Η γυναικεία ματιά στις κακοποιητικές συνθήκες στο διαδίκτυο

Ρωτήσαμε τις ηθοποιούς της ομάδας Ανδρομέδα τι τους αποκάλυψε το έργο «Δεν είναι Παιχνίδι», που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών που έχουν εκτεθεί σε κακοποιητικές συνθήκες στο διαδίκτυο, κι εκείνες μας απάντησαν.

Δεν είναι Παιχνίδι

Τρεις γυναίκες κι ένα ανήλικο κορίτσι, αδελφή της μίας,  αποφασίζουν να περάσουν ένα βράδυ πίνοντας και συζητώντας στο σπίτι. Και οι τέσσερις διαφορετικές μεταξύ τους, διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές καταβολές. Εξομολογούνται ιστορίες στις οποίες έχουν υπάρξει θύματα ή θύτες μέσω του διαδικτύου. Διαδικτυακοί εκβιασμοί, sextortion, revenge porn, bullying, challenges, απάτες και ο εθισμός στο διαδίκτυο... Όλα αυτά αποκαλύπτονται στο έργο "Δεν είναι Παιχνίδι" που παρουσιάζεται στο ολοκαίνουργιο θέατρο Θέατρο Noūs -Creative space από την ομάδα Ανδρομέδα.

Δεν είναι Παιχνίδι
Αθηνά Κόρμαλη

Τι σου αποκάλυψε ο ρόλος σου σ’ αυτό το τόσο τραγικά επίκαιρο έργο για τον κόσμο του διαδικτύου και την κακοποίηση ρωτήσαμε τις τέσσερις πρωταγωνίστριες Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Αναστασία Τσούτση κι εκείνες μας απάντησαν.

Φανή Γρύλλη
Είναι τρομακτικό, αλλά μεταξύ μας, η μεγάλη αποκάλυψη είναι ότι δεν γνωρίζω τελικά κάποια κοπέλα που να μην έχει βιώσει -το λιγότερο- μια παραβατική συμπεριφορά μέσω των social.

Σοφία Ρούβα
Πολλές φορές τα πράγματα μπορεί να φαίνονται αθώα και να ξεκινάνε ως ένα παιχνίδι. Αυτό το "παιχνίδι", όμως, μπορεί να αποβεί μοιραίο. Άρα, "Δεν είναι Παιχνίδι"- έτσι προέκυψε και ο τίτλος της παράστασης. Στο διαδίκτυο δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τυφλά κανέναν. Διάφορες απρόσωπες συνομιλίες και παιχνίδια, όπως τα challenges, που ποτέ δεν ξέρεις ποιος κρύβεται από πίσω και με τι σκοπούς, έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους, και κυρίως νέους, μέχρι και στην αυτοκτονία.

Ντίνα Κούκου
Όπως λέω ως "Αυγούστα" στην παράσταση: "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι
οι διαδικτυακές σχέσεις δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις πραγματικές, τις διαπροσωπικές σχέσεις." Επιπλέον, από την έρευνά μας για να βρούμε τις μαρτυρίες και να γράψουμε το έργο "Δεν είναι Παιχνίδι" συνειδητοποίησα ότι είναι δύσκολο, αλλά πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον για την προστασία των θυμάτων κακοποίησης μέσω του διαδικτύου-και όχι μόνο-, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να εκπαιδεύσουμε την κοινωνίας μας να μην δημιουργεί θύτες.

