Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης: "Η σάτιρα θα πει αυτό που μας ξεβολεύει, αυτό που μας κάνει να νιώθουμε αμήχανα"

Ο γνωστός punk φουστανελάς μιλά για το κυβερνητικό τσίρκο που ηγείται του καθεστώτος, τη σάτιρα στην εποχή μας και το πόσο καλό μας κάνει αυτού του είδους η κωμωδία, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Faliro Summer Theater.

Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Ο πιο σατιρικός και αιχμηρός πολιτικά κωμικός Απόστολος Μπαρμπαγιάννης έρχεται στο Faliro Summer Theater την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου με εκλογικό βιβλιάριο στο χέρι και τη σατιρική του διάθεση για να καυτηριάσει για ακόμα μια φορά την πολιτική επικαιρότητα.
Παρέα του θα βρίσκεται ο θρυλικός Δημήτρης Μεντζέλος και μαζί θα ραπάρουν, θα φαλτσάρουν, θα αυτοσχεδιάσουν και, όπως μάς υπόσχεται ο Απόστολος Μπαρμπαγιάννης αυτό που θα δούμε δεν θα το περιμένουμε. Όπως τις άκρως απολαυστικές απαντήσεις του σε κάθε συνέντευξη.  

Πόσο εύκολη είναι η σάτιρα στην εποχή μας και πόσο εύκολα, τελικά, τη δέχεται ο κόσμος;
Α.Μ.:
Το ερώτημα είναι πόσο εύκολα τη δέχονται αυτοί που σατιρίζω. Ο κόσμος τη δέχεται πάντα με χαρά. Φυσικά, έχει αλλάξει η εποχή, υπάρχουν κάποιες αγκυλώσεις πλέον. Υπάρχουν κάποια καινούργια ταμπού. Κυριαρχεί μια αλά καρτ πολιτική ορθότητα παντού, όμως η σάτιρα είναι εξ ορισμού πολιτικά λοξή. Η σάτιρα θα πει αυτό που μας ξεβολεύει, αυτό που θα μας κάνει να νιώσουμε αμήχανα. Ο ρόλος του σατιρικού καλλιτέχνη δεν είναι υποχρεωτικά αρεστός από το κοινό, ούτε πρέπει να στοχεύει να είναι. Μπορεί να "ενσαρκώσει" έναν ρατσιστή για να καταδείξει πόσο κακός είναι ο ρατσισμός, δεν σημαίνει όμως ότι είναι ρατσιστής ο ίδιος. Εκεί πολλές φορές γίνεται μια παρεξήγηση, νομίζουν ότι τα λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ενώ στην πραγματικότητα είναι και ο ίδιος μέρος του έργου του.

Μετά από μία πανδημία, έναν πόλεμο στην Ουκρανία, δεκάδες πυρκαγιές και πλημμύρες, πώς επηρεάζεται ο τρόπος που επικοινωνείτε την κωμωδία;
Α.Μ.:
Μετά απ’ όλα αυτά και άλλα πολλά, ο κόσμος διψάει για ερεθίσματα. Για γέλιο, συγκίνηση, ακόμα και κλάμα, αρκεί να ζήσει έστω για λίγη ώρα κάτι που θα τον κάνει να σβήσει τη μαυρίλα. Κάτι που θα τον ταξιδέψει στο φως. Η κωμωδία και συγκεκριμένα το είδος μου, η σάτιρα, λειτουργεί σαν φάρμακο στον πόνο. Το να μπορείς να γελάσεις με κάτι την ώρα της μεγάλης τραγωδίας ή του μεγάλου πόνου, σε κάνει πιο δυνατό. Σε κάνει αλεξίσφαιρο, ατσάλινο. Οπότε καταλήγοντας στην ερώτηση σας, όσες δυσκολίες κι αν έρθουν, ο τρόπος να επικοινωνήσουμε στην κωμωδία θα βρεθεί. Όσο αργά ή όσο μακριά κι αν είναι, πάντα θα βρεις ένα εφημερεύον φαρμακείο.

Τον Τσολιά μπορούν να τον κάνουν να αισθανθεί αμήχανα; Πείτε μας ένα σκηνικό που έχετε ζήσει σε μια παράσταση.
Α.Μ.:
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σκηνικό να σας διηγηθώ, όμως κοιτάζω πάντα να ξεγλιστράω μέσα από τον αυτοσχεδιασμό. Αμήχανα κυρίως με έχουν κάνει να νιώσω στα καμαρίνια, μετά την παράσταση, που μπορεί να μου ζητήσουν απίθανα πράγματα επιπέδου rock star. Αυτόγραφα σε γυμνά τριχωτά στήθη, σκίσιμο ρούχων, γλείψιμο παπουτσιών, φιλιά με έντονα κραγιόν, τατουάζ με το όνομα μου… ξέρετε, καθημερινότητες… That’s life!

Πώς σας αντιμετωπίζουν οι άλλοι κωμικοί;
Α.Μ.:
Μάλλον πρέπει να ρωτήσετε τους άλλους κωμικούς. Εγώ μπορώ να σας πω πώς εγώ τους αντιμετωπίζω. Με άκρως υποκειμενικά κριτήρια, σέβομαι, παρακολουθώ και θαυμάζω το έργο όσων μου αρέσει η δουλειά τους.

Τι είναι αυτό που σατιρίζετε περισσότερο στην παράσταση;
Α.Μ.:
Ε, το κυβερνητικό τσίρκο που ηγείται του καθεστώτος. Αυτός είναι και ο ρόλος και η θέση μου εξάλλου. Απέναντι στην εκάστοτε εξουσία. Εξουσία βέβαια δεν ασκεί μόνο η κυβέρνηση, οπότε έχω ανοιχτά κι άλλα μέτωπα. Η ενασχόληση, όμως, με την κυβερνώσα παράταξη είναι αρκετά απολαυστική τόσο για μένα όσο και για το κοινό.

Δημήτρης Μεντζέλος. Από πότε ξεκινάει αυτή η σχέση-συνεργασία και τι να περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση επί σκηνής;
Α.Μ.:
Πριν λίγα χρόνια στην πρώτη μας συνεργασία, τελείωσε και δεν μας έφτανε. Παρόλο που περάσαμε πολύ καλά, δεν είχαμε την αίσθηση της πληρότητας. Μας φάνηκε λίγο. Οπότε δεν σας κρύβω ότι τρωγόμουν από τότε πότε θα βρεθεί η ευκαιρία να το επαναλάβουμε. Μετά ήρθε ο κόβιντ… δε μας δόθηκε η ευκαιρία ούτε να βγούμε έξω από το σπίτι… και τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες να βρεθούμε ξανά στην ίδια σκηνή. Η σύμπραξη με τον Μεντζέλο αλλά και οι πορείες μας έχουν κάτι συγγενικό. Εκπέμπαμε στο ίδιο μήκος κύματος, παρόλο που ήμασταν σε άλλο χώρο και χρόνο ο καθένας. Οπότε το να ραπάρουμε μαζί το "Je suis bossu" ή να αυτοσχεδιάσουμε με σαρκαστική διάθεση επί σκηνής είναι ένα ευτυχές πάντρεμα. Έχουμε κοντινά χνώτα κι έτσι αυτό που θα δείτε, δεν θα το περιμένετε!

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης - Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ!

  • Stand up comedy – Music show

Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης έρχεται στο "Άλσος" για μία και μοναδική, συλλεκτική, - άκρως προεκλογική- παράσταση, για να σατιρίσει τα κακώς κείμενα και υποκείμενα, σε ένα stand-Up Comedy Show με ζωντανή ορχήστρα. Ο punk φουστανελάς καταφθάνει με έναν καυστικό μονόλογο και άκρως άγριες διαθέσεις, κρατώντας το εκλογικό βιβλιάριο στο χέρι και…όποιον βρει το βόλι! Η παράσταση συμπεριλαμβάνει διάδραση με το κοινό, λάιβ φάρσες αλλά, φυσικά, και… σταυρωμένα ψηφοδέλτια, βάιραλ σκάνδαλα, απευθείας αναθέσεις, μπαλέτα, βύσματα, συνθήματα, μολότοφ και βίντεο. Συμμετέχει, επιπλέον, και ο γνωστός δημοσιογράφος και μέλος των ΜΑΤ, ο Μπαλούρδος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.