η Νέλλη Πουλοπούλου μας παρασύρει σε μια περιπατητική περφόρμανς στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, εκεί όπου η μνήμη μετατρέπεται σε επείγον περιστατικό.

meta-Rinokeros © Καλλιόπη Βαγιανάκη

Από την 1η Μαρτίου στο ονομαστό τοπόσημο της Αθήνας, τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος με την πολύπαθη ιστορία, η περφόρμερ Νέλλη Πουλοπούλου, συναντά θεατές και συνοδοιπόρους σε μια ατίθαση περιπέτεια που ανοίγει χώρο στο παράδοξο, την περιπατητική περφόρμανς με τίτλο "meta-Rινόκερos", όπου η μνήμη μετατρέπεται σε επείγον περιστατικό. Με σημείο έναρξης το "Συνεργατικό Καφενείο” (Μοναστηρίου 140, Αθήνα), το πολιτικο-ψυχολογικό θρίλερ των τηλεοπτικών ειδήσεων συναντά την κραυγή της οικολογικής καταστροφής.

Η Νέλλη χρησιμοποιεί ως αφηγηματικό άξονα τη σύγχρονη ιστορία του πάρκου και αντλεί το δραματουργικό υλικό από τη βιωματική σχέση που έχει η ίδια αναπτύξει με το τοπίο τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Μέσα από αυτό το αντισυμβατικό σαφάρι στην αστική σαβάνα, στην καρδιά της Αθήνας, δημιουργείται μια κοινή εμπειρία διερεύνησης προοπτικών και σχολιάζεται το παρόν της κομβικής αλλαγής, ανάπτυξης και τουριστικοποίησης του πάρκου. Το φυσικό περιβάλλον προβάλλεται ως καταλυτικό σημείο αναστοχασμού ως προς τα πολιτικά κοινωνικά και φυσικά φαινόμενα, προτρέποντας τον θεατή να συμμετάσχει στη μετατροπή ενός καθημερινού μεσημεριού σε θεατρικό συμβάν. 

meta-Rinokeros

Εξηγώντας την επιλογή του τίτλου "meta-Rινόκερος”, η περφόρμερ αναφέρει πως "ο Ρινόκερος παραπέμπει στο ομώνυμο έργο του Ιονέσκο, όπου δεν ξέρεις τι είναι πραγματικότητα και τι φαντασία και ο όρος meta υποδηλώνει ότι πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερο παράλογο”. H ίδια η Νέλλη Πουλοπούλου υπογράφει τα κείμενα, ενώ συνσκηνοθετεί την παράσταση με την Άντζελα Δεληχάτσιου.

Who is who

Απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, η Νέλλη Πουλοπούλου, ηθοποιός και σκηνοθέτις, έχει χρόνια επικεντρωθεί στο σωματικό θέατρο παρακολουθώντας σειρά εντατικών σεμιναρίων και κύκλους σπουδών του Θεάτρου Οντίν και του Ευγένιου Μπάρμπα. Ταυτόχρονα μελέτησε την μουσική παράδοση της Βραζιλίας, μέσα από σεμινάρια κρουστών, τραγουδιού και χορού, ενώ παρακολούθησε μαθήματα Butoh με τον Atsushi Takenouchi, καθώς και μαθήματα σύγχρονου χορού. Συνιδρύτρια του Quilombo από το 2004, έχει στο ενεργητικό της παραστάσεις devised theater, παραστάσεις χορού, interactive και site specific performances σε θεατρικούς οργανισμούς, σε δημόσιους και φυσικούς χώρους. "Μέσα από το Quilombo, προσπαθούμε να βρούμε επιπλέον εργασιακά μοντέλα συνεργασιών. Η επαγγελματική μου πρακτική είναι επικεντρωμένη στα στερεότυπα που κυριαρχούν στην τέχνη και τη ζωή και πως μπορείς όντας μέσα σε αυτά να προχωράς αλώβητη σε σχέση με τις επιβαλλόμενες ταμπέλες", επισημαίνει. Διδάσκει σεμινάρια θεάτρου και χορού και συνεργάζεται με την κίνηση αναπήρων καλλιτεχνών σε καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές δράσεις. 

Αξίζει να γνωρίζετε

  • Η παράσταση συμβαίνει για συγκεκριμένο αριθμό θεατών κάθε φορά.
  • Οι θεατές παρακαλούνται να φορούν ζεστά ρούχα και άνετα παπούτσια. 
  • Σε περίπτωση ακύρωσης παραστάσεων λόγω καιρού, θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

meta-Rινόκερos

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα αντισυμβατικό σαφάρι στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου μνήμη, πρόσφατη ιστορία και καθημερινότητα συνομιλούν με το βίωμα του τοπίου, αντλώντας από τον «Ρινόκερο» του Ευγ. Ιονέσκο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.