Αναστασία Τσούτση
Μερικές φορές μας καθορίζουν αυτό που θα λέγαμε "μεγάλα, δραματικά γεγονότα" και άλλες φορές χρόνια πολλών "μικρών" συμβάντων" που συσσωρεύονται. Έχει ή και δεν έχει σημασία: το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο, είναι ευθύνη μας να δούμε τι θα κάνουμε με όλες αυτές τις μαθημένες συμπεριφορές και τα συμβάντα, με όλα αυτά τα "βάρη". Έχουμε την ευθύνη ακόμα, να δημιουργήσουμε "χώρο" για να ανοίξουν άβολες και δύσκολες συζητήσεις. Το διαδίκτυο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μέσο σωτηρίας, παρέχοντας μας αδιανόητες δυνατότητες είτε ως ένα μέσο καταστροφής, όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, και εφόσον όλοι είμαστε εξίσου εκτεθειμένοι σε αυτό, ήρθε η ώρα να το συζητήσουμε ανοιχτά.
 

Δεν είναι παιχνίδι
Τhe Krank©


Η φιλοσοφία της παράστασης

Τέσσερα χρόνια μετά τις "Γυναίκες από Χώμα" με τις μαρτυρίες των οροθετικών γυναικών, το "Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω" που πραγματεύτηκε την κακοποίηση παιδιών απ’ όλο τον κόσμο και το "ΕΜΠΟΡΙΟ" που αφορούσε την Εμπορία Ανθρώπων, η Θεατρική
Ομάδα Ανδρομέδα καταπιάνεται με τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα, ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο που συνταράσσει τον σύγχρονο κόσμο. Στο "Δεν είναι Παιχνίδι" ιστορίες θυμάτων κακοποίησης μέσω του διαδικτύου, γίνονται αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου, που σκοπεύει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και τελικά, στη δράση απέναντι σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο. Όπως και οι προηγούμενες θεατρικές παραγωγές της "Ανδρομέδας" το έργο βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες, αυτή τη φορά σε μαρτυρίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, που έχουν εκτεθεί σε διάφορες μορφές κακοποίησης μέσω του διαδικτύου. 

Περισσότερες πληροφορίες

Δεν είναι παιχνίδι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Τρεις ηθοποιοί μιλούν για την έκθεση σε κακοποιητικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο, εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών.

Θέατρο Nous - Creative space

Τροίας 34, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Πόρνη από πάνω" η Κατερίνα Διδασκάλου ξανά στο θέατρο Μουσούρη

Ο αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη, με την βαθιά συγκινητική ερμηνεία της Κατερίνας Διδασκάλου, επιστρέφει για 12η χρονιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2022

Ξεκινά η ερευνητική "Αντιγόνη" του Χάρη Φραγκούλη

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χάρης Φραγκούλης μας καλεί σε μια μη κλασική ανάγνωση της "Αντιγόνης" αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς μιας19μελούς υποκριτικής ομάδας σε κλειστό χώρο.

Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 8 έως 14 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

Σπουδαίοι φιλόσοφοι και η κοινωνική θέση της γυναίκας στο επίκεντρο δύο χορευτικών ραντεβού

Πρεμιέρα για την παράσταση της Μαρίας Κολιοπούλου σε νέο χώρο στην Κυψέλη και της Εύης Δημητρίου στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

Το κουκλόσπιτο

Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί και μεταφράζει το ιψενικό έργο ως μια ιστορία του σήμερα, εστιάζοντας στην ψευδαίσθηση μιας συζυγικής και οικογενειακής θαλπωρής που θρυμματίζεται βίαια.

Οικόπεδα με θέα

Ο Αμερικανός δραματουργός κάνει ωραίο θέατρο πάνω στον αμοραλισμό του οικονομικού συστήματος και ο Χανιωτάκης το αποδίδει σε μια καλοπαιγμένη, ατμοσφαιρική, αλλά και κάπως νωχελική παράσταση.

"TheARtro": Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει για την πρώτη παράσταση επαυξημένης πραγματικότητας

Παρακολουθήσαμε την πρώτη παράσταση "επαυξημένη" με ψηφιακές πληροφορίες που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα μέσα από το καινοτόμο ερευνητικό έργο "TheARtro" που στοχεύει στην προσβασιμότητα και τον θεατρικό τουρισμό και μιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα και επιστημονική υπεύθυνη με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε.