"Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου" επιστρέφουν στο Τέχνης

Νέο κύκλο παραστάσεων ξεκινά στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» η πρωτότυπη παράσταση για εφήβους-παιδιά από 11 ετών με τίτλο «Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου».

Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου

Αν θυμάστε πριν από ένα χρόνο το πρωτότυπο θεατρικό "Το Γεφύρι της Άρτας" παρουσιάστηκε σε δραματουργία, η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία της Μαριάννας Κάλμπαρη. Βασισμένο στο δημοτικό ποίημα και τον θρύλο του "Γιοφυριού της Άρτας", η παράσταση εστιάζει στη βασανισμένη "γυναίκα του Πρωτομάστορα" και ανοίγει μια συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο για τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα. Η πρωτότυπη μουσική που συνδυάζει παραδοσιακούς ήχους με σύγχρονα ακούσματα είναι του Θοδωρή Αμπαζή. Η νέα εκδοχή της παράστασης με τίτλο "Το Γεφύρι της Άρτας και οι λυγερές του κάτω κόσμου" παρουσιάζεται σε νέα προσαρμογή /ερμηνεία των Αμαλία Τσεκούρα και Κωνσταντίνου Ευστρατίου, με συνεργάτη σκηνοθέτη την Κωνσταντίνα Τάκαλου για εφήβους-παιδιά από 11 ετών. "Με χιούμορ και ευρηματικότητα, παντρεύοντας παλιούς και νέους κώδικες, οι δύο ηθοποιοί-τραγουδιστές, δίνουν φωνή μέσα από γνωστά και άγνωστα δημοτικά τραγούδια αλλά και πρωτότυπα κείμενα, στις "Λυγερές του Κάτω Κόσμου", όλες εκείνες τις νεαρές γυναίκες της δημοτικής ποίησης που "αδικοσκοτώθηκαν" για λόγους τιμής ή θυσίας, όπως πρόσταζαν τα ήθη μιας εποχής που δυστυχώς, όπως προδίδει και η επικαιρότητα,  δεν είναι ούτε ξεχασμένη, ούτε μακρινή". 

Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο στις 5μμ στο Υπόγειο και είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μεταφέρεται σε χώρους σχολείων. Μετά την παράσταση μπορεί να ακολουθήσει συζήτηση με τους εφήβους πάνω στην ιστορία και την επιρροή της δημοτικής ποίησης, τα ήθη, τα έθιμα, τη θέση της γυναίκας αλλά και του άντρα, τα πρότυπα και τις προκαταλήψεις που διαμόρφωσαν την κοινωνία προηγούμενων αιώνων και που αλλάζουν- ή καλούνται να αλλάξουν- σήμερα. 

Περισσότερες πληροφορίες

Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Νέα εκδοχή της παράστασης, ειδικά για εφήβους, η οποία με αφορμή την ιστορία της γυναίκας του πρωτομάστορα από τη γνωστή παραλογή της δημοτικής μας παράδοσης, θίγει ζητήματα ισότητας, διαφορετικότητας και καταπίεσης. Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση με δημοτική ποίηση, αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδια που απευθύνεται και σε εφήβους-παιδιά από 11 ετών. Η παράσταση επιθυμεί να μυήσει μικρότερους και μεγαλύτερους θεατές στην απαράμιλλη ομορφιά της δημοτικής ποίησης που αποτυπώνει την κοινωνία, τα ήθη, τη θέση της γυναίκας και του άντρα στην λαϊκή παράδοση, πυροδοτώντας παράλληλα τον σύγχρονο προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα των φύλων, τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις αλλά και την έξαρση της έμφυλης βίας στην ελληνική κοινωνία σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!