Θεατρικές πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 15 έως 21 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

Τρελή του σαγιό Ελίνα Γιουνανλή©

"Η τρελή του Σαγιό"

Ο Ζαν Ζιροντού έγραψε ένα παραμύθι για μεγάλους, στο οποίο η παρέα των τεχνοκρατών και της εξουσίας θέλει να βρεθεί πετρέλαιο στο Παρίσι και μια παρέα αντισυστημικών τους αποφασίζει να τους σταματήσει. Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Νίκο Μουτσινά, Αθηνά Οικονομάκου κ.ά., ενώ η Ευανθία Ρεμπούτσικα γράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια. (Παλλάς, από 16/12)

Scrooge
© Φώτης Φωτόπουλος

"Scrooge & Ghosts & Rock ’n’ Roll"

Η είδηση για την ανατρεπτική μεταγραφή της "Χριστουγεννιάτικης ιστορίας" του Κάρολου Ντίκενς σε μιούζικαλ σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη και μουσική του Στέφανου Κορκολή έκανε το κοινό σπεύσει για αγορά εισιτηρίων και η παράσταση έγινε sold out πολύ γρήγορα. Ευτυχώς όμως θα δοθούν έξτρα παραστάσεις, στις 7 και 8 Ιανουαρίου, ενώ σύντομα θα ανοίξουν περιορισμένες θέσεις για όλες τις ημερομηνίες. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταφέρετε να δείτε τον Πάνο Μουζουράκη στο πιο rocky Σκρουτζ όλων των εποχών. Σ’ αυτό το θέμα για όλη την οικογένεια ο Θοδωρής Μαραντίνης κρατά ο ρόλο του Έλβις και πρωταγωνιστούν η διεθνής μετζοσοπράνο Ειρήνη Καράγιαννηοι μαζί με τους Κατερίνα Παπουτσάκη, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρίζα Τσάρη,  κ.ά. (Μέγαρο Μουσικής από 22/12).

ΧΑΠΙ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σπύρος Περδίου©

"Χάπι"

Το έργο του ‘Εντα Γουόλς παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη και μας μεταφέρει σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα προκειμένου να μιλήσει για την ιστορία του Τζον, ενός ασθενή που επιχειρεί να βρει τη δική του θεραπευτική μέθοδο με τη βοήθεια δύο ηθοποιών και ενός ντράμερ. Είναι ένα έργο που –όπως τονίζει μεταφραστής – "η αφήγηση γίνεται η ίδια η δράση, ένας επιπλέον χαρακτήρας που δανείζεται το στόμα των ηρώων, τους δυναμιτίζει, τους αποσυναρμολογεί, τους κάνει μεγαλειώδεις, ανθρώπινους, ήρωες που αγωνίζονται να την ολοκληρώσουν. Η θεατρική μίμηση αποτελεί μια σειρά από εργαλεία υποκριτικά και μεταμορφωτικά". Ο  Μάνος Καρατζογιάννης εκτός της σκηνοθεσίας, αναλαμβάνει και το ρόλο του Τζον. Μαζί του, στους ρόλους της Μαρίας 1 και Μαρίας 2, η Βέρα Μακρομαρίδου και η Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη και ντράμερ επί σκηνής ο Βαγγέλης Παρασκευαϊδης (Σταθμός , από 17/12).
 

Δυσαρμονίες
© Νίκος Κόκκας

"Δυσαρμονίες"

Ο Αντώνης Αντωνίου σκηνοθετεί και παίζει με τη Νατάσα Ασίκη στο έργο της Τζόις Κάρολ Οουτς. Ως γονείς ενός νεαρού που κατηγορείται για βιασμό, βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια δίνη από αμφιβολίες και ερωτηματικά. Αδύναμοι να κρίνουν αντικειμενικά, παλεύουν ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουν και σ’ αυτό που η πραγματικότητα τους αναγκάζει να δουν. (Θεατρική Σκηνή, από 15/12)

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

"Ρωμαίος &  Ιουλιέτα"

Η σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου στο σαιξπηρικό έργο οδηγεί μια παράσταση που ανοίγει διάλογο με τα σύγχρονα παραστατικά εργαλεία, συνθέτοντας έναν κόσμο-κάτοπτρο του πραγματικού, με πρωταγωνιστές τους Δήμητρα Κούζα, Χριστίνα Μαριάνου, Δημήτρη Μανδρινό, Στέργιο Κοντακιώτη, Γιάννη Καράμπαμπα, Πέτρο Αλαφούζο κ.ά. Τη μουσική ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής ο συνθέτης Γιώργος Μαυρίδης και η Αθηνά Συσκάκη. (Χώρος, από 19/12)

Ο ΑΛΛΟΣ
P MAIDIS©

"Ο άλλος"

Οι Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Δρόσος, Γιώργος Ζυγούρης, Κατερίνα Πατσιάνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κώστας Φιλίππογλου πρωταγωνιστούν στο έργο της Πένυς Φυλακτάκη για το φόβο απέναντι στο διαφορετικό, τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και τις στρεβλώσεις της νεοελληνικής οικογένειας. Η Σοφία Πάσχου σκηνοθετεί μια παράσταση με φρενήρη ρυθμό και απανωτές ανατροπές. (Εθνικό Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος", από 21/12)

Νόρα: Το σπίτι της κούκλας

"Νόρα: Το σπίτι της κούκλας"

Ο Πέτρος Νάκος παρουσιάζει τη δική του σκηνοθετική ανάγνωση στο "Κουκλόσπιτο" του Ίψεν, επιθυμώντας να αναδείξει τη διαχρονικότητά του, σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά τη συγγραφή του. Παίζουν οι Αγγελική Κοντού, Πέτρος Νάκος, Άντα Κουγιά, Δημήτρης Δρακόπουλος και Σάκης Σιούτης (διπλή διανομή), Δημήτρης Αγοράς, Σοφία Παναγιωτάκη και Αλέκα Στεργίου (διπλή διανομή). (Altera Pars, από 18/12).

