Μια μαρτυρία εγκλεισμού από το Άουσβιτς μεταφέρει στη σκηνή του Tempus Verum η Γεωργία Μαυραγάνη

Μία από τις πιο δυνατές γυναικείες φωνές της νεότερης γενιάς σκηνοθετεί το "Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος" του Πρίμο Λέβι συμπράττοντας με τον θίασο στη θεατρική μεταφορά του βιβλίου που θέτει ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη φύση και το που μπορεί να φτάσει.

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος Κώστας Γκιόκας©

Ένας θίασος επτά ηθοποιών  "σκύβει” πάνω από τη μαρτυρία του εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Πρίμο Λέβι "Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος”. Η Γεωργία Μαυραγάνη, μία από τις πιο δυνατές γυναικείες φωνές της νεότερης γενιάς σκηνοθετών, καθοδηγεί αυτήν την υποκριτική ομάδα -Μελαχρινός Βελέντζας, Νικόλας Κατούνης, Γιάννης Κατσιμίχας, Αμαλία Κόμινου, Δήμητρα Μάζη, Γιώργος Τάτσης, Νάνσυ Χρυσικοπούλου- η οποία συνυπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία στην παράσταση που παρουσιάζεται από 25 Νοεμβρίου στο Θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις, σε θεατρική διασκευή των Ντομένικο Σκάρπα και Βάλτερ Μαλόστι και μετάφραση της Τζωρτζίνας Λιώση. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Λίλλυς Κυριλή και οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα.

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας©

Ο Πρίμο Λέβι περιγράφει στο έργο τις τότε σκέψεις του. Ο θίασος αναπαριστά στιγμιότυπα και περιστατικά και φέρνει στο προσκήνιο τις πιο σύγχρονες ιδέες του όπως αυτές καταγράφονται μέσα από τις συνεντεύξεις του ίδιου και τις σκέψεις των συνομιλητών του, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να αντλήσει πολύτιμα ερωτήματα και συμπεράσματα για τη ζωή και τη φύση του ανθρώπου μέσα από αυτή την "αδιανόητη” θηριωδία που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε πως έχει συμβεί.

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας©

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας: "Για μας η συζήτηση με τους νέους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Το αντιλαμβανόμαστε σαν ένα καθήκον και ταυτόχρονα σαν κίνδυνο: τον κίνδυνο να φανούμε αναχρονιστικοί, να μην ακουστούμε. Πρέπει να μας ακούσουν, πέρα από τις προσωπικές μας εμπειρίες, υπήρξαμε συλλογικά μάρτυρες ενός θεμελιώδους και απροσδόκητου γεγονότος, θεμελιώδους ακριβώς λόγω του απροσδόκητου χαρακτήρα του, που κανείς δεν προέβλεψε. Συνέβη ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, συνέβη στην Ευρώπη, συνέβη το απίστευτο, ένας ολόκληρος πολιτισμένος λαός, που μόλις είχε εξέλθει από την ζωηρή ανθοφορία της Βαϊμάρης, να ακολουθήσει έναν τσαρλατάνο, του οποίου η φιγούρα προκαλεί σήμερα το γέλιο. Και όμως υπάκουσαν και ύμνησαν τον Αδόλφο Χίτλερ έως την καταστροφή".

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.