Tempus Verum - Εν Αθήναις: Θεατρικά Χριστούγεννα με άποψη

Πρίμο Λέβι και Λένα Κιτσοπούλου εμπλουτίζουν το ρεπερτόριο του ψαγμένου θεάτρου στην καρδιά του Γκαζιού.

Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς Κώστας Γκιόκας©

Δυνατά συναισθήματα υπόσχεται το εορταστικό πρόγραμμα του Tempus Verum, όπου ξεχωρίζουν δύο παραστάσεις με γυναικεία σκηνοθετική υπογραφή: η συγκλονιστική μαρτυρία του Πρίμο Λέβι από το Άουσβιτς και τρία διηγήματα της αιρετικής Λένας Κιτσοπούλου σε μία σκηνική σύνθεση. Η Γεωργία Μαυραγάνη, μία από τις πλέον ταλαντούχες σκηνοθέτριες της γενιάς της που ξεχωρίζει για τον τρόπο που μετουσιώνει σε θέατρο την προσωπική μαρτυρία και τα ιστορικά ντοκουμέντα, σκηνοθετεί το αφήγημα του Ιταλοεβραίου συγγραφέα, "Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος", που καταγράφει την εμπειρία του από τον εγκλεισμό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Εφτά ηθοποιοί, οι Μελαχρινός Βελέντζας, Νικόλας Κατούνης, Γιάννης Κατσιμίχας, Αμαλία Κόμινου, Δήμητρα Μάζη, Γιώργος Τάτσης και Νάνσυ Χρυσικοπούλου, ενώνουν τις φωνές και τα σώματα τους σε μία πολυφωνική αφηγηματική παράσταση, μια χορική λειτουργία χωρίς πρωταγωνιστές. "Συνέβη επομένως μπορεί να ξανασυμβεί" σημειώνει ο συγγραφέας για την έσχατη στιγμή της ανθρώπινης Ιστορίας και η παράσταση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που μας αφορά όλους, επιλέγοντας να φέρει στο επίκεντρο όχι τόσο την υπενθύμιση ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για τις χειρότερες καταστροφές, αλλά κυρίως σημαντικές ιδέες όπως η συντροφικότητα, η αξιοπρέπεια και η δύναμη του ανθρώπινου βλέμματος, λόγοι στους οποίους, κατά τον Λέβι, οφείλεται η επιβίωσή του.

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας©
"Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος"

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας©
"Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος"
Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας©
"Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος"

Η παράσταση "Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς" ενώνει επί σκηνής τρία έργα του "κακού κοριτσιού" του ελληνικού θεάτρου: "Το πράσινο μου φουστανάκι", "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α", "Ο Κατάθλας". Η σκηνοθεσία είναι της νεαρής ηθοποιού Κρίστελ Καπερώνη, που επιλέγει ως κοινό σκηνικό τόπο ένα νυχτερινό κέντρο. Στην "Κόλαση", κάπου στο πουθενά, χωρίς έξοδο κινδύνου και τρόπο διαφυγής, τρεις φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι μοιράζονται τις ιστορίες  και την προσωπική τους κόλαση, ενώ την ίδια στιγμή η σκηνοθέτρια καταθέτει την προσωπική της εξομολόγηση για το τι σημαίνει να ζεις στα τριάντα σου στην Ελλάδα του 2022. Οι Νάστια Βραχάτη, Τζωρτζίνα Λιώση και Ηρώ Πεκτέση αναλαμβάνουν την ερμηνεία των τριών μονολογικών κειμένων, που αντιπροσωπεύουν απολύτως το προκλητικό, σπαρταριστό και βίαιο ύφος της Λένας Κιτσοπούλου, και μαζί τους επί σκηνής, στο μπουζούκι, είναι ο Πέτρος Δημητρακόπουλος.

Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς
"Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς"
Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς
Λεζάντα
Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς
"Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς"

Περισσότερες πληροφορίες

Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 105 '

Τρεις ιστορίες γυναικών από τα έργα της Λένας Κιτσοπούλου «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.», «Το πράσινό μου το φουστανάκι», «Ο Κατάθλας» ενώνονται σε μία.

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Η μαρτυρία του εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς όπως μας παραδόθηκε από τον Πρίμο Λέβι στο ομώνυμο βιβλίο του, σε θεατρική διασκευή των Ντομένικο Σκάρπα και Βάλτερ Μαλόστι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

34 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα

Ο Μάιος έρχεται με δώρα και μάλιστα θεατρικά. Συγκεντρώσαμε τις πρεμιέρες που έρχονται και οι επιλογές είναι πολλές. Στο κλείσιμο μιας σεζόν με πολλές sold out παραγωγές, φροντίστε να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας, αλλά και ένα UberTaxi μέσω της υπηρεσίας προκράτησης Uber Reserve, ώστε να παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας με την 6η τέχνη.