Θεατρικές πρεμιέρες: Αυτές είναι οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 10 έως 16/11 και ξεχωρίζουν.

Σπιρτόκουτο The Musical

"Σπιρτόκουτο-The Musical"
Η ροκ εν ρολ ταινία του Γιάννη Οικονομίδη "Σπιρτόκουτο" μεταγράφτηκε σε μιούζικαλ. Ο Γιάννης Νιάρρος σκηνοθετεί και γράφει τη μουσική με τον Αλέξανδρο Λιβιτσάνο κι ένα ωραίο καστ: Οι Γιάννης Αναστασάκης, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάριος Σαραντίδης, Γιώργος Κατσής κ.ά. εξιστορούν ένα οικογενειακό "μακελειό", σε μια παράσταση ακατάλληλη για ανηλίκους (Στέγη, από 11/11).

Κουκλόσπιτο
Μαρίζα Καψαμπέλη©

"Κουκλόσπιτο"
Ο Δημήτρης Τάρλοου, θέλοντας να μιλήσει για τη σχέση του ζευγαριού μέσα στο κλίμα καταγγελιών του #metoo, σκηνοθετεί το έργο του Χένρικ Ίψεν. Η Λένα Παπαληγούρα ως Νόρα, μην αντέχοντας πια την καταπίεση, επιβάλλει την ανεξαρτησία της στον άντρα της. Παίζουν: Γιώργος Χριστοδούλου, Θανάσης Δόβρης, Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Κατσίκα, Όλγα Δαλέκου (Πορεία, από 11/11).

Βρικόλακες Φασουλής
©Γιώργος Καβαλλιεράκης

"Βρικόλακες"
Αυτή είναι η δύναμη των κλασικών έργων: μιλούν στην καρδιά κάθε γενιάς, κάθε εποχής. Το ορμητικά προοδευτικό πνεύμα του Χένρικ Ίψεν βάζει το δάχτυλο στις πληγές της κοινωνίας και μας δείχνει πώς, η κοινωνία γεννά στο ομώνυμο έργο του. Με αυτό το έργο ανοίγει η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για να καλωσορίσει ύστερα από χρόνια τον Σταμάτη Φασουλή. Ο σκηνοθέτης θα αναδείξει την κοινωνική υποκρισία που εκπορεύεται από τους θεσμούς με πρωταγωνιστές τους Ναταλία Τσαλίκη, Περικλή Μουστάκη, Αργύρη Πανταζάρα, Γιώργο Ζιόβα, Κατερίνα Μαούτσου (Εθνικό Θέατρο, από 11/11).

Σωτηρία με λένε
Εβίτα Σκουρλέτη©

"Σωτηρία με λένε"
Δύο χρόνια μετά τη "συνάντησή" της με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην ταινία του Άγγελου Φραντζή, η Κάτια Γκουλιώνη ενσαρκώνει τη Σωτηρία Μπέλλου στο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, που επιχειρεί μία σκιαγράφηση της ασυμβίβαστης ψυχής της αξέχαστης τραγουδίστριας. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου (Μικρό Χορν, από 11/11).

Βόιτσεκ Σταύρος Τσακίρης
Λουκάς Ζιάρας©

"Βόιτσεκ"
Στη νέα ανάγνωση που κάνει ο Σταύρος Τσακίρης στο έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ, όλα διαδραματίζονται σε μια σκηνή θεάτρου όπου ένας θίασος (Ι. Παπαζήσης, Β. Τρουφάκου, Αργ. Αγγέλου, Ι. Παπαματθαίου, Ορφ. Παπαδόπουλος και η τραγουδοποιός Ηρώ) ρίχνει φως στη βασανισμένη ψυχή του Βόιτσεκ, που φτάνει στη γυναικοκτονία (Πόλη Θέατρο, από 11/11).

