"Ελευθερία εις Θάνατον": Τρεις επιπλέον παραστάσεις στην Κάμιρο

Παράταση για την παράσταση της ομάδας Θέρος, σε σκηνοθεσία της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, που πραγματεύεται τα γεγονότα της "Δίκης των έξι", θέτοντας ερωτήματα για την επόμενη μέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και του ελληνικού έθνους.

Ελευθερία εις θάνατον Αναστασία Γιαννάκη©

Η καινούρια θεατρική παραγωγή της Θέρος, "Ελευθερία εις Θάνατον", σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, παίζεται στην Κάμιρο έως τις 29 Νοεμβρίου. Η σκηνοθέτιδα μαζί με τις Μαρία Μαμούρη και Άννα Μαρία Παπαϊωάννου αναλαμβάνουν να μεταφέρουν επί σκηνής τα γεγονότα της "Δίκης των έξι", θέτοντας ερωτήματα για την επόμενη μέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον Εμφύλιο και το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. "Πόσο δημοκρατικό είναι ένα πολιτικό σύστημα που είναι ικανό να κάνει τα πάντα για να σώσει τον εαυτό του- ακόμα και φόνο;" είναι ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται μέσα από την παράσταση.

Ελευθερία εις θάνατον
Αναστασία Γιαννάκη©

Διαβάστε Επίσης

Στις 31 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε "η δίκη των έξι": πέντε Έλληνες πολιτικοί και ένας στρατιωτικός παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ως οι κύριοι υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 1922 καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν την ίδια μέρα στο Γουδί. Εκείνο το πρωί, ο Πρόεδρος του Έκτακτου Στρατοδικείου, διαβάζει την ετυμηγορία και, όντας τρομερά ταραγμένος, ξεχνάει να τηρήσει το πρωτόκολλο και αποχωρεί από την αίθουσα χωρίς να πει "λύεται η συνεδρίασις". Η δίκη των έξι τυπικά δεν λύθηκε ποτέ. Εξακολούθησε σιωπηλά να συντελείται σε όλο τον 20ο αιώνα. 

Ελευθερία εις θάνατον
Αναστασία Γιαννάκη©

Τελικά ήταν μια δίκαιη ή μια άδικη δίκη; Ήταν αθώοι ή ένοχοι; Η εκτέλεση των έξι έδωσε ένα οριστικό τέλος στον Εθνικό Διχασμό ή βάθυνε την πληγή του, γέννησε τον Εμφύλιο και μόλυνε εσαεί την εθνική συνείδηση; Σήμερα άραγε, πόσα πραγματικά γεγονότα μεταμφιέζονται σε φανταστικά και αντίστροφα; Και τελικά, ο καθένας από εμάς, πώς βλέπει, αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τον κόσμο που τον περιβάλλει;

Ελευθερία εις θάνατον
Αναστασία Γιαννάκη©

Τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει η Δήμητρα Λιάκουρα.

Ελευθερία εις θάνατον
Αναστασία Γιαννάκη©

Το κοινό θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εκδοχές της παράστασης: την ζωντανή και την ψηφιακή. Έτσι, κάθε Κυριακή η παράσταση θα προβάλλεται και σε live streaming μέσω του καναλιού της Θέρος στο Youtube, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί το κλίμα της τότε εποχής.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελευθερία εις θάνατον

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Εκατό χρόνια μετά τη «Δίκη των έξι» υπαίτιων της μικρασιατικής καταστροφής, η ομάδα θέτει ερωτήματα γύρω από την τροπή, καθώς και τις συνέπειές της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.