"Πόσο πολύ φοβάμαι ότι θα φύγεις": Ενα παιχνίδι ρόλων στο ΝΤόΜ - "Θέατρο σπίτι"

Μετά την "Ηλιακή γραμμή" του Ιβάν Βιριπάγιεφ, το ΝΤόΜ - "Θέατρο σπίτι" καλωσορίζει μια παράσταση-σπουδή για τη συνθήκη της δέσμευσης, σε σκηνοθεσία της Βάσιας Βελτσίστα.

Πόσο Πολύ Φοβάμαι © Ηλίας Ντζόιδος

Το ΝΤόΜ "Θέατρο σπίτι", μετά την "Ηλιακή γραμμή" του Ιβάν Βιριπάγιεφ, καλωσορίζει τη δεύτερη παράστασή του, το "Πόσο πολύ φοβάμαι ότι θα φύγεις. Ενα παιχνίδι ρόλων", σε σκηνοθεσία της Βάσιας Βελτσίστα. Πρόκειται για μία σύνθεση ερωτικών σκηνών από τη σύγχρονη και την κλασική ρωσική δραματουργία από διαφορετικά έργα διασκευές του Άντον Τσέχωφ, του Ιβάν Βιριπάγιεφ, και του Φιοντορ Ντοστογιέφσκι. Επί σκηνής παίζουν και αλλάζουν ρόλους, η ηθοποιός Αθανασία Αγοράκη και ο ηθοποιός Ηλίας Κούτλας.

Πόσο Πολύ Φοβάμαι © Ηλίας Ντζόιδος (10α).jpg
© Ηλίας Ντζόιδος

Η Βάσια Βελτσίστα σημειώνει:

"Ο φόβος της δέσμευσης, η ταχύτητα της εποχής, τα κινητά, η διαστρεβλωμένη ερωτική συνεύρεση απάντηση της εποχής του ίντερνετ, η δυσκολία του "σ ’αγαπώ" και οι συνέπειες αυτού. Η έντονη επιθυμία για σύνδεση με την/τον απέναντι που τελικά μπορεί να είναι και δίπλα. Οι μάσκες που φοράμε στις σχέσεις, οι διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας που εμφανίζονται ανάλογα με τις συνθήκες, και τελικά οι στιγμές που δεν φοράμε μάσκα. Πώς είναι να είμαστε αληθινοί απέναντι στον άλλον, να του λέμε μόνο την αλήθεια, την πραγματική βαθιά μας αλήθεια; Τι μπορεί να συμβεί αν πέσουν οι μάσκες, και τι αν φοράμε συνέχεια μάσκες. Τι μπορεί να νιώσουμε, τι μπορεί να αποκαλυφθεί. Η συνθήκη της δέσμευσης που ίσως να αποτελεί μία αντισυμβατική προσέγγιση μπροστά στην μόδα της γρήγορης ταχύτητας και της γρήγορης φαινομενικά απόλαυσης. Ο ορισμός της σχέσης ως κυνήγι για συλλογή ωραίων μοναδικών αυτοτελών στιγμών ή ως μία δυναμική αέναη συλλογική ένωση και συνέχεια ωραίων στιγμών; "Μια ολόκληρη στιγμής ευτυχίας. Είναι λίγο αυτό για τη ζωή ενός ανθρώπου. Μία ολόκληρη στιγμή ευτυχίας". Ίσως και να είναι λίγο μόνο αυτό, για τη ζωή ενός ανθρώπου. (Φ. Ντοστογιέφσκι). Όλα αυτά επί σκηνής του ΝΤόΜ. Δύο ηθοποιοί, δώδεκα διαφορετικοί ήρωες από θεατρικά έργα, όλοι άνθρωποι που παλεύουν να συνδεθούν".

Πόσο Πολύ Φοβάμαι
© Ηλίας Ντζόιδος

Η Βάσια Βελτσίστα είναι σκηνοθέτης και παιδαγωγός υποκριτικής, κάτοχος διδακτορικού από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας "ΓΚΙΤΙΣ" από το Τμήμα Σκηνοθεσίας. Με πρώτες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην μηχανολογία και στην υποκριτική, καθώς και σε γερμανικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, δημιούργησε μια σειρά ασκήσεων για την προσέγγιση των ρόλων, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της σκηνοθεσίας για το ΝΤόΜ "Θέατρο Σπίτι". Στην Ελλάδα δημιούργησε το ερευνητικό κέντρο υποκριτικής "ΝτόΜ Θέατρο Σπίτι".  Η "Ηλιακή γραμμή" είναι η πρώτη παράσταση του "ΝΤόΜ "Θέατρο Σπίτι", σεζόν 2021-2022, η "Πόσο πολύ φοβάμαι ότι θα φύγεις. Ένα παιχνίδι ρόλων", είναι η δεύτερη παράσταση του "Θέατρο Σπίτι" εμπνευσμένη από την "Ηλιακή γραμμή" και την απήχηση που είχε στο κοινό. 

Περισσότερες πληροφορίες

Πόσο πολύ φοβάμαι ότι θα φύγεις. Ένα παιχνίδι ρόλων

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Σύνθεση ερωτικών σκηνών από τη σύγχρονη και την κλασική ρωσική δραματουργία από διαφορετικά έργα διασκευές του Α.Π.Τσέχοφ, του Ι.Βιριπάγιεφ και του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι σε μια παράσταση-σπουδή για τη συνθήκη της δέσμευσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" μάς στρέφει ξανά στο έργο της μεγάλης ζωγράφου

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας 2510, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη, και αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας για το έργο που φέρνει στη σκηνή τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
31/05/2023

Φεστιβάλ Αθηνών: Ήρθε η ώρα για τις "Εξομολογήσεις" του Αλεξάντερ Ζέλντιν

Το ανερχόμενο αστέρι του βρετανικού θεάτρου έρχεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει μια παράσταση που σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας ολόκληρης ζωής, από τη γέννηση μέχρι τα γηρατειά.

"Τιτάνες": Έξτρα παράσταση και νέο trailer για την παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Μια ακόμα ευκαιρία να δούμε την πολυταξιδεμένη παράσταση του δημιουργού που έχει κλέψει τις εντυπώσεις διεθνώς, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αιμιλία Υψηλάντη: "Οι ήρωες δεν γεννιούνται, δημιουργούνται από τις περιστάσεις"

Η κυρία του θεάτρου μιλά στο "α" με αφορμή την "Σκιά του Μαρτ" του Στιγκ Ντάγκερμαν όπου πρωταγωνιστεί στη Μικρή Σκηνή του θεάτρου "Αργώ", σε σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος "συναντά" τον Takis

Στο πλαίσιο της νέας ενότητας δράσεων "Takis – Διάλογοι", ο γνωστός χορογράφος καθοδηγεί πέντε ερμηνευτές του Χοροθεάτρου Οκτάνα σε μία περφόρμανς που συνδιαλέγεται με τα έργα του Takis, σε μία ιδιαίτερη τοποθεσία.

Οι θερινές "Παραβάσεις" ταιριάζουν μόνο με ένα "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας"

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, ολοκληρώνει τον σαιξπηρικό της κύκλο με τη γνωστή κωμωδία του μεγάλου δραματουργού.

Γιώργος Νανούρης: Σκηνοθετεί τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στον "Θάνατο του Εμποράκου"

Τη νέα σεζόν ο γνωστός σκηνοθέτης ανεβάζει το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο του Άρθουρ Μίλερ στο θέατρο Ζίνα.