Ορλάντο

"Ορλάντο"
Το πλάσμα που ταξιδεύει στους αιώνες και μεταμορφώνεται από άνδρα σε γυναίκα γοήτευσε τον Νίκο Καμτσή, ο οποίος αποφάσισε να ανεβάσει ξανά το έργο, που καθιέρωσε τη Βιρτζίνια Γουλφ ως συγγραφέα και εκπρόσωπο του μοντερνισμού, με την Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου ως νέα πρωταγωνίστρια (Τόπος Αλλού, από 12/11).

Ο κατάδεσμος

"Ο κατάδεσμος"
Το πεζογράφημα του Θωμά Κοροβίνη παρουσιάζεται σε θεατρική απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα με τη Χρύσα Ρώπα στο ρόλο της Ζηνοβίας και τον Θανάση Πατριαρχέα στο ρόλο του αστυνομικού. Η πρωταγωνίστρια, έπειτα από δεκαετίες τυραννικής έγγαμης ζωής, προχωρά σε ένα τραγικό και σαρκαστικό ξέσπασμα (Μουσούρη, από 12/11).

Άκου να δεις
Math Studio©

"Άκου να δεις"
Έξι ήρωες που ερμηνεύουν οι Στέλιος Καλαθάς, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Γιώργος Παλιός, Ηλέκτρα Θεολόγη, Αντρέας Λόντου, Αναστασία Γκολέμα μάς δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν κοντά φτάνει να υπάρχει θέληση, αγάπη, πίστη και χιούμορ. Το έργο του Άθα Ροδίτη σκηνοθετεί ο Θανάσης Θεολόγης (Αλκμήνη, από 12/11)

Το στρίψιμο της βίδας Reloaded
Κατερίνα Σβορώνου©

"Το στρίψιμο της βίδας reloaded"
Παράσταση εμπνευσμένη από τη νουβέλα του Χένρι Τζέιμς σκηνοθετεί ο Μάριος Ιορδάνου, σε κείμενο που συνυπογράφει με τη συμπρωταγωνίστριά του Σοφία Καζαντζιάν. Το γοτθικό θρίλερ τρόμου ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και παραίσθησης. Παίζουν: Βαλεντίνο Βαλάσης, Λυδία Γιαννουσάκη και Αναστασία Νταλιάνη σε διπλή διανομή (Eliart, από 16/11).

Αγορομάνα
© Δομνίκη Μητροπούλου

"Αγορομάνα"
Η Αφροδίτη Μητσοπούλου έγραψε το κείμενο και σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τον Ιάκωβο Μολυμπάκη σ’ αυτή την παράσταση που εξιστορεί και αποδομεί τα βιώματα της μητρότητας και της πατρότητας με στοιχεία stand-up comedy, ντοκιμαντέρ, αλλά και τη μουσική του Κώστα Μητσόπουλου (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεως, από 11/11).

Περισσότερες πληροφορίες

Ορλάντο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Θεατρική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος, στο οποίο ένας άνθρωπος διανύει μια πορεία πέντε αιώνων, ξεκινώντας ως άνδρας της Ελισαβετιανής Αγγλίας και φτάνοντας στο σήμερα ως γυναίκα.

Ο κατάδεσμος

  • Δράμα

Η Θεσσαλονικιά Ζηνοβία κάνει τον απολογισμό της ύστερα από δεκαετίες τυραννικού έγγαμου βίου, σε ένα τραγικό και συνάμα σαρκαστικό ξέσπασμα που σκιαγραφεί τα κακώς κείμενα του σύγχρονου Έλληνα.

Αγορομάνα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Μεταξύ stand-up comedy, ντοκιμαντέρ και μουσικής παράστασης, το έργο αυτό είναι ένα ειλικρινές άνοιγμα στον κόσμο της μητρότητας και της γονεϊκότητας εν γένει. Οι ηθοποιοί καταφέρνουν να απενοχοποίησουν τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βασανίζουν έναν νέο γονιό και να αγκαλιάσουν την αμηχανία και την ανασφάλεια που βιώνει. Σε έναν κόσμο επιφανειακής τελειότητας, τα λάθη και η σύγχυση λειτουργούν ως μια υπενθύμιση του ότι είμαστε άνθρωποι. Σε κάθε παράσταση φιλοξενούνται επί σκηνής διαφορετικοί καλεσμένοι, οι οποίοι μοιράζονται τη δική τους ιστορία γονεϊκότητας.

Σπιρτόκουτο: The Musical

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Στη μουσικοθεατριή παράσταση που βασίζεται στην ταινία «Σπιρτόκουτο» του Γ. Οικονομίδη (2002), ο πατέρας-προστάτης-άντρακλας της ελληνικής οικογένειας δεν σταματάει ακόμα και 20 χρόνια μετά να «γαβγίζει», είτε με την ψυχολογική-σωματική βία είτε με τα σεξιστικά ελαφρολαϊκά τραγούδια του.

Κουκλόσπιτο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η Νόρα είναι μια παντρεμένη γυναίκα που αποφασίζει να κάνει την επανάστασή της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο μετά την αποκάλυψη ενός ψέματος που βάζει φωτιά στα θεμέλια του γάμου της.

Σωτηρία με λένε

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Η σπουδαία μορφή του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού, Σωτηρία Μπέλλου, μοιράζεται στιγμές από τη ζωή της το τελευταίο βράδυ πριν από τη χειρουργική επέμβαση που της στέρησε τη φωνή της. Το έργο εξελίσσεται με φόντο το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου βρίσκεται η ασυμβίβαστη Μπέλλου. Βλέπει τη ζωή της να περνά σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της και μαζί της την παρακολουθούμε κι εμείς. Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Όλα αυτά τα στοιχεία κι όχι μόνο συνθέτουν την μυθιστορηματική ζωή της που επηρεάστηκε σημαντικά από τις συνθήκες και τα γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής, για την οποία μιλάει άλλοτε με συγκίνηση και άλλοτε με πικρία.

Άκου να δεις

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ζευγάρι κωφών και η κόρη τους που μιλάει τη νοηματική πρωταγωνιστούν στο έργο που μιλάει με χιούμορ και συγκίνηση για τη διαφορετικότητα.

Το στρίψιμο της βίδας Reloaded

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Μία νέα γυναίκα προσλαμβάνεται από έναν άκρως γοητευτικό άντρα ως γκουβερνάντα για τα δύο του παιδιά. Σύντομα, όμως, η ανυποψίαστη κοπέλα θα βρεθεί εγκλωβισμένη στον πύργο, όπου διαμένει η ιδιαίτερη οικογένεια. Κάθε μέλος της έχει και κάτι το περίεργο. Η μικρή κόρη δε μιλάει ή μήπως οι άλλοι δεν την ακούνε; Ο μεγάλος αδερφός της δε μοιάζει με παιδί ή μήπως η γκουβερνάντα τον βλέπει έτσι; Η μυστηριώδης οικονόμος δεν είναι αυτή που φαίνεται ή μήπως είναι; Είναι ο Πύργος στοιχειωμένος ή απλά αρέσουν στην οικογένεια τα «παράξενα» παιχνίδια; Θα μπορέσει η γυναίκα να ελευθερωθεί πριν... το στρίψιμο της βίδας;

Βρικόλακες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Στο έργο που το 1979 αποτέλεσε το ντεμπούτο του σκηνοθέτη, το οικοδόμημα της αγίας οικογένειας και της κοινωνικής υποκρισίας καταρρέει όταν αποκαλύπτεται η νοσηρότητα του παρελθόντος των Άλβινγκ.

Βόιτσεκ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Νέα σκηνική πρόταση πάνω στο έργο-σταθμός σε μορφή θεατρικού δοκιμίου με ζωντανή μουσική, που εστιάζει στα κοινωνικά αίτια της φτώχειας και των ψυχικών διαταραχών και στη θρησκευτική ερμηνεία της ύπαρξης.

Μουσούρη

Πλ. Καρύτση

Τόπος Αλλού

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Eliart

Κωνσταντινουπόλεως 127

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη
  • Βινιέτες Μουσικής

Μικρό Χορν

Αμερικής 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.