Δύο ιδιαίτερες παραστάσεις στην Ελευσίνα με ελεύθερη είσοδο

Μια νέα έκδοση της πρωτότυπης ηχητικής περφόρμανς τα “Λόγια του Ρολογιού” στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας και η περιπατητική παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου “E_ΦΥΓΑ Μικρασία” μας περιμένουν αυτό το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Πολιτισμός 2030.

ΕΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ John Stathis©

Στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο_56 - 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καλεί το κοινό σε δύο ιδιαίτερες παραστάσεις σε ανοιχτό χώρο και με ελεύθερη είσοδο

Περισσότεροι από 1.000 θεατές σε έξι μόλις μέρες παρακολούθησαν τον Σεπτέμβριο την περιπατητική παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου "E_ΦΥΓΑ Μικρασία", ένα χρονικό με πρωταγωνιστές τους κατοίκους της Άνω Ελευσίνας, απογόνους των Μικρασιατών του προσφυγικού συνοικισμού, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019. Τώρα επιστρέφει την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου (με αγγλικούς υπέρτιτλους) για να αποκαλύψει μια νέα εκδοχή της ιστορίας, πίσω από τους ξεφλουδισμένους τοίχους, τις εγκαταλελειμμένες αυλές και τα νεόκτιστα διώροφα, που κατατίθεται για πρώτη φορά, μέσα από μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αξιοποιεί εκφραστικά μέσα των εικαστικών και παραστατικών τεχνών αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας. Τόπος συνάντησης είναι το Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.

ΕΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ
Ελίνα Γιουνανλή©

Τα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια μαρτυρούν σιωπηλά τις αναμνήσεις του μεγάλου ξεριζωμού. Ψηφίδες διηγήσεων συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Η προσωπική μαρτυρία του ενός γίνεται συνάμα η ιστορία των πολλών. Συμμετέχοντες και κοινό αντικρίζουν την καταγωγή και την κληρονομιά των Μικρασιατών μέσα από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μουσική και βίντεο-ντοκουμέντα, που παραμένουν ασίγαστα εδώ και εκατό χρόνια – μια ζωντανή αναμετάδοση που συνεχίζεται στο διηνεκές και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές.

Το κείμενο είναι της Ιωάννας Βαλσαμίδου σε συνεργασία με τον ηθοποιό Θάνο Τσακαλίδη, το βίντεο των Ερατώς Τζαβάρα και Γιολάντας Μαρκοπούλου και τα κοστούμια του Πάρι Μέξη.

Συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας: Γρηγόρης Ασημακόπουλος, Βούλα Γέμελα-Καλασκάνη, Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου, Μαρίνα Δασκάλου, Φρόσω Καρακίτσου, Μαρία Λιούρα, Μαρίτσα Μιχαήλου, Περικλής Μιχαήλος, Καίτη Σαριτζιώτη, Βάσω Σφήκα, Βαγγέλης Τσακίρογλου, Ευγενία Τσολάκη και η αείμνηστη Αρχόντω Γέμελα-Μαρούγκα.

Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας
Παντελής Λαδάς©
Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, τα "Λόγια του Ρολογιού”, η πρωτότυπη ηχητική περφόρμανς επιστρέφει στο Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας. Στην έκτη της έκδοση, που τιτλοφορείται "Ικέτιδες της Ελευσίνας”, περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις "Ικέτιδες” του Αισχύλου, μαρτυρίες γυναικών προσφύγων του ‘22, καθώς και πρωτότυπα κείμενα της Μαριάννας Κάλμπαρη, που επιμελείται τη δράση σκηνοθετικά. Ερμηνεύει η ηθοποιός Μαρία Πρωτόπαππα. Η Αυγερινή Γάτση τραγουδάει, υπογράφει και ερμηνεύει ζωντανά τη μουσική σύνθεση.

ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Μαρία Πρωτόπαππα

Τα "Λόγια του Ρολογιού” περιλαμβάνουν ερμηνείες κειμένων-ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες, σηματοδοτώντας το Μυστήριο 2, που στοχεύει να καταστεί πάγια γιορτή της πόλης. Η ενεργοποίηση του τοπόσημου του Ρολογιού σε συμβολικό και κυριολεκτικό επίπεδο τοποθετεί τη δράση στην καρδιά της Ελευσίνας, ενώ ο πεζόδρομος παράπλευρα του αρχαιολογικού χώρου λειτουργεί ως χώρος δημόσιας συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Είσοδος ελεύθερη. Δωρεάν μετακίνηση μετ’ επιστροφής από την Αθήνα στην Ελευσίνα. Πληροφορίες: 2023eleusis.eu

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.