Περί Θανάτου Ζωής

"Περί Θανάτου... Ζωής"

Στο λογοτεχνικό κείμενό του, ο Ζοζέ Σαραμάγκου αποσαφηνίζει ότι ο θάνατος είναι ο εγγυητής της ζωής. Πάνω σε αυτή την παραδοξολογία, αλλά με τρόπο λιτό και κατανοητό, η παράσταση που σκηνοθετεί ο Μίλτος Δημουλής κινείται στα όρια του σουρεαλιστικού στοιχείου. Παίζουν οι: Βασιλική Γιασεμί, Στεφανία Γώγου, Νίκος Διονύσιος, Έκτωρ Καλούδης κ.ά. (Αργώ, από 15/12)

Περισσότερες πληροφορίες

Δυσαρμονίες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα ζευγάρι καλείται σε ένα τηλεοπτικό στούντιο για να δώσει συνέντευξη και να υπερασπιστεί το γιο του, που κατηγορείται για το βιασμό και τη δολοφονία μιας δεκατετράχρονης.

Ο άλλος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Σαρκαστικό πανδαιμόνιο ανατροπών για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, τις στρεβλώσεις της νεοελληνικής οικογένειας και το φόβο για το διαφορετικό.

Scrooge & Ghosts & Rock ’n’ Roll

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 125 '

Ένα μουσικό υπερθέαμα με ροκ διάθεση, βασισμένο στην κλασική «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», που πέρυσι παρακολούθησαν περισσότεροι από 24.000 θεατές, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ ο Σκρουτζ είναι ένας παρηκμασμένος και δύστροπος ροκ σταρ, τον οποίο επισκέπτονται τα φαντάσματα νεκρών αστέρων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Την παραμονή των Χριστουγέννων δέχεται την επίσκεψη των Έλβις Πρίσλεϊ, Μαρία Κάλλας, Έιμι Γουάινχαουζ, Φρέντι Μέρκιουρι, Μάικλ Τζάκσον, Τίνα Τέρνερ, Μπετόβεν και Μπομπ Μάρλεϊ, που θέλουν να τον προειδοποιήσουν πως εάν δεν αλλάξει τη στάση του απέναντι στους συνανθρώπους του, σύντομα θα περάσει στην ιστορία ως ένας ακόμη αδικοχαμένος αστέρας. Στην πορεία που θα τον παρασύρουν τα φαντάσματα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, θα συναντηθεί με τους ανθρώπους που τον διαμόρφωσαν μουσικά αλλά και ως προσωπικότητα και θα δει τις προτεραιότητές του στη μουσική αλλά και στην ίδια του τη ζωή με νέα ματιά. Πρόκειται για μια ελεύθερη απόδοση του έργου σε σύγχρονη γλώσσα με φράσεις ή εικόνες που ενδεχομένως να ενοχλήσουν, σε σχέση με τους θεατές ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Straight outta Verona

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Μέσα σε ένα πάρτι live ηλεκτρονικής μουσικής, το διαχρονικό ερωτικό δράμα συνομιλεί με σύγχρονα παραστατικά εργαλεία, σε μια παράσταση-κάτοπτρο του πραγματικού κόσμου γεμάτη πικρό χιούμορ.

Περί θανάτου... ζωής

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Βασισμένη στον ύμνο στη ζωή, την αγάπη και τον έρωτα «As Intermitencias da Morte» του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου, η παράσταση μιλάει για την κρίση αξιών.

Νόρα: Το σπίτι της κούκλας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Παραμονή Χριστουγέννων στο ευτυχισμένο σπίτι του Τόρβαλντ και της Νόρας Χέλμερ, που διανύουν την πιο ανέμελη περίοδο της ζωής τους. Δώρα για τα παιδιά, ετοιμασίες για το γιορτινό δείπνο. Χαρά, ασφάλεια και θαλπωρή. Δεν θα αργήσουν όμως να εμφανιστούν οι πρώτες ρωγμές στην επιφάνεια της ευτυχίας τους, καθώς ο εκβιασμός, τα ψέματα και τα ερωτικά τρίγωνα αποσαθρώνουν τα θεμέλια του σπιτικού τους, οδηγώντας σε συμπεράσματα σοκαριστικά για κάθε σχέση και εποχή. Η κεντρική ηρωίδα του έργου είναι σύμβολο της γυναίκας που αγωνίζεται να βρει τον εαυτό της, ενώ συνολικά η παράσταση εξερευνά κατά πόσο έχει αλλάξει το αίσθημα χρέους της γυναίκας προς την οικογένεια.

Χάπι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα είναι μια αλληγορία γεμάτη φαρσικό χιούμορ και συγκίνηση που μιλάει για την ψυχική υγεία και την αξεπέραστη αξία της αγάπης.

Η τρελή του Σαγιό

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η Ορελί, η ιδιοφυής «τρελή» από την περιοχή Σαγιό, όταν μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας κυνικών επιχειρηματιών να σκάψουν το Παρίσι για να βρουν το πετρέλαιο που πιστεύουν ότι βρίσκεται κάτω από τους δρόμους του, αποφασίζει να κινητοποιήσει όσους αντιστέκονται στην εξουσία του χρήματος.

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Αργώ

Ελευσινίων 15

Altera Pars

Μ. Αλεξάνδρου 123

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Χώρος Θέατρο

Πραβίου 6

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.