Πρόγραμμα για την ενίσχυση καλλιτεχνών των σύγχρονων παραστατικών τεχνών από το 2023 Ελευσίς

Μια σημαντική ευκαιρία για 15 ελληνικούς φορείς των παραστατικών τεχνών ή/και μεμονωμένους καλλιτέχνες να λάβουν εξατομικευμένη συμβουλευτική από την Κέλλυ Διαπούλη και εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Δικτύου για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move.

Μυστήριο 58 Capital Connections © John Stathis

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τη  Μπασάρτ και το Διεθνές Δίκτυο για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move διοργανώνουν το "Μυστήριο 58 Capital Connections", ένα πρόγραμμα ενίσχυσης καλλιτεχνών και επαγγελματιών των σύγχρονων παραστατικών τεχνών στους τομείς των διεθνών συνεργασιών και της δραματουργίας. Μια σημαντική ευκαιρία για 15 ελληνικούς φορείς των παραστατικών τεχνών ή/και μεμονωμένους καλλιτέχνες να λάβουν εξατομικευμένη συμβουλευτική και καθοδήγηση (mentoring) από την Κέλλυ Διαπούλη και εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Δικτύου για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move, διάρκειας ενός έτους, με σκοπό να ξεκινήσουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στη διεθνή σκηνή. Ταυτόχρονα, πέντε ακόμη καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να εκκινήσουν μία αντίστοιχη διαδικασία συμβουλευτικής στον τομέα της δραματουργίας με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, με στόχο να ολοκληρώσουν ένα καλλιτεχνικό έργο. 

"Διασύνδεση με την ευρωπαϊκή σκηνή"

Η εξωστρέφεια και η δραστηριοποίηση εκτός εθνικών συνόρων είναι μια διαδικασία - πρόκληση για τον τρόπο απεύθυνσης των έργων, το μοίρασμα κοινών ανησυχιών, παρόμοιων επιδιώξεων και συγγενούς αισθητικής, με στόχο τη συνεργασία με συναδέλφους σε εκατοντάδες πόλεις από την Πορτογαλία μέχρι τη Βουλγαρία και από την Κύπρο μέχρι την Ισλανδία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η συζήτηση για την εξωστρέφεια δεν ξεκινά από την καλλιτεχνική αριστεία αλλά από την επιθυμία και την περιέργεια.

Το πρόγραμμα "Διασύνδεση με την ευρωπαϊκή σκηνή" ξεκινά με ένα εισαγωγικό διήμερο σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα στις 25 και 26 Φεβρουαρίου, συνεχίζεται με online μηνιαίες κατ’ ιδίαν συνεδρίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες και το On the Move, το κατεξοχήν διεθνές δίκτυο ενημέρωσης αναφορικά με την καλλιτεχνική και πολιτιστική κινητικότητα, με περισσότερα από 60 μέλη από 27 χώρες, και ολοκληρώνεται με μία διήμερη δια ζώσης συνάντηση στο τέλος του προγράμματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε φορείς, καλλιτέχνες και επαγγελματίες που ξεκινούν τώρα την προσπάθεια να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους και στο εξωτερικό, σε φορείς του ανεξάρτητου χώρου και σε φορείς και άτομα που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. 

Επιμέλεια: Κέλλυ Διαπούλη, On the Move, Διεθνές Δίκτυο για την Πολιτιστική Κινητικότητα

Αιτήσεις συμμετοχής εδώ για φυσικά πρόσωπα και εδώ για φορείς, έως τις 8 Φεβρουαρίου

"Ενίσχυση στον τομέα ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ"

Σε μια εποχή που μαστίζεται από αλλεπάλληλες και βαθιές κρίσεις και χρειάζεται να αφηγηθούμε ξανά τα πάντα χωρίς κανένα δεδομένο, η συζήτηση γύρω από τη δραματουργία εντείνεται διεθνώς.  Βασική επιδίωξη του προγράμματος "Ενίσχυση στον τομέα ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ", διάρκειας ενός έτους, είναι η ανάπτυξη της προσωπικής καλλιτεχνικής γλώσσας των συμμετεχόντων/ουσών μέσα από έναν μεθοδικό διάλογο. Η προσπάθεια είναι διμερής και απαιτεί ισχυρό κίνητρο για την ολοκλήρωση ενός προσωπικού καλλιτεχνικού εγχειρήματος, χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς το είδος και τη μορφή: θέατρο, σύγχρονος χορός, έργα site specific, τσίρκο κ.ο.κ..

