
Η τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους τύραννος", συμπυκνώνει ψυχογραφικά την τραγωδία του αιμομεικτικού ανθρώπινου γένους. Γράφτηκε εν μέσω του Πελοποννησιακού Πολέμου μεταξύ Αθήνας-Σπάρτης, μετά το θανάσιμο λοιμό που ρήμαξε την Αθηνηναϊκή Δημοκρατία. Αυτήν την τραγωδία επέλεξε να σκηνοθετήσει και να επεξεργαστεί δραματουργικά ο Θανάσης Σαράντος, ενώ ανέλαβε να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο. Ο βασικός άξονας της παράστασης είναι η σύνδεση πολίτη και πολιτείας σε βαθιά κρίση και στόχος είναι η ανάδειξη της ως παγκόσμιο "μνημείο" της τραγικής ποίησης. Ο σκηνοθέτης αναρωτιέται πόσο διαχρονική παραμένει η σοφόκλεια τραγωδία τον 21οαιώνα, με την άκρατη παρέμβαση του σημερινού ανθρώπου στη φύση και την τιμωρία της αλαζονικής του στάσης από την ίδια τη φύση μέσω της πανδημίας τουCOVID-19, ανάλογη του λοιμού της Αθήνας του 5ουαιώνα που προφανώς ενέπνευσε τον Σοφοκλή; Απαντήσεις δίνονται στην παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα 21 Φεβρουαρίου στο Από Μηχανής Θέατρο. Η Μάνια Παπαδημητρίου ανέλαβε να ερμηνεύσει δυο ρόλους, την Ιοκάστη και τον μάντη Τειρεσία και τους υπόλοιπους ρόλους κρατούν οι Χριστόδουλος Στυλιανού (Κρέοντας), Πάρης Σκαρτσολιάς (Εξάγγελος-Χορός), Αλέξανδρος Τούντας (Άγγελος-Χορός), Βαγγέλης Ψωμάς (Θεράπων-Χορός), Νίκος Πολοζιάνης (Ιερέας-Χορός).

Η υπόθεση
Ο Οιδίποδας, βασιλιάς της Θήβας, αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του Λαΐου ο οποίος, σύμφωνα με τον χρησμό, είναι υπεύθυνος για τον φοβερό λοιμό που έχει πλήξει την πόλη του. Στην πορεία, ανακαλύπτει πως όχι μόνο είναι ο ίδιος ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και ο δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίποδας αυτοτυφλώνεται.

Ο Θανάσης Σαράντος σημειώνει
"Δύσκολα μπορεί ν’ αμφισβητηθεί το πόσο επίκαιρη είναι η τραγωδία "Οιδίπους Τύραννος” για τη χώρα μας την περίοδο που διανύουμε. Είναι η τραγωδία της Γνώσης και της αυτογνωσίας. Τα πάθη που διαδραματίζονται στη σκηνή, τα εγκλήματα, τα μίση και οι αυτοκαταστροφές είναι σημερινά. Ο λαός, οργανωμένα ή ανοργάνωτα, ως σύγχρονος Χορός αρχαίας τραγωδίας, επιζητά τη θεραπεία αλλά και την αλήθεια. Απαιτεί διαφάνεια και δικαιοσύνη στις αποφάσεις, σωτηρία από το μίασμα της χώρας πριν την ολική καταστροφή. Η προσωπικότητα του Οιδίποδα ανταποκρίνεται απόλυτα, και σε όλες της τις λεπτομέρειες, στο πρότυπο του ηγέτη που όμως ολισθαίνει προς τον αυταρχισμό στην προσπάθειά του να φτάσει με κάθε προσωπικό τίμημα στην τρομερή αποκάλυψη της αλήθειας".
Προπώληση από viva.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Οιδίπους Τύραννος
Η κορυφαία τραγωδία της ανθρώπινης ενοχής, στην οποία ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας, τυφλός κι ανήμπορος, «αναζητά» τη λύτρωση του θανάτου και απαντήσεις για την τραγική του μοίρα. Αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του Λαΐου ο οποίος, σύμφωνα με τον χρησμό, είναι υπεύθυνος για τον φοβερό λοιμό που έχει πλήξει την πόλη του. Στην πορεία, ανακαλύπτει πως όχι μόνο είναι ο ίδιος ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και ο δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίποδας αυτοτυφλώνεται. Η βραβευμένη παράσταση επιχειρεί να φωτίσει τις αναλογίες του έργου με το σήμερα.