Η "Ελευθερία στη Βρέμη" έρχεται στο Θέατρο Τέχνης

Μια παραβολή για την καταπίεση και την κακοποιητική συμπεριφορά των ανθρώπων είναι το έργο «Ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που σκηνοθέτησε και παρουσιάζει ο Νίκος Μαστοράκης.

Ελευθερία στη Βρέμη

Yστερα από έναν κύκλο παραστάσεων στην Κρήτη, ο Νίκος Μαστοράκης φέρνει στην Αθήνα και στο Θέατρο Τέχνης την παράσταση "Ελευθερία στη Βρέμη" (από 25/1). Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ βασίστηκε στην αληθινή ιστορία μιας γυναίκας, της Γκέσε Γκότφριν, η οποία έζησε στη Βρέμη το 1831 και σε ηλικία 43 ετών κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία 15 συγγενών και οικείων της προσώπων μέσα σε διάστημα 14 χρόνων και τιμωρήθηκε με αποκεφαλισμό μπροστά σε πλήθος 35.000 ανθρώπων. Το έργο γράφτηκε το 1971, ενώ το 1972 ο Φασμπίντερ το μεταφέρει και στην τηλεόραση, υιοθετώντας μια "θεατρική φόρμα" κινηματογράφησης, σε μια περίοδο που ο απόηχος του Μάη του ’68 ήταν πολύ ισχυρός. Το αίτημα για χειραφέτηση και ελευθερία παραμένει επίκαιρο και στην εποχή μας, όπου η βία ελλοχεύει στα οικογενειακά περιβάλλοντα και στις σχέσεις. Το έργο θέτει αμείλικτα ερωτήματα στον σύγχρονο θεατή, καθώς το κεντρικό πρόσωπο το οποίο ερμηνεύει η Μαρία Κεχαγιόγλου βιώνει κακοποιητική συμπεριφορά από τους ανθρώπους του άμεσου περίγυρού της. Ο άντρας της την κακοποιεί σωματικά, οι γονείς της την κακοποιούν πνευματικά και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή μαζί της κάνουν ακριβώς το ίδιο, με τον δικό του τρόπο ο καθένας. Η απελπισία, η άβυσσος που έχει μαυρίσει την ψυχή και το σώμα της την οδηγούν να πάρει το νόμο στα χέρια της και να τιμωρήσει αυτούς που την κακοποιούν σκοτώνοντάς τους. Υπάρχει ένας χαρακτήρας παραβολής στο έργο.



Ελευθερία στη Βρέμη, Μαστοράκης

 

Ο Φασμπίντερ έγραψε μια αστική τραγωδία, εστιάζοντας στο κοινωνικό και ψυχολογικό παρασκήνιο, που οδήγησε στις πράξεις της Γκέσε. Στήνει μια αλληγορία για το ρόλο τις εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, την αδικία που βιώνει η γυναίκα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η οποία δεν της προσφέρει καμία δυνατότητα απελευθέρωσης. Μαζί με τη Μαρία Κεχαγιόγλου παίζουν οι Μαριάννα Δημητρίου, Άγης Εμμανουήλ, Διαμαντής Καραναστάσης, Καίτη Μανωλιδάκη, Γιωργής Τσαμπουράκης, Χάρης Τσιτσάκης. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευθερία στη Βρέμη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Μια αλληγορία για το ρόλο της εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι το έργο του αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή που ακολουθεί μια γυναίκα η οποία φτάνει στα άκρα ενάντια στην αδικία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.