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Αιτήσεις συμμετοχής εδώ έως τις 8 Φεβρουαρίου

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους βρίσκονται τώρα στη διαδικασία διαμόρφωσης της προσωπικής τους γλώσσας, δηλαδή είτε σε αναδυόμενους καλλιτέχνες είτε σε καλλιτέχνες με πιο μακρά πορεία σε στάδιο μετάβασης ή επανακαθορισμού. 

Κόστος συμμετοχής: 500€ & ΦΠΑ (καταβολή σε δύο δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο αντίστοιχα)
Συνολικό κόστος προγράμματος: 3500€ & ΦΠΑ (καλύπτεται από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης)

Διήμερη συνάντηση γνωριμίας σεμιναριακού  χαρακτήρα - Έναρξη Προγράμματος: 25 & 26 Φεβρουαρίου (10 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ., Ελευσίνα). Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. 

Περισσότερες πληροφορίες: cutlure2030@2023eleusis.eu

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μάρτυρας κατηγορίας", "Πόρνη από πάνω", "Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον": Τρεις παραστάσεις συνεχίζουν τη νέα σεζόν σε ισάριθμες σκηνές της πόλης

Τρία επιτυχίες προηγούμενων σεζόν -μία δυνατή παράσταση των C for Circus, ένας μονόλογος με την Κατερίνα Διδασκάλου και ένα αστυνομικό της Αγκάθα Κρίστι- επιστρέφουν το 2024-25 σε τρία θέατρα της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2024

Η "Λίμνη των κύκνων" στο Θέατρο Λυκαβηττού

Ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα όλων των εποχών θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού με πρωταγωνιστές τους Πρώτους Χορευτές του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου Ιάνα Σαλένκο και Ντίνου Ταμαζλακάρου.

Φεστιβάλ Αθηνών: Ο περιζήτητος Σάιμον Στόουν ανεβάζει τη δική του "Μήδεια"

Ο καταξιωμένος σύγχρονος δραματουργός έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, και φέρνει το ευριπίδειο έργο στο σήμερα με το καστ του Internationaal Theater Amsterdam.

Φεστιβάλ Αθηνών: "Η αγαπημένη του κυρίου Λιν" με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη έρχεται στην Πειραιώς 260

Μετά τη Θεσσαλονίκη, η παράσταση όπου πρωταγωνιστεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καθοδηγούμενος από τον σημαντικό σκηνοθέτη Γκι Κασίερς, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών.

"50 χρόνια, μια νύχτα": Ο Μάνος Καρατζογιάννης ετοιμάζει μια παράσταση για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Βασισμένη σε έρευνα και προσωπικές μαρτυρίες είναι η παράσταση που θα ανεβεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι "Άλλες εποχές" του Πίντερ παίρνουν παράταση

Τρεις παραστάσεις προστίθενται για το αινιγματικό έργο (γνωστότερο ως "Παλιοί καιροί") το οποίο σκηνοθετεί ο Άρης Τρουπάκης στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Αυτοί είναι οι νικητές των θεατρικών βραβείων "Δημήτρης Χορν" και "Μελίνα Μερκούρη"

Δείτε ποια είναι τα φρέσκα ταλέντα του ελληνικού θεάτρου που αναδείχθηκαν νικητές των δύο βραβείων σε μια κοινή τελετή και μάθετε πού θα παίζουν αυτό το καλοκαίρι.