"Τρομεροί γονείς": Γιορτινή θεατρική έξοδος με μια δυνατή ιστορία για τις οικογενειακές σχέσεις

Ένα έργο με ασταμάτητη δράση, με ανατροπές, αποκαλύψεις, απρόοπτα και κωμικές καταστάσεις που διαδέχονται τις δραματικές αποφορτίζοντας το συγκρουσιακό τοπίο. Το έργο του Ζαν Κοκτό "Τρομεροί γονείς" σκηνοθετημένο από την Αναστασία Παπαστάθη στο θέατρο Radar θέτει καίριους και σύγχρονους προβληματισμούς για τις γονεϊκές σχέσεις, την εξάρτηση και την ελευθερία.

Τρομεροί γονείς

Όλοι οι γονείς του κόσμου μπορούν να γίνουν τρομεροί μας λεει ο Ζαν Κοκτό, ο πολύπλευρος θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, μυθιστοριογράφος, σκηνοθέτης του κινηματογράφου, μουσικός, ζωγράφος. Επηρεασμένος και από τα προσωπικά του βιώματα έγραψε τους "Τρομερούς γονείς" το 1938 κι όπως ο ίδιος έλεγε είναι, "ένα δράμα που να είναι κωμωδία, με πλοκή που να προσεγγίζει το βοντβίλ". Μέσα από τη δυνατή ιστορία για τις οικογενειακές σχέσεις, για την δύναμη του έρωτα και την ατομική ελευθερία, φαίνεται πως η γονεϊκή αγάπη, που θεωρητικά αποτελεί την ειλικρινέστερη και την πιο άδολη μορφή αγάπης, χρειάζεται μεγάλη ωριμότητα και καθόλου εγωισμό για να μην περάσει στο άλλο άκρο και αποβεί καταπιεστική.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο έργο του Κοκτό: η διαβητική κυκλοθυμική μάνα αποξενωμένη από τον άντρα της έχει εξαρτηθεί από τον γιο της. Η ανύπαντρη αδελφή της που ζει μαζί τους, παρεμβαίνει και τους ελέγχει με την εξουσία του χρήματος και την εμμονή της για την τάξη, κρύβοντας τον έρωτά της για τον άντρα της αδερφής της. Και ο πατέρας καλύπτει την μοναξιά του με μικρές αποδράσεις σε εξωσυζυγικές σχέσεις. Οι φαινομενικές ισορροπίες διαταράσσονται όταν ο γιος ερωτεύεται και θέλει να σπάσει τα δεσμά της οικογένειας. Η παλιότερη γενιά αναπόφευκτα θα συγκρουστεί με την νέα γενιά που διεκδικεί την δική της ταυτότητα. Το τέλος είναι  αίσιο, αφού η αγάπη νικά και βρίσκει χώρο να χρωματίσει αλλιώς τη ζωή.

Τρομεροί γονείς
Χάρης Γερμανίδης©

Κατάθεση ψυχής και οραμάτων

Η Αναστασία Παπαστάθη δημιουργός του θεάτρου Radar με τους διαχρονικούς "Τρομερούς γονείς" του Κοκτό καταθέτει μια καινούργια προσέγγιση, όπου η δράση του έργου μεταφέρεται από το Παρίσι του 1938 στην Αθήνα του σήμερα.  Μέσα από την σκηνοθεσία με πρωταγωνιστές την ίδια και τους Χρήστο Ευθυμίου, Μαρία Μαυροματάκη, Αντώνη Καραθανασόπουλο, Ευδοκία Ασπρομάλλη αποδεικνύει πως η οικογένεια διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη τη βασική δομή της, μέσα στα χρόνια, και οι οικογενειακές σχέσεις εξακολουθούν να διακατέχονται από παρόμοιες αγκυλώσεις, αυταπάτες, φοβίες και εμμονές. Διαχρονικό και επίκαιρο το έργο αποτελεί το καλύτερο ίσως δείγμα γραφής του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα και αξίζει να το δείτε, γιατί όχι, μαζί και με παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία. Η παράσταση αυτή διαθέτει ένα πλούσιο συναισθηματικό υλικό, για να μπορέσει να αποκτήσει ο νέος θεατής εικόνες, για να ελέγχει την πραγματικότητα που ζει, να μπορέσει να παλέψει για να αλλάξει όσα προσβάλλουν την προσωπικότητά του, όσα καταργούν το όνειρο, όσα επιβουλεύονται το δικαίωμά του στη ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες

Τρομεροί γονείς

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η τραγική κωμωδία του Ζαν Κοκτό μεταφέρεται από το Παρίσι του 1938 στην Αθήνα του σήμερα για να μιλήσει για τις οικογενειακές σχέσεις αλληλεξάρτησης.

Radar

Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 (απέναντι από τη στάση μετρό Άγιος Ιωάννης)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2023

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"O Υπέροχος Γκάτσμπι" συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος-σταθμού για την αμερικανική λογοτεχνία παίρνει παράταση στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα.