"Χάπι": Ένα έργο για το θεραπευτικό θαύμα του θεάτρου

Το τελευταίο έργο του Ιρλανδού Έντα Γουόλς, μια πρωτότυπη αλληγορία, σκηνοθετεί σε πανελλήνια πρεμιέρα ο Μάνος Καρατζογιάννης.

ΧΑΠΙ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ Σπύρος Περδίου©

Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αι., η Ελλάδα γνώρισε τη γοητευτική γραφή του Έντα Γουόλς, ενός δραματουργού που έπιανε το νήμα από τους σπουδαίους συμπατριώτες του (Ντίλαν Τόμας, Τζέιμς Τζόις, Σάμουελ Μπέκετ) και επιβεβαίωνε το χάρισμα των Ιρλανδών να λένε ιστορίες. Οι παραστάσεις των έργων "Η φάρσα της οδού Γουόλγουορθ" (σκην. Έκτορας Λυγίζος), "The New Electric Ballroom" (σκην. Δημήτρης Καραντζάς), "Chatroom" (σκην. Σοφία Βγενοπούλου), που παίχτηκαν σε διάστημα λίγων χρόνων, από το 2008 ως το 2010, μας σύστησαν ένα συγγραφέα που, πράγματι, ξέρει να λέει ιστορίες για τον άνθρωπο: για τις σχέσεις, την επικοινωνία, την αγάπη και τη διαρκή αναζήτηση αυτών.

ΧΑΠΙ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σπύρος Περδίου©

Η έμφυτη όσο και θεραπευτική λειτουργία της αφήγησης ιστοριών γίνεται το επίκεντρο του τελευταίου έργου του Γουόλς, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το καλοκαίρι του 2021 και ανέβηκε λίγο αργότερα στη Νέα Υόρκη, αποσπώντας θερμές κριτικές. Το "Χάπι" ("Medicine") είναι μια παράδοξη, σουρεαλιστική αλληγορία που δανείζεται κώδικες από ετερόκλητα θεατρικά είδη, από το ρεαλισμό και το ψυχολογικό θέατρο μέχρι τη φάρσα, τη σωματική περφόρμανς, το μιούζικαλ και το ραδιοφωνικό θέατρο, και τα χρησιμοποιεί ως δομικά στοιχεία για μια πολυεπίπεδη και συνεχώς εξελισσόμενη συνθήκη, που δεν αποσαφηνίζεται αν αφορά την πραγματικότητα ή μια κατάσταση ψευδαίσθησης ή ανάμνησης.

ΧΑΠΙ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σπύρος Περδίου©

Η δράση τοποθετείται σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα και μιλάει για την ιστορία του Τζον, ενός ασθενή που επιχειρεί να βρει τη δική του θεραπευτική μέθοδο με τη βοήθεια δύο ηθοποιών και ενός ντράμερ, σε ένα έργο που –όπως τονίζει ο σκηνοθέτης– μας θυμίζει την από αρχαιότητας θεραπευτική χρήση του θεάτρου. Την πρώτη ελληνική παρουσίαση του έργου, στο θέατρο Σταθμός (από 17/12) υπογράφει ο Μάνος Καρατζογιάννης , ο οποίος, εκτός της σκηνοθεσίας, αναλαμβάνει και το ρόλο του Τζον. Μαζί του, στους ρόλους της Μαρίας 1 και Μαρίας 2, η Βέρα Μακρομαρίδου και η Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη και ντράμερ επί σκηνής ο Βαγγέλης Παρασκευαϊδης. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Γαλέου, το σκηνικό του Κωνσταντίνου Χαλδαίου, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, οι φωτισμοί του Άγγελου Παπαδόπουλου και η μουσική του Παναγιώτη Μανουηλίδη.

Περισσότερες πληροφορίες

Χάπι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα είναι μια αλληγορία γεμάτη φαρσικό χιούμορ και συγκίνηση που μιλάει για την ψυχική υγεία και την αξεπέραστη αξία της αγάπης.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.