Ενέργειες για τη διάσωση της ιστορικής συλλογής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Tέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές δράσεις.

Ελένη Δουνδουλάκη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Λίνα Μενδώνη, Κωστής Καπελώνης

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διασώζεται ο πλούτος της ιστορικής συλλογής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Tέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες  για τη συντήρηση και διάσωση της συλλογής του θεάτρου, η οποία θα στεγαστεί σε κτήριο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα. Το Μουσείο Καρόλου Κουν εντάσσεται στο πρόγραμμα της αξιοποίησης ακινήτων του Υπουργείου, στην περιοχή της Πλάκας, στην οποία περιλαμβάνονται, επίσης, το Μουσείο Ελύτη, η οικία Κωλέττη και η αποκατάσταση του κτηρίου που φιλοξενείται το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη.
Παράλληλα, όπως είπε η Λίνα Μενδώνη, το ΥΠΠΟΑ αναλαμβάνει το κόστος αντικατάστασης της προτομής του Καρόλου Κουν, η οποία εκλάπη, πριν από λίγες ημέρες, από το "Υπόγειο" του Θεάτρου Τέχνης.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: "Ο Κάρολος Κουν υπήρξε από τις εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία του νεότερου ελληνικού θεάτρου, εισάγοντας νέα πνοή και μια διαφορετική αντίληψη στο Αρχαίο Δράμα, αλλά και συστήνοντας στο ελληνικό κοινό σημαντικούς δημιουργούς της δραματουργίας του 20ου αιώνα. Κοντά στον Κουν, δημιούργησαν σπουδαία έργα, ως συνεργάτες του, μερικοί από τους μεγαλύτερους Ελληνες εικαστικούς καλλιτέχνες και σκηνογράφους, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Γιώργος Βακαλό, ο Γιάννης Στεφανέλλης, ο Φαίδων Πατρικαλάκης και πολλοί άλλοι. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της θεσμικής αποστολής του για τη διάσωση, προστασία, και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη της σύγχρονης δημιουργίας, ανταποκρίθηκε άμεσα σε επιστολή, που απηύθυνε η διοίκηση του Θεάτρου Τέχνης προς το ΥΠΠΟΑ, με την οποία ενημέρωνε ότι η συλλογή κινδυνεύει καθώς φυλάσσεται σε, ακατάλληλους για τα έργα, αποθηκευτικούς χώρους. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα συνεργαστούν συστηματικά με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, προκειμένου να αναλάβουν άμεσα τις απαραίτητες σωστικές ενέργειες, ώστε η συλλογή να μπορέσει να εκτεθεί αποκατεστημένη και να αφηγείται το έργο και τα επιτεύγματα του σπουδαίου θεατρανθρώπου. Αναλάβαμε, επίσης, το κόστος της αντικατάστασης της προτομής του Καρόλου Κουν, η οποία εκλάπη πρόσφατα από το Θέατρο Τέχνης. Είναι το ελάχιστο χρέος μας στην προσφορά του Κουν στο ελληνικό θέατρο και στον ελληνικό πολιτισμό".

Ο νόμιμος εκπρόσωπος του Θεάτρου Τέχνης Κωστής Καπελώνης και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη έκαναν την ακόλουθη δήλωση: "Ως εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, ο Κωστής Καπελώνης-νόμιμος εκπρόσωπος και η Μαριάννα Κάλμπαρη- καλλιτεχνική διευθύντρια, ευχαριστούν θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ιδιαιτέρως την Υπουργό κυρία Λίνα Μενδώνη για την πρωτοβουλία σύναψης αυτού του σημαντικού μνημονίου συνεργασίας. Χωρίς την πολύτιμη στήριξη της Πολιτείας, το Θέατρο Τέχνης, που μετρά 81 χρόνια αδιάλειπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας και εκπαιδευτικής προσφοράς, θα ήταν αδύνατον να ξεκινήσει το έργο της καταγραφής, διάσωσης, συντήρησης αλλά και αξιοποίησης της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς του. Είναι μεγάλη χαρά και ανακούφιση για το Θέατρο Τέχνης, που μετά από προσπάθειες 36 ετών -όσα είναι τα χρόνια που έχουν περάσει από τον θάνατο του ιδρυτή του Καρόλου Κουν- το σύνθετο αυτό έργο, γίνεται υπόθεση εθνική".

Αναλυτικότερα, αντικείμενο του μνημονίου είναι η συνεργασία μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Θεάτρου Τέχνης, με σκοπό την καταγραφή, τεκμηρίωση, αξιολόγηση, συντήρηση και σωστική διατήρηση της συλλογής εικαστικού και, κυρίως, ενδυματολογικού υλικού παραστάσεων, των κοστουμιών και ενδυματολογικών εξαρτημάτων, σκηνικών και σκηνικών αντικειμένων, τα οποία σήμερα βρίσκονται φυλασσόμενα σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, που μισθώνει. Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ίδρυσή του το 1942 και με αδιάλειπτη παρουσία στη θεατρική ζωή του τόπου για 80 χρόνια, ως τις μέρες μας, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ελληνικού θεάτρου.

Στην κατοχή και κυριότητα του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν βρίσκεται μεταξύ άλλων, η συλλογή εικαστικού και κυρίως ενδυματολογικού υλικού παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης, η οποία αποτελεί πολιτιστικό αγαθό ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας και ταυτόχρονα σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, ο Κάρολος Κουν εισήγαγε και διατήρησε τη συστηματική συνεργασία των εικαστικών καλλιτεχνών στις παραστάσεις του θεάτρου του.

Παρόντες στην υπογραφή του μνημονίου ήταν η ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη και ο Διαχειριστής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν Κωστής Καπελώνης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού ανοίγει ξανά το καλοκαίρι

Τη διαχείριση του θεάτρου θα έχει πλέον η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Πέντε audiobooks που πρέπει να ακούσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, προτείνουμε μερικά best sellers που έχουν ανέβει στο σανίδι κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2023: "Το θέατρο βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας"

Η διακεκριμένη Αιγύπτια ηθοποιός Samiha Ayoub μιλά για την ουσία του θεάτρου και τη σημασία της τέχνης σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2023.

"Ψηλά απ’ τη γέφυρα": Αντίστροφη μέτρηση για την παράσταση των 45.000 θεατών

Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Βεάκη για την παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη πάνω στο έργο του Άρθουρ Μίλερ με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο πλευρό μιας δυνατής ερμηνευτικής ομάδας.

"Ο Γεώργιος Λαμπάκης ταξιδεύει…" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ένα θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία της Όλγας Ποζέλη που συνδυάζεται με ξενάγηση πραγματοποιείται εντός του χώρου της περιοδικής έκθεσης "Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη".

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.