Δείτε το "Μέσα" του Δημήτρη Παπαϊωάννου σε μορφή video installation στο Μέγαρο Μουσικής

Η εξάωρη παράσταση - περφόρμανς «Μέσα» του Δημήτρη Παπαϊωάννου που πρωτογνωρίσαμε, το 2011, παρουσιάζεται σε μορφή video installation στο Μέγαρο Μουσικής.

Μέσα του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Συνεπές το Μέγαρο Μουσικής τήρησε την υπόσχεση που μας έδωσε στην συνέντευξη τύπου της νέας παράστασης, "Ink" του Δημήτρη Παπαϊωάννου και παράλληλα με τις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" μας καλεί να απολαύσουμε σε ένα χαλαρό περιβάλλον σαν στο σπίτι μας, την εξάωρη παράσταση - περφόρμανς "Μέσα" του Έλληνα δημιουργού σε μορφή video installation. Το "Μέσα" αντιμετώπιζε το θέατρο ως εκθεσιακό χώρο και το έργο ως έκθεμα και ξεκίνησε σαν ένα μεγάλων διαστάσεων καλλιτεχνικό πείραμα, μια θεατρική εγκατάσταση που  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2011, στο Παλλάς. Μέσα σε ένα δωμάτιο που στήθηκε στη σκηνή, τριάντα ερμηνευτές  επαναλάμβαναν πανομοιότυπα μια απλή σειρά κινήσεων, παρουσιάζοντας την καθημερινή μας επιστροφή στο σπίτι μέσα από αμέτρητους συνδυασμούς και επιστρώσεις. Η σκηνική δράση ξεκινούσε πριν το θέατρο ανοίξει και συνεχιζόταν αφού είχε αναχωρήσει και ο τελευταίος επισκέπτης. Το θέατρο ήταν ανοιχτό για το κοινό έξι ώρες κάθε μέρα.
 

Μέσα του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Το 2020, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έκανε το ψηφιακό ανέβασμα του "Μέσα" στα social media δηλώνοντας: "Τώρα που όλοι έχουμε σταματήσει για να μείνουμε μέσα, σας παρουσιάζω το ΜΕΣΑ. Ένα εξάωρο, αμοντάριστο μονοπλάνο. Χρησιμοποιήστε το για το desktop σας, για διαλογισμό, για συντροφιά, για αναστοχασμό, ως ένα νανούρισμα. Έχει στόχο να σε κάνει να "χαθείς" και να ξαναβρείς τον εαυτό σου". Τώρα, στον εξάωρο εικαστικό διαλογισμό που φιλοξενείται στην Aίθουσα Banquet με είσοδος ελεύθερη (έως 30 Ιανουαρίου) σε σύλληψη, σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μουσική του Κωνσταντίνου Β και φωτισμούς του Αλέκου Γιάνναρου οι θεατές μπορούν να καθίσουν αναπαυτικά, να ξαπλώσουν, να πιούν, να χαλαρώσουν, να ονειρευτούν ή και να κοιμηθούμε ακόμα στη φιλόξενη ατμόσφαιρα του "Μέσα". Παράλληλα με την βίντεο εγκατάσταση πρωτοπαρουσιάζεται το Backside – ένα φιλμ καταγραφή των μυστικών μηχανισμών του "Μέσα" και της γοητείας των πρωταγωνιστών της - που γύρισε και μόνταρε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στα παρασκήνια της μαραθώνιας εξάωρης παράστασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.