Συνάντηση με τον Παντελή Μπουκάλα απόψε στο Σύγχρονο Θέατρο

Οι θεατές που θα βρεθούν απόψε στο Σύγχρονο Θέατρο για να παρακολουθήσουν το «Σφαγείο του έρωτα» θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα.

Το σφαγείο του έρωτα Στράτος Καλαφάτης©
Ο Θοδωρής Γκόνης μας καλεί στο "Σφαγείο του έρωτα", ένα έργο βασισμένο στο "Αίμα της Αγάπης" του Παντελή Μπουκάλα, τη δεύτερη κατά σειρά μελέτη του για το δημοτικό τραγούδι (εκδόσεις Άγρα). Ο πρώτος τόμος για το δημοτικό τραγούδι ήταν αφιερωμένος στη γλωσσική ευφυΐα και την επινοητικότητα της δημοτικής λαλιάς και ο δεύτερος μιλάει για το πάθος αλλά και τον πόνο του έρωτα. Ο γνωστός σκηνοθέτης υπογράφει και το κείμενο της παράστασης, το οποίο επεξεργάστηκε μαζί με την Ελένη Στρούλια και τον Ανδρέα Ανδρέου. Η παράσταση του παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο έως 30 Οκτωβρίου με πρωταγωνιστές τους Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Χάρη Χαραλάμπου-Καζέπη και Αναστασία Χατζάρα. Όσοι επιλέξετε να δείτε την παράσταση σήμερα, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, θα έχετε την ευκαιρία μετά το τέλος της παράστασης να συναντήσετε τον Παντελή Μπουκάλα. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει εκ βαθών με τους θεατές πάνω στο πόνημά του, ενώ στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Θοδωρής Γκόνης και οι προσκεκλημένες Γεωργία Πετράκη (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου) και Μαρία Γκασούκα (Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ο στόχος είναι ανοίξει ένας διάλογος για τις θλιβερές αντιστοιχίες στο σήμερα, με αφορμή "το άφθονο και ακατάσχετο αίμα που ρέει στην επικράτεια του έρωτα, όπως το γεωγραφεί η δημοτική ποίηση, απ' τις παραλογές έως ερωτικό τραγούδια", πάντα με θύματα τις γυναίκες εκείνες που αμφισβήτησαν την κυριαρχία του άντρα-αφέντη ή διεκδίκησαν δικαιώματα και αυτονομία ή βρέθηκαν στο δρόμο μιας "κακιάς στιγμής", δίχως να έχουν διανοηθεί τίποτα από όλα αυτά.

Περισσότερες πληροφορίες

Το σφαγείο του έρωτα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Το «Αίμα της αγάπης», η μελέτη του Παντελή Μπουκάλα για το ερωτικό δημοτικό τραγούδι, και δοκίμια του προηγούμενου αιώνα ενέπνευσαν την παράσταση-soundtrack πάνω στον έρωτα και τις σχέσεις των φύλων.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Ακούστε τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά για το "Περλιμπλίν και Μπελίσα"

Ο σημαντικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης του Πορεία, η οποία μόλις κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή.