Το Ολύμπια ανοιχτό στους θεατρόφιλους και τους φίλους του χορού

"Ο Βαφτιστικός", η δημοφιλής οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας στο Ολύμπια αυτές τις ημέρες, όμως έρχονται κι άλλες προτάσεις για τους φίλους των παραστατικών τεχνών. Μάθετε περισσότερα.

L’ Italiano è ladro: Pier Paolo Pasolini

 "Τον παλιό εκείνο τον καιρό", "Η καρδιά μου χτυπά για σας", "Στο στόμα γλυκά φίλησέ με" είναι κάποια από τα τραγούδια που ακούγονται στον ευφρόσυνο "Βαφτιστικό", τη δημοφιλή οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, με την οποία έχουν διασκεδάσει γενιές και γενιές και τις ημέρες αυτές παίζεται στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας". Η μουσική διεύθυνση / σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Πέτρου και πρωταγωνιστούν οι Άννα Στυλιανάκη (16, 18, 21, 22, 29/12) , Χρύσα Μαλιαμάνη (17, 20, 28/12), Μαρισία Παπαλεξίου (16, 18, 21, 22, 29/12), Μάρθα Σωτηρίου (20, 28/12), Δημήτρης Πακσόγλου, Χάρης Ανδριανός, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Κωνσταντίνο Τριαντακωνσταντή. Πολυαγαπημένη του αθηναϊκού κοινού η θρυλική οπερέτα του Σακελλαρίδη σύμφωνα με τον Γιώργο Πέτρου "μυρίζει” Αθήνα. "Η υπέροχη ενορχήστρωση του συνθέτη χαρίζει στο έργο μοναδικά χρώματα που συνδέουν το αριστούργημα του Σακελλαρίδη με τους ήχους του Johann Strauss, του Franz Lehár και του Jacques Offenbach κάνοντας την μουσική να διασκεδάζει, να χαμογελά και να παιχνιδίζει μέσα από απρόσμενες εκπλήξεις".

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΤΗΝ-ΜΑΡΙΑ-ΚΑΛΛΑΣ


Το αγαπημένο μας θέατρο Ολύμπια, εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε η Μαρία Κάλλας τον Απρίλιο του 1944, περνώντας στο χέρια του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει να γράφει ιστορία στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης με το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 37 σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα. Μπορεί οι συναυλίες να έχουν το προβάδισμα με δύο μεγάλα αφιερώματα στον Δημήτρη Μητρόπουλο και τη Μαρία Κάλλας, μετακλήσεις σημαντικών καλλιτεχνών κ.ά., όμως σημαντική θέση στο πρόγραμμα έχουν το θέατρο, λυρικό και μη, και ο χορός. Το 2023 θα γιορταστεί η επέτειος των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με τη μοναδική ελληνική όπερα στην οποία τραγούδησε η θρυλική σοπράνο: Τον "Πρωτομάστορα" του Μανώλη Καλομοίρη, σε συναυλιακή μορφή, υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου (27/1). Οι ερμηνευτές είναι κυρίως Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, με επικεφαλής τους Κωνσταντίνο Κληρονόμο και Μαριτίνα Ταμπακοπούλου (πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα). Σε νέα μεγάλη παραγωγή θα δούμε την "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Γκλουκ (17, 19, 21, 23/3) σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Γιώργος Πέτρου και πρωταγωνιστούν οι Σούλα Παρασίδη (σοπράνο- κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα), Χουάν Φρανδίσκο Γκατέλ (τενόρος), Φιλίπ-Νικολά Μαρτέν (βαρύτονος). Ο κύκλος του λυρικού θεάτρου συνεχίζεται με το αφιέρωμα στον Σπύρο Σαμάρα και την όπερα "Λιονέλλα" σε συναυλιακή μορφή. Ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής ενορχήστρωσε εκ νέου το έργο και το παρουσιάζει με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, μαζί με ένα σπουδαίο επιτελείο λυρικών τραγουδιστών. 
 

