Θεατρικές πρεμιέρες: Αυτές είναι οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 13 έως 19/10 και ξεχωρίζουν.

Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ Xρήστος Συμεωνίδης©

"Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ"

Σε πανελλήνια πρεμιέρα μάς συστήνει ο πολυσυζητημένος Γιώργος Κουτλής το έργο του Ρώσου Ντιμίτρι Ντανίλοφ. Καφκικής σύλληψης και σουρεαλιστικής υφής, εξιστορεί τις περιπέτειες ενός καθημερινού ανθρώπου μιας άχρωμης ρωσικής πόλης, που συλλαμβάνεται χωρίς λόγο, μεταφέρεται σε ένα αστυνομικό τμήμα της Μόσχας και έρχεται αντιμέτωπος με μία εκκεντρική ανάκριση. Στις ερμηνείες αυτού του "αστυνομικού θρίλερ παραλόγου με κωμικά στοιχεία" ο Άρης Μπαλής και οι Δημήτρης Ήμελλος, Ελένη Κουτσιούμπα, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιλμάζ Χουσμέν (Εθνικό, από 14/10).

Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί
"Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί"

"Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί"

Το άπαιχτο έως σήμερα έργο του γαλλικού κλασικισμού παρουσιάζει ο Δημήτρης Μπαμπίλης και το διαβάζει με σημερινή οπτική, βάζοντας στο επίκεντρο τις κοινωνικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών. Το έργο του Ρακίνα είναι εμπνευσμένο από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή και τις "Φοίνισσες" του Ευριπίδη και στρέφεται στη σύγκρουση των δύο αδερφών, Ετεοκλή και Πολυνείκη, φωτίζοντας τη μάταιη πάλη εναντίον του πεπρωμένου και τα μοιραία ανθρώπινα πάθη. Στην παράσταση παίζουν: Γιώργος Βουρδαμής, Βασιλική Δέλιου, Κλεοπάτρα Μάρκου κ.α. (Δημοτικό Πειραιά, από 13/10).

Ο μπακαλόγατος ή της κακομοίρας
Γιώργος Καλφαμανώλης©
"Ο Μπακαλόγατος ή της κακομοίρας"

"Ο Μπακαλόγατος ή της κακομοίρας"

Το έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, που μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στον κινηματογράφο, ανεβάζει ο Γιώργος Βάλαρης. Τον θρυλικό ρόλο του Ζήκου επωμίζεται ο Γιάννης Ζουγανέλης, ενώ τον μπακάλη, κύριο Παντελή, ερμηνεύει ο Γιώργος Αρμένης. Η ιστορία του επαρχιώτη υπαλλήλου που εκτοξεύει σπαρταριστές ατάκες κατά πάντων τροφοδοτεί μια κωμωδία πλημμυρισμένη από τη μουσική του ’60, που θα ακουστεί ζωντανά από τον Αλέξανδρο Ζουγανέλη και τον Θαλή Τριανταφύλλου. Πρωταγωνιστούν επίσης: Θανάσης Βισκαδουράκης, Ευτυχία Φαναριώτη, Κατερίνα Τσάβαλου κ.ά. (Πειραιώς 131, από 13/10).

Dogville
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Dogville"

"Dogville"

Η συγκλονιστική κινηματογραφική αλληγορία του Λαρς φον Τρίερ ζωντανεύει στο σανίδι, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ. Ο σπουδαίος κινηματογραφιστής, αντλώντας έμπνευση από το επικό θέατρο του Μπρεχτ, έστησε μια φιλοσοφική αλληγορία για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Στην παράσταση, η Έλλη Τρίγγου στο ρόλο της Γκρέις, ο Στέλιος Μάινας ως Αφηγητής, ο Θοδωρής Κατσαφάδος και εφτά ακόμη ηθοποιοί θα ενσαρκώσουν τους ήρωες της απομονωμένης κωμόπολης, όπου καταφτάνει καταδιωκόμενη από μια ομάδα γκάνγκστερ η νεαρή Γκρέις (Νέος Ακάδημος, από 14/10).

Ελένη
Ηλίας Κοτσιρέας & Σταύρος Χαμπάκης©
"Ελένη"

"Ελένη"

Η Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει μετά τον επιτυχημένο "Ίωνα" στο αρχαίο δράμα και ξανά στον Ευριπίδη. Στην "Ελένη" επιστρατεύει τη Βασιλική Τρουφάκου, που θα ερμηνεύσει όλους τους ρόλους της τραγικωμωδίας. Τυφλή σαν αρχαία ραψωδός θ’ αφηγηθεί την ιστορία της και θα μιλήσει για τον παραλογισμό της μάχης και τις πληγές του έρωτα, με τη συνοδεία του κρουστού περφόρμερ Νίκου Τουλιάτου (Ροές, 14-16/10).

Καλιγούλας
"Καλιγούλας"

"Καλιγούλας"

Η παράσταση που παρουσιάστηκε από τον Τσέζαρις Γκραουζίνις στην Πάτρα ανοίγει τον αττικό κύκλο της, στο θέατρο "Τζένη Καρέζη". Τέσσερις ηθοποιοί (Ελένη Γεωργακοπούλου, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς, Αλέξανδρος Τσίτσος) ερμηνεύουν το φιλοσοφικό, πολιτικό θεατρικό δοκίμιο του Αλμπέρ Καμύ που αφορμάται από τη στυγνή προσωπικότητα του Ρωμαίου αυτοκράτορα, και το μετουσιώνουν σε μια περφόρμανς που αγγίζει τόσο τα όρια του πολιτικού θρίλερ όσο και αυτά μιας stand up κωμωδίας, προτείνοντας νέους, αναπάντεχους κώδικες επικοινωνίας μεταξύ θεατών και θεατρικής πράξης (από 14/10).

Άλκηστις
"Άλκηστις"

"Άλκηστις"

Η περφόρμανς της Έλενας Μαυρίδου ακροπατεί στα όρια των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου και της περφόρμανς χρησιμοποιώντας αναλογικού τύπου εργαλεία και ψηφιακά μέσα, ενώ παντρεύει τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Ευριπίδη με τις live λύρες και την τεχνολογία του ήχου. Η Ελένα Μαυρίδου πρωταγωνιστεί και στην παράσταση μαζί με τους Δημήτρη Λάλο, Σωτήρη Τσακομίδη και Δήμητρα Κούζα (Χώρος, από14/10).

Ζορμπάς
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"​​​​Ζορμπάς"

"Ζορμπάς"

Ο Γιάννης Κακλέας καταπιάνεται με το δημοφιλέστερο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ανεβάζει στη σκηνή την ιστορία ενός παθιασμένου, ασυμβίβαστου ήρωα-σύμβολο μιας ζωής εκτός συμβάσεων. Σε διασκευή του σκηνοθέτη και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, πρωτότυπη μουσική του Βάιου Πράπα, αλλά και με τη θρυλική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, η θεαματική παραγωγή έχει στο δυναμικό της τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και τους Όλια Λαζαρίδου, Αιμιλιανό Σταματάκη, Ιβάν Σβιτάιλο, Ηλιάνα Μαυρομάτη μαζί με έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών ("Ελληνικός Κόσμος", από 19/10).
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Dogville

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Αριστουργηματική αλληγορία που εξετάζει τα όρια της ηθικής, παίζει με το δίπολο θύμα-θύτης, ενώ ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης.

Ελένη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Η ηθοποιός ενσαρκώνει όλους τους ρόλους του έργου, με μοναδικά μέσα τη φωνή και το σώμα, και σύμμαχό της επί σκηνής τον περκασιονίστα Νίκο Τουλιάτο.

Άλκηστις

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 60 '

Ο θεός Απόλλωνας δίνει για αντάλλαγμα της φιλοξενίας του στον Άδμητο, βασιλιά των Φερών, το προνόμιο να αποφύγει τον πρόωρο θάνατο, αρκεί να δεχτεί κάποιος άλλος να πάρει τη θέση του και να θυσιαστεί. Η σύζυγός του, Άλκηστις, προσφέρεται να πεθάνει αντί για εκείνον. Ο Ηρακλής επισκέπτεται το παλάτι χωρίς να γνωρίζει για το θάνατό της. Όταν πληροφορείται τι έχει συμβεί αποφασίζει να τη φέρει πίσω. Επιστρέφει με την πεπλοφορεμένη ηρωίδα, χωρίς να αποκαλύψει αρχικά στον Άδμητο την ταυτότητά της. Εκείνος τη δέχεται παρά τον όρκο που έδωσε. Όταν σηκώνει το πέπλο της, τα πράγματα αλλάζουν. Αυτή είναι η ιστορία της τραγωδίας του Ευριπίδη, την οποία αξιοποιεί η σκηνοθέτιδα για να δημιουργήσει ένα οπτικοακουστικό σύμπαν για την κατάδυση της ψυχής στον Άδη και τη γιορτή της ζωής επί σκηνής. Μια παράσταση επενδεδυμένη με με χιούμορ που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα και παντρεύει τον ποιητικό λόγο με τις live λύρες, διερευνώντας τα όρια των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου και της περφόρμανς.

Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Αντλώντας από τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο κορυφαίος δραματουργός τοποθετεί στον πυρήνα του έργου του τη σύγκρουση ανάμεσα στον Ετεοκλή και στον Πολυνείκη.

Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Ο Νικολάι, κάτοικος του Παντόλσκ, μιας άχρωμης πόλης στην περιφέρεια της Μόσχας, συλλαμβάνεται χωρίς να ξέρει γιατί και μεταφέρεται σε ένα αστυνομικό τμήμα. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς του τμήματος, οι οποίοι τον υποβάλλουν σε μια εκκεντρική ανάκριση, που περιλαμβάνει από ασκήσεις παρατηρητικότητας και κιναισθησίας μέχρι ερωτήσεις που αφορούν την ιστορία της πόλης του, την αβάν-γκαρντ τέχνη και τις ερωτικές του σχέσεις. Η ανάκριση αυτή, μέχρι την απρόσμενη εξέλιξή της, θα δοκιμάσει τα όρια της λογικής του, σε ένα θρίλερ με κωμικά στοιχεία που ασκεί κριτική στην κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής, η οποία επιβάλλει να αντλείς ευχαρίστηση από τη ζοφερή πραγματικότητα.

Ζορμπάς

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Ο «Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη σε μια υπερπαραγωγή με την πρωτότυπη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από τα μάτια ενός νέου ανθρώπου που έχει μια αποκαλυτική συνάντηση με τον ομώνυμο ήρωα.

Καλιγούλας

  • Performance
  • Διάρκεια: 95 '

Εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμί, η κωμική περφόρμανς, με αφορμή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Ρωμαίου αυτοκράτορα, αποδομεί σαρκαστικά την εξουσία, την πολιτική, τη θρησκεία, τον ερωτισμό και την τέχνη.

Ο μπακαλόγατος ή της κακομοίρας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται με ζωντανή μουσική η θρυλική κωμωδία με πρωταγωνιστή τον δαιμόνιο Ζήκο που δουλεύει ως υπάλληλος στο μπακάλικο του Παντελή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.