"+1": Μια βραδιά γεμάτη τέχνη στο Bios

Εκδηλώσεις με χορό, περφόρμανς, προβολές και μουσική από τη Mophradat.

A Labor Theory of Artistic Value by Mary Jirmanus Saba, performance view, Kaaistudio's, Brussels, 2022 -min © Bxleir Studio

Η Mophradat παρουσιάζει την εκδήλωση "+1", μια βραδιά χορογραφίας, περφόρμανς, προβολών και μουσικής και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Bios στις 7 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ. 

Η εκδήλωση περιλαμβάνει περφόρμανς, ομιλίες, κείμενα, βίντεο και μουσική των Dina Mimi, Karim Kattan, Makimakkuk, Mary Jirmanus Saba, Mohammad Shawky Hassan, Natasha Soobramanien, Nile Sunset Annex, Noor Abed, Noor Alsamarrai και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Andy Warhol Foundation for the Visual Arts και σε συνεργασία με την Allianz Kulturstiftung. Ορισμένα από τα έργα ήταν αναθέσεις για το Φεστιβάλ Read the Room που παρουσιάστηκε στο Kaaitheater τον Μάρτιο του 2022 στις Βρυξέλλες.

Πρόγραμμα 

Mother by Noor Abed, performance view, Kaaistudio's, Brussels 2022 (1)-min
© Bxleir Studio
Mother by Noor Abed, performance view, Kaaistudio's, Brussels 2022 (1)-min

7 μ.μ. - Mary Jirmanus Saba

‘A Labor Theory of Artistic Value: On Motherhood and Artistic Genius’ 
Οπτικοακουστική ομιλία στα αγγλικά, 35 λεπτά

Εξερευνώντας τις διασταυρώσεις μεταξύ της έμφυλης αναπαραγωγικής εργασίας που κρατά τον πολιτιστικό χώρο σε κινητικότητα και της αναπαραγωγικής εργασίας της μητρότητας, αυτή η συνεργατική περφόρμανς συνδυάζει προβολή βίντεο, παρουσίαση κειμένου και μια επιτελεστική πράξη πολιτισμικής συντήρησης. Το κείμενο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη μυθιστοριογράφο Natasha Soobramanien και ερμηνεύεται από την Krystel Khoury. 

Η Mary Jirmanus Saba (γεν. 1983, Λίβανος/ΗΠΑ) είναι γεωγράφος και κινηματογραφίστρια. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο Instagram ως @nomaternityleave, όπου καταγράφει την εξελισσόμενη συνεργατική της πρακτική με τη Nada Ziane (γεν. 2019) και τη Seri Kamil (γεν. 2021).  

8 μ.μ. (πρώτη προβολή) & 10.30 μ.μ. (δεύτερη προβολή) - Nile Sunset Annex

‘Double Dummy Defense’
Φιλμ στα αγγλικά, 20 λεπτά

Η Jenifer και o Taha μετακόμισαν πρόσφατα σε ένα χωριό στην επαρχία της νότιας Γαλλίας. Εκεί μαθαίνουν πώς να διευθύνουν το παντοπωλείο του χωριού και πώς να παίζουν μπριτζ με το τοπικό μπριτζ κλαμπ. Και οι δύο αυτές δραστηριότητες ήταν χρήσιμες για την Jenifer και τον Taha στις προσπάθειές τους να αφομοιωθούν, να ασχοληθούν με την κοινότητα και να μάθουν γαλλικά. Στο έργο παρουσιάζουν μια περφόρμανς που γυρίστηκε με Super-8 στην οποία μοιράζονται μερικές από τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει.

Η Nile Sunset Annex (δ. 2013, Αίγυπτος) είναι μια εξελισσόμενη ομάδα παραγωγής και διάδοσης της σύγχρονης τέχνης, η οποία ξεκίνησε σαν ένας μικρός αυτοχρηματοδοτούμενος χώρος τέχνης που φιλοξενεί εκθέσεις καλλιτεχνών σε ένα διαμέρισμα στο Κάιρο. Έκτοτε, έχει λειτουργήσει ως εκδότης, ως συλλέκτης έργων τέχνης, ως αρχειονόμος, ως συντάκτης, ως τεχνικός, ως καλλιτέχνης, ως συγγραφέας, ως μπαργούμαν ή επιμελητής, όταν είναι απαραίτητο, ενώ επίσης έχει κάνει ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα. 

9 μ.μ. - Noor Abed

‘Mother: A Choreography of Readings’
Σκηνοθετημένες αναγνώσεις στα αγγλικά, 60 λεπτά

Η Noor Abed δημιουργεί μια σκηνοθετημένη ανάγνωση τεσσάρων μονολόγων και διαλόγων γραμμένων από διαφορετικούς συγγραφείς, καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές με το θέμα της μητρότητας να τα διατρέχει με αόριστο τρόπο. Σε αυτή τη ζωντανή παρουσίαση των κειμένων, η Noor προσφέρει τις δικές της ερμηνείες χρησιμοποιώντας ήχο και κίνηση για τις οποίες συνεργάζεται με πέντε περφόρμερς: τη Μαρίνα Μηλιού Θεοχαράκη, τον Nathaniel Moore, τη Μάρθα Πασακοπούλου, τη Parvin Saljoughi και την Ελίζα Σόρογκα. Τα κείμενα που παρουσιάζονται είναι τα εξής: "Fig Tree" της καλλιτέχνιδας Dina Mimi (γενν. 1994, Παλαιστίνη), "Lose Weight Now" του κινηματογραφιστή Mohammad Shawky Hassan (γεν. 1981, Αίγυπτος), "Rewind (or Rematch?)" του Karim Kattan (γ. 1989, Παλαιστίνη) και "Food" της Noor Alsamarrai (γεν. 1992, Ιράκ/ΗΠΑ).

Η Noor Abed (γεν. 1988, Παλαιστίνη) είναι εικαστικός που ασχολείται με διαφορετικά μέσα και σκηνοθέτρια ταινιών. Η πρακτική της ερευνά έννοιες της χορογραφίας και τις φαντασιακές σχέσεις των ατόμων, δημιουργώντας καταστάσεις όπου οι κοινωνικές δυνατότητες δοκιμάζονται αλλά και επιτελούνται. Το 2020 ίδρυσε μαζί με τη Lara Khaldi, το "School of Intrusions”, μια ανεξάρτητη εκπαιδευτική πλατφόρμα στη Ραμάλα της Παλαιστίνης. Αυτήν την περίοδο η Noor είναι φιλοξενούμενη καλλιτέχνις στο Rijksakademie στο Άμστερνταμ 2022-24.  

11 μ.μ. - Makimakkuk

Μουσική περφόρμανς, 60 λεπτά

Η Makimakkuk θα κλείσει τη βραδιά με μουσικές επιλογές από δικές της παραγωγές καθώς και από άφρο μουσική, όπως το Amapiano, τα οποία πρόκειται να υφάνει δημιουργώντας ένα υβριδικό σύνολο πολλαπλών ειδών.

Ο Makimakkkuk (γεν. 1988, Παλαιστίνη) είναι μουσικός, στιχουργός και selector μουσικής με έδρα τη Ραμάλα της Παλαιστίνης.

Αγορά εισιτηρίων μέσω viva.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Bios

Πειραιώς 84
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.