Θέατρο από την Ιταλία

Σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πανόραμα παραστατικών τεχνών, το οποίο θα δώσει μια ιδέα στο κοινό από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στη γειτονική χώρα. H κολεκτίβα Anagoor -μια καλλιτεχνική ομάδα ιδιαίτερα γνωστή στο παριζιάνικο, γερμανικό και ελβετικό κοινό φέρνει στο Ολύμπια τρεις διαφορετικές παραστάσεις. Με το όνομα του δαίμονα που έβαλε σε πειρασμό τον Φάουστ, "Mephistopheles" (Μεφιστοφελής), η ομάδα Anagoor παρουσιάζει μια πρωτότυπη ακουστική και οπτική εμπειρία, σε βίντεο το υλικό που συλλέχθηκε μεταξύ 2012 και 2020: πρόκειται για τις εικόνες ενός ταξιδιού μέσα από τα δάκρυα του κόσμου, με ένα ηλεκτρονικό ζωντανό σετ από τον Mauro Martinuz (26/4). Η περφόρμανς "Rivelazione" ("Αποκάλυψη: επτά διαλογισμοί γύρω από τον Giorgione") παρουσιάζει στο κοινό έναν (σχεδόν) αδημοσίευτο και (σχεδόν) αιρετικό Giorgione. Καθώς δεν είναι δυνατή η ανίχνευση μιας βιογραφίας του κορυφαίου καλλιτέχνη του 16ου αιώνα, ιδρυτή της Βενετικής σχολής, καθώς και μια από τις πιο αινιγματικές μορφές στην ιστορία της ζωγραφικής, ένας αφηγητής, μπροστά σε δύο οθόνες, αφηγείται μέσω λέξεων, εγγράφων, ποιητικών στίχων και εικόνων των έργων του ζωγράφου από το Castelfranco, θραύσματα της Βενετίας στις αρχές του δέκατου πέμπτου και του δέκατου έκτου αιώνα (27/4). Το "L’ Italiano è ladro: Pier Paolo Pasolini" ένα παζολίνιο ποιητικό κείμενο, ελάχιστα γνωστό, αλλά με εκρηκτική εκφραστική δύναμη, ένα ημιτελές έργο βγαλμένο από το εργαστήριο του συγγραφέα. Ένα κράμα λόγου και εικόνας, ήχου και πόνου, μια έκφραση της εξουσίας και των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι υποκύπτουν σε αυτήν με τον εμβληματικό τίτλο "O Ιταλός είναι κλέφτης" (28/4).
 

ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τρία χορευτικά ραντεβού στο Ολύμπια


Τα χορευτικά σχήματα που θα δούμε είναι η Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης υπό την διεύθυνση του χορευτή Δάφνι Κόκκινου που θα παρουσιάσει, στην πρώτη της συνεργασία με το Θέατρο Ολύμπια, μία μοναδική χορευτική παράσταση με νέα έργα Ελλήνων χορογράφων (8/1), ενώ σημαντικές χορευτικές αφίξεις είναι εκείνες της κολεκτίβας Anagoor. Η Ambra Senatore, διευθύντρια του Centre Chorégraphique de Nantes, παρουσιάζει το "A Posto", έντεκα χρόνια μετά την δημιουργία του. Τρεις γυναίκες μπαίνουν και βγαίνουν από τη σκηνή, τα μάτια τους εξερευνούν τον χώρο αναζητώντας κάτι ή κάποιον (22/2). To "Best Regards" είναι ένα γράμμα γραμμένο σε κάποιον που δεν θα απαντήσει ποτέ, μια άσκηση μνήμης, ένας χορός στη σκιά (ή στο φως) του Nigel Charnock,  ερμηνευτή και συνιδρυτή του DV8 Physical Theatre, που πέθανε το 2012. O Marco D’ Agostin γιορτάζει τη μνήμη του με μια παράσταση απελπισμένης ψυχαγωγίας, χωρίς νοσταλγία, προσπαθώντας να κάνει στον εαυτό του αλλά και στο κοινό την ίδια ερώτηση: τι θα γράφατε σε κάποιον που δεν θα διάβαζε ποτέ τα λόγια σας; (24/2)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.