Θέατρο του Νέου Κόσμου: Δυναμικά στη νέα σεζόν!

Με ένα πλούσιο ρεπερτόριο με νέες παραγωγές, επιτυχημένες επαναλήψεις, ωραίες συμπαραγωγές και συνεργασίες μπαίνει στη νέα σεζόν το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Κωλόκαιρος Πάτροκλος Σκαφίδας©

Δεκαπέντε παραστάσεις θα εμπλουτίσουν το φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, και θα βρουν στέγη στη σταθερή του έδρα στην Αντισθένους αλλά και στο Θέατρο "Τζένη Καρέζη", δηλώνοντας την αισιοδοξία, το πείσμα και το ρίσκο του πρωτεργάτη του, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου αλλά και όλων των συνεργατών να κάνουν επανεκκίνηση. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μεγάλη γκάμα έργων, αρκετές πρωτότυπες ελληνικές δημιουργίες, καθώς και ωραίες συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως οι Patari Project, η Σοφία Μαραθάκη, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ο Παντελής Μπουκάλας, ο Βασίλης Κατσικονούρης, ο Ερρίκος Λίτσης, ο Στάθης Σταμουλακάτος, ο Δημήτρης Δρόσος, ο Γιώργος Παλούμπης, κ.ά.

Μια άλλη Θήβα
©Πάτροκλος Σκαφίδας
"Μια άλλη Θήβα"

Στην Κεντρική Σκηνή

Η έναρξη θα γίνει με το έργο του Γαλλο-ουρουγουανού συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο, "Μια άλλη Θήβα", που θα σκηνοθετήσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Η πατροκτονία βρίσκεται στον πυρήνα του αινιγματικού και συγκινητικού έργου για το έγκλημα, την τιμωρία, την αγάπη και τα όρια της δικαιοσύνης, