Μια χοροθεατρική περφόρμανς στρέφει το βλέμμα στο περιβάλλον

Πρόκειται για μια δράση του προγράμματος «Here and There (H.A.T.), performing ecologies» που θα πραγματοποιείται σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

ΠΑΡΕ(Ν)ΘΕΣΗ @ Χρήστος Βασακάκης

Τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα Here and There (H.A.T.), performing ecologies "τρέχει" σε Ελλάδα και Ιρλανδία, με τη συμμετοχή 22 συνολικά νέων 18 -30 ετών από τις δύο χώρες. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο συμπεριληπτικό πρόγραμμα Erasmus+, που σχεδίασε και υλοποιεί ο Κινητήρας, με θέμα την οικολογία, την κλιματική αλλαγή και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω των παραστατικών τεχνών. 

Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση του ρόλου της οικολογίας στη ζωή μας και η ενδυνάμωση των νέων  μέσω του χορού και του θεάτρου ώστε να αναλάβουν δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Από τις αρχές Μαΐου, οι δύο ομάδες βρίσκονται υπό πλήρη δημιουργική διαδικασία και μέσα από βιωματικά εργαστήρια από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, συζητήσεις και έρευνα, δημιουργούν τις δικές τους παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν σε Αθήνα και Δουβλίνο.

ΠΑΡΕ(Ν)ΘΕΣΗ
@ Χρήστος Βασακάκης

Για το Η.Α.Τ., ο Κινητήρας συνεργάζεται με τον ιρλανδικό φορέα Crooked House Theatre Company, με έδρα το Newbridge της Ιρλανδίας. Την εβδομάδα 27 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα και η καλλιτεχνική ανταλλαγή των δύο ομάδων, με την επίσκεψη του Crooked House στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν κοινά εργαστήρια, τα οποία κατέληξαν σε μία site specific performance στην Πλατεία Αβησσυνίας, υπό την καθοδήγηση της χορογράφου Άριας Μπουμπάκη. 

Η site specific παράσταση στους δρόμους των δύο πόλεων (Αθήνας και Δουβλίνου) θεωρήθηκε εξαρχής ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσουν οι ομάδες το ευρύτερο κοινό για να μεταδώσουν το μήνυμά τους και να αναδειχθεί ο ρόλος των παραστατικών τεχνών στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των θεατών. Έτσι, η ομάδα Kinitiras Youth στις 22 Οκτωβρίου μας προσκαλεί στον πεζόδρομο Τοσίτσα και Πατησίων, στο κέντρο της Αθήνας, για να μας παρουσιάσουν την "ΠΑΡΕ (Ν) ΘΕΣΗ", την παράσταση που δημιούργησαν με τις δικές τους δυνάμεις και ιδέες. 

ΠΑΡΕ(Ν)ΘΕΣΗ
@ Χρήστος Βασακάκης

Η συντονίστρια της ομάδας, Λία Χαμηλοθώρη, εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθήθηκε: "Η ομάδα Youth του Κινητήρα, που ανανεώνει διαρκώς τα μέλη της, απαρτίζεται αυτή την περίοδο για το πρόγραμμα Erasmus+ Here and There (H.A.T.) Performing Ecologies από δέκα νέους ανθρώπους γεμάτους ανησυχίες και ορμή. Συναντήθηκαν πριν ακριβώς πέντε μήνες. Η συνύπαρξη αυτή έφερε συνδέσεις, συγκρούσεις και ζυμώσεις τέτοιες που προσομοιάζουν με εκείνες ενός αλλιώτικου μικροοικοσυστήματος. Μέσα από μοίρασμα και έρευνα τα δέκα αυτά νεαρά άτομα ανέπτυξαν τη δική τους μικροοικολογία στο πλαίσιο της οποίας προβληματίστηκαν, παρατήρησαν, εμπνεύστηκαν κι αλληλοεπηρεάστηκαν.  Καθεμιά και καθένας έφερε στην ομάδα τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικό και υποδέχτηκε με ενθουσιασμό  αυτά των υπολοίπων. Με κοινή βάση τον αλληλοσεβασμό και το μοίρασμα η ομάδα του Κινητήρα διερεύνησε άλλοτε κινητικά, άλλοτε θεωρητικά, άλλοτε παιχνιδιάρικα κι άλλοτε "σοβαρά" το ζήτημα της οικολογίας  που τα τελευταία χρόνια προκαλεί έντονο  προβληματισμό στο σύνολο της κοινωνίας. Φτάνοντας στο τέλος αυτού του πολύμηνου κύκλου συναντήσεων, η ομάδα θα παρουσιάσει μία performance σε γνωστό δρόμο της Αθήνας, για να μοιραστεί στιγμές, εικόνες και σκέψεις, με περαστικούς, φίλες και φίλους. Στοχεύουμε ανάμεσα στο κοινό να έχουμε και ανθρώπους από την πολιτική και από κέντρα λήψης αποφάσεων".

ΠΑΡΕ(Ν)ΘΕΣΗ
@ Χρήστος Βασακάκης

Το πρόγραμμα Η.Α.Τ. δεν ολοκληρώνεται με την παράσταση. Θα ακολουθήσει μία εκτενής διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις των δυο ομάδων, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο 2022 μέχρι τέλος Απριλίου 2023, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν μέσα από τα επίσημα κανάλια του. Το πρόγραμμα στοχεύει, μέσω της διάχυσης της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της, να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αντίστοιχες  καλλιτεχνικές κι εκπαιδευτικές δράσεις αφύπνισης της κοινότητας αναφορικά με το τόσο κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της οικολογίας. 

ΠΑΡΕ(Ν)ΘΕΣΗ
@ Χρήστος Βασακάκης

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Δάφνη Δουβίκα Αργυροπούλου, Κατερίνα Γεωργακοπούλου, Στέλιος Δημόπουλος, Άννα Κοντογιάννη, Λυδία Κούρου, Αναστασία Μητροπούλου, Μάκης Νάνος, Αντωνία Ορφανού, Λίλα Παπαγεωργίου, Δέσποινα Παπαδούλη.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 5.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Τοσίτσα και Πατησίων | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Άντρες με τα όλα τους": Η πιο αποκαλυπτική κωμωδία της σεζόν

Χορός, τραγούδι και…στριπτίζ! Κάπως έτσι ξορκίζουν τις δυσκολίες της ζωής οι "Άντρες με τα όλα τους", μια ομάδα ανδρών της διπλανής πόρτας που θα σας κάνει να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/12/2022

Δυο ολοκαίνουργιες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο

Συνεχίζει να ξετυλίγεται το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου. Αυτή την εβδομάδα καλωσορίζουμε τις σκηνές του, ένα κλασικό δράμα του Κλάιστ, αλλά κι ένα σύγχρονο ελληνικό έργο του Γιάννη Αποσκίτη.

"I Am (VR)": Ταξίδι στο κέντρο του εαυτού

Μια μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας μας υπόσχεται η ιδιότυπη περφόρμανς-εγκατάσταση της ρηξικέλευθης Γερμανίδας σκηνοθέτριας Σουζάνε Κένεντι, που έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Μίνως Θεοχάρης είναι η Hedwig

Στο επαναστατικό πανκ ροκ μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ "Hedwig and the Angry Inch" του Τζον Κάμερον Μίτσελ πρωταγωνιστεί ο χαρισματικός ηθοποιός από τα μέσα Δεκεμβρίου στο θέατρο Αλκυονίς.

Παράταση για το "Σπιρτόκουτο The Musical" στη Στέγη

Η παράσταση "Σπιρτόκουτο The Musical" βασισμένη στη θρυλική ταινία "Σπιρτόκουτο" του Γιάννη Οικονομίδη. δεν είναι ένα συνηθισμένο μιούζικαλ. Είναι ένα πολλαπλό στοίχημα που πέτυχε και συνεχίζει στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Τελευταίες παραστάσεις για το "Ανάμεσα σε δύο κόσμους" στο Σύγχρονο Θέατρο

Το κύκνειο άσμα του Ιβάν Τουργκένιεφ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη συνεχίζεται για μερικές ακόμα παραστάσεις.

"Πόρνη από πάνω" η Κατερίνα Διδασκάλου ξανά στο θέατρο Μουσούρη

Ο αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη, με την βαθιά συγκινητική ερμηνεία της Κατερίνας Διδασκάλου, επιστρέφει για 12η χρονιά.