Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 19 έως 25 Ιανουαρίου και ξεχωρίζουν.

Το φτερούγισμα Χάρης Γερμανίδης©

"Το φτερούγισμα"

Η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Αναστασία Παπαστάθη ψυχή του θεάτρου Radar μας συστήνει τον συγγραφέα Βασίλη Γιαννόπουλο και ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που επικεντρώνεται στη σχέση ενός ζευγαριού. Μετά από είκοσι χρόνια γάμο η Μυρτώ και ο Αντώνης έρχονται αντιμέτωποι με μια βαθιά κρίση της σχέσης. Άραγε συνεχίζουν να θέλουν τα ίδια πράγματα; Τα ανομολόγητα απωθημένα και τα ένοχα μυστικά πόσο καθοριστικό ρόλο μπορούν να παίξουν; Κι όταν πέσει πάνω στη σχέση του ζευγαριού η σκιά ενός τρίτου ατόμου, πόσο εύκολα ξανά μπαίνει το νερό στ' αυλάκι; Αληθινό και ανθρώπινο το "Φτερούγιασμα" ανεβαίνει με πρωταγωνιστές την Αναστασία Παπαστάθη, τον Γιώργο Γιανναράκο και τον Δημήτρη Τσολάκη (Radar, από 23/1).

1975 ή Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!
Μαρία Τούλτσα©

"1975 ή Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!"

Η ταινία "Εμμανουέλα", που σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος του soft πορνό και το 1975 δημιούργησε τον ηθικό πανικό ότι μπορεί να διαφθείρει την ελληνική νεολαία, έδωσε έμπνευση στην ομάδα Νοσταλγία να δημιουργήσει αυτήν την παράσταση. Ο Γιώργος Σίμωνας σκηνοθετεί αυτή την ιστορία μυθοπλασίας, βασισμένος σε συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ, έντυπο και αρχειακό υλικό, έρευνα πάνω στα μουσικά ρεύματα και τα
μουσικά στέκια και μελέτη πάνω στα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα της εποχής
(Rabbithole, από 20/1).

Ζάχαρη
Αναστασία Γιαννάκη©

"Ζάχαρη"

Η ιδιαίτερα παραγωγική ομάδα Elephas Tiliensis του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας
Αναστάσογλου έχει ανεβάσει από Ίψεν, Μπέργκμαν και Μπόρχες μέχρι Ζατέλη και Ουελμπέκ. Οι επιλογές τους γίνονται συνειρμικά, έχουν σχέση με την προσωπική τους ζωή και ό,τι τους συγκινεί ανά περιόδους. Αυτήν τη φορά αποφάσισαν, παραμένοντας στο αγαπημένο τους θέμα "οικογένεια", ν’ ανεβάσουν το έργο του Δημήτρη Αγαρτζίδη σε μια παράσταση "για την αγωνιώδη θλίψη που προκαλεί το τέλος, όταν όλες οι βεβαιότητες καταρρέουν". Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τατιάνα Άννα Πίττα, Ελίνα Ρίζου (Σταθμός, από 23/1).

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ

"Προμηθέας εσταυρωμένος"

Ο Χρήστος Λιακόπουλος ανεβάζει μια απολύτως χειροποίητη παράσταση: Ο ίδιος έγραψε
το κείμενο, σκηνοθετεί, επιμελείται τους φωτισμούς, τα κοστούμια, τα σκηνικά αντικείμενα, τη μουσική και παίζει στοχεύοντας "να καταδείξει τον συνεχή αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία απέναντι, πρωτίστως, στον ίδιο του τον εαυτό και ακολούθως σε κάθε μορφή αυταρχικής εξουσίας. Όπως επίσης και τη μέγιστη ένδειξη αγάπης που φτάνει έως την αυτοθυσία" (Αλκμήνη, από 21/1).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το φτερούγισμα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Μετά από 20 χρόνια γάμου, ένα ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με όσα ποτέ δεν ειπώθηκαν ανάμεσά τους, με αφορμή την εμφάνιση ενός αινιγματικού προσώπου.

Ζάχαρη

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα, ο Δ. Αγαρτζίδης μιλάει για την αγία ελληνική οικογένεια σε ένα έργο για την αποποίηση της κληρονομιάς της ενοχής.

1975 ή Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο που υπό το πρίσμα της μαύρης κωμωδίας ακολουθεί μια παρέα στη δημιουργία της ελληνικής «Εμμανουέλας», κλείνοντας το μάτι στην αρχή της Μεταπολίτευσης.

Προμηθέας εσταυρωμένος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Η μυθική μορφή του Προμηθέα ταυτίζεται με τον συνεχή αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία απέναντι σε κάθε αυταρχική εξουσία αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό.

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Rabbithole

Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Radar

Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 (απέναντι από τη στάση μετρό Άγιος Ιωάννης)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.