"meta-Rινόκερos": Ένα αντισυμβατικό σαφάρι στην αστική σαβάνα

Η Νέλλη Πουλοπούλου μας παρασύρει σε μια περιπατητική περφόρμανς στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, εκεί όπου η μνήμη μετατρέπεται σε επείγον περιστατικό.

meta-Rinokeros © Καλλιόπη Βαγιανάκη

Από την 1η Μαρτίου στο ονομαστό τοπόσημο της Αθήνας, τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος με την πολύπαθη ιστορία, η περφόρμερ Νέλλη Πουλοπούλου, συναντά θεατές και συνοδοιπόρους σε μια ατίθαση περιπέτεια που ανοίγει χώρο στο παράδοξο, την περιπατητική περφόρμανς με τίτλο "meta-Rινόκερos", όπου η μνήμη μετατρέπεται σε επείγον περιστατικό. Με σημείο έναρξης το "Συνεργατικό Καφενείο” (Μοναστηρίου 140, Αθήνα), το πολιτικο-ψυχολογικό θρίλερ των τηλεοπτικών ειδήσεων συναντά την κραυγή της οικολογικής καταστροφής.

Η Νέλλη χρησιμοποιεί ως αφηγηματικό άξονα τη σύγχρονη ιστορία του πάρκου και αντλεί το δραματουργικό υλικό από τη βιωματική σχέση που έχει η ίδια αναπτύξει με το τοπίο τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Μέσα από αυτό το αντισυμβατικό σαφάρι στην αστική σαβάνα, στην καρδιά της Αθήνας, δημιουργείται μια κοινή εμπειρία διερεύνησης προοπτικών και σχολιάζεται το παρόν της κομβικής αλλαγής, ανάπτυξης και τουριστικοποίησης του πάρκου. Το φυσικό περιβάλλον προβάλλεται ως καταλυτικό σημείο αναστοχασμού ως προς τα πολιτικά κοινωνικά και φυσικά φαινόμενα, προτρέποντας τον θεατή να συμμετάσχει στη μετατροπή ενός καθημερινού μεσημεριού σε θεατρικό συμβάν. 

meta-Rinokeros

Εξηγώντας την επιλογή του τίτλου "meta-Rινόκερος”, η περφόρμερ αναφέρει πως "ο Ρινόκερος παραπέμπει στο ομώνυμο έργο του Ιονέσκο, όπου δεν ξέρεις τι είναι πραγματικότητα και τι φαντασία και ο όρος meta υποδηλώνει ότι πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερο παράλογο”. H ίδια η Νέλλη Πουλοπούλου υπογράφει τα κείμενα, ενώ συνσκηνοθετεί την παράσταση με την Άντζελα Δεληχάτσιου.

Who is who

Απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, η Νέλλη Πουλοπούλου, ηθοποιός και σκηνοθέτις, έχει χρόνια επικεντρωθεί στο σωματικό θέατρο παρακολουθώντας σειρά εντατικών σεμιναρίων και κύκλους σπουδών του Θεάτρου Οντίν και του Ευγένιου Μπάρμπα. Ταυτόχρονα μελέτησε την μουσική παράδοση της Βραζιλίας, μέσα από σεμινάρια κρουστών, τραγουδιού και χορού, ενώ παρακολούθησε μαθήματα Butoh με τον Atsushi Takenouchi, καθώς και μαθήματα σύγχρονου χορού. Συνιδρύτρια του Quilombo από το 2004, έχει στο ενεργητικό της παραστάσεις devised theater, παραστάσεις χορού, interactive και site specific performances σε θεατρικούς οργανισμούς, σε δημόσιους και φυσικούς χώρους. "Μέσα από το Quilombo, προσπαθούμε να βρούμε επιπλέον εργασιακά μοντέλα συνεργασιών. Η επαγγελματική μου πρακτική είναι επικεντρωμένη στα στερεότυπα που κυριαρχούν στην τέχνη και τη ζωή και πως μπορείς όντας μέσα σε αυτά να προχωράς αλώβητη σε σχέση με τις επιβαλλόμενες ταμπέλες", επισημαίνει. Διδάσκει σεμινάρια θεάτρου και χορού και συνεργάζεται με την κίνηση αναπήρων καλλιτεχνών σε καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές δράσεις. 

Αξίζει να γνωρίζετε

  • Η παράσταση συμβαίνει για συγκεκριμένο αριθμό θεατών κάθε φορά.
  • Οι θεατές παρακαλούνται να φορούν ζεστά ρούχα και άνετα παπούτσια. 
  • Σε περίπτωση ακύρωσης παραστάσεων λόγω καιρού, θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

meta-Rινόκερos

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα αντισυμβατικό σαφάρι στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου μνήμη, πρόσφατη ιστορία και καθημερινότητα συνομιλούν με το βίωμα του τοπίου, αντλώντας από τον «Ρινόκερο» του Ιονέσκο.

Συνεργατικό καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Μοναστηρίου 140, Ακαδημία Πλάτωνος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/03/2023

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.

Μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα στο φαντασμαγορικό "Slava's Snowshow"

Ένα μοναδικό διαδραστικό υπερθέαμα γεμάτο κλόουν, εκπλήξεις και παιχνιδιάρικη διάθεση έρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς με την υπογραφή του Slava Polunin.

Η "Ανατολή" του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η παράσταση σε κείμενο της Έλλης Παπαδημητρίου που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Αρχαία Τίρυνθα έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Κόσμου με μια δυνατή υποκριτική ομάδα.

Τέλος οι ανασφάλιστες πρόβες στο θέαμα - ακρόαμα

Θεσπίζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας και την προστασία και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των απασχολούμενων στον πολιτισμό.

H Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει στο νεοϋορκέζικο "The Tank Theatre"

Το "The Tank" της Νέας Υόρκης υποδέχεται την Ιόλη Ανδρεάδη με δυο παραστάσεις για την Αρτό, που αγάπησε το αθηναϊκό κοινό.

"Rudolf - Άλμα προς την ελευθερία": Η ιστορία του θρύλου Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση που εμπνέεται από τη ζωή του κορυφαίου χορευτή του 20ου αιώνα, Ρούντολφ Νουρέγιεφ κι έρχεται στο Christmas Theatre.