Δύο σκηνοθέτριες αναμετρώνται με το αρχαίο δράμα

Η Έλενα Μαυρίδου και η Ιόλη Ανρεάδη, δύο σκηνοθέτριες της νεότερης γενιάς με αξιοπρόσεκτη πορεία, μελετούν δυο εμβληματικές τραγικές ηρωίδες, την Ελένη και την Άλκηστι, στις παραστάσεις που σκηνοθετούν και κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα.

Έλενα Μαυρίδου -Ιόλη Ανδρεάδη

Η Έλενα Μαυρίδου και η Ιόλη Ανδρέαδη, δύο σκηνοθέτριες της νεότερης γενιάς με αξιοπρόσεκτη πορεία, μελετούν δυο εμβληματικές τραγικές ηρωίδες, την Ελένη και την Άλκηστι, στις παραστάσεις που σκηνοθετούν και κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα.

Ελένη
Ηλίας Κοτσιρέας & Σταύρος Χαμπάκης©
Η Βασιλική Τρουφάκου πρωταγωνιστεί στην "Ελένη" που σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρεάδη

Σόλο περφόρμανς για την "Ελένη" από την Ιόλη Ανδρέαδη 

Σκηνοθέτρια, θεατρική συγγραφέας και ερευνήτρια με σημαντικές σπουδές και αξιοσημείωτη πορεία στο εξωτερικό, η Ιόλη Ανδρεάδη καταπιάνεται με ιστορίες που την αφορούν πραγματικά. Η ενασχόληση της με το αρχαίο δράμα συνδέεται αρκετά με την έρευνα ως μέλος του World Wide Lab, της διεθνούς πλατφόρμα σκηνοθετών που συνεργάζεται σε θεατρικά πρότζεκτ και έχει ταξιδέψει σε Νέα Υόρκη και Ρώμη. Φέτος, η πολυπράγμων Ιόλη Ανδρεάδη, μετά τη επιτυχία του "Ίωνα" (2017-2019), επιστρέφει στο αρχαίο δράμα εστιάζοντας ξανά στον Ευριπίδη και στη σκηνοθετική τελετουργία της ερμηνίας πολλαπλών χαρακτήρων από έναν μόνο ηθοποιό. Η "Ελένη" φτάνει στη σκηνή, μόνη και τυφλή σαν αρχαία ραψωδός για ν’ αφηγηθεί την ιστορία της, για να μιλήσει για τον παραλογισμό της μάχης και τις πληγές του έρωτα.
 
Η Ελένη είναι από τους πιο ενδιαφέροντες ρόλους και επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Στην παράσταση που θα παιχτεί 14-16/10 στις Ροές, η Βασιλική Τρουφάκου επιστρατεύει όλη την ερμηνευτική της δεινότητα σε πολλαπλούς αντρικούς και γυναικείους ρόλους, νεότερης και μεγαλύτερης ηλικίας, έχοντας ως μοναδικά μέσα τη φωνή και το σώμα. Μαζί της επί σκηνής ο Έλληνας κρουστός περφόρμερ Νίκος Τουλιάτος.

Άλκηστις
Η Έλενα Μαυρίδου επί σκηνής 

Η Έλενα Μαυρίδου σκηνοθετεί και παίζει στην "Άλκηστη"
 

Επίμονη εργάτρια του θεάτρου, συνιδρύτρια της ομάδας Χώρος μαζί με τους Σίμο Κακάλα και Δήμητρα Κούζα, τιµήθηκε µε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την ερμηνεία της στην παράσταση "Λιωµένο βούτυρο" (2008). Δουλεύει ασταμάτητα πάνω στην έρευνα της υποκριτικής, ενώ τα ρίσκα που πήρε ως σκηνοθέτρια αλλά και ως παραγωγός των παραστάσεων του Χώρος, τα τελευταία χρόνια, την δικαίωσαν.

Τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο των Παραβάσεων, του θεατρικού αναλογίου του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", η Έλενα Μαυρίδου επιχείρησε μια σκηνική ανάγνωση του έργου του Ευριπίδη που "στέκει μετέωρο, στο όριο ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα". Αυτό που ξεκίνησε σαν δοκιμή πήρε μια ολοκληρωμένη μορφή που θα την δούμε στο θέατρο Χώρο από 14/10. Η παράσταση που παρουσιάζει, η  "Άλκηστις"  ακροπατεί στα όρια των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου και της περφόρμανς με αναλογικού τύπου εργαλεία, "όπως το επιδιασκόπιο και  χάρτινες φιγούρες μιας ναΐφ αισθητικής, που παντρεύει τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Ευριπίδη με τις live λύρες και την τεχνολογία του ήχου". Η ίδια πρωταγωνιστεί μαζί με τους Δημήτρη Λάλο, Σωτήρη Τσακομίδη και Δήμητρα Κούζα.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελένη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Η ηθοποιός ενσαρκώνει όλους τους ρόλους του έργου, με μοναδικά μέσα τη φωνή και το σώμα, και σύμμαχό της επί σκηνής τον περκασιονίστα Νίκο Τουλιάτο.

Άλκηστις

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 60 '

Ο θεός Απόλλωνας δίνει για αντάλλαγμα της φιλοξενίας του στον Άδμητο, βασιλιά των Φερών, το προνόμιο να αποφύγει τον πρόωρο θάνατο, αρκεί να δεχτεί κάποιος άλλος να πάρει τη θέση του και να θυσιαστεί. Η σύζυγός του, Άλκηστις, προσφέρεται να πεθάνει αντί για εκείνον. Ο Ηρακλής επισκέπτεται το παλάτι χωρίς να γνωρίζει για το θάνατό της. Όταν πληροφορείται τι έχει συμβεί αποφασίζει να τη φέρει πίσω. Επιστρέφει με την πεπλοφορεμένη ηρωίδα, χωρίς να αποκαλύψει αρχικά στον Άδμητο την ταυτότητά της. Εκείνος τη δέχεται παρά τον όρκο που έδωσε. Όταν σηκώνει το πέπλο της, τα πράγματα αλλάζουν. Αυτή είναι η ιστορία της τραγωδίας του Ευριπίδη, την οποία αξιοποιεί η σκηνοθέτιδα για να δημιουργήσει ένα οπτικοακουστικό σύμπαν για την κατάδυση της ψυχής στον Άδη και τη γιορτή της ζωής επί σκηνής. Μια παράσταση επενδεδυμένη με με χιούμορ που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα και παντρεύει τον ποιητικό λόγο με τις live λύρες, διερευνώντας τα όρια των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου και της περφόρμανς.

Ροές

Ιάκχου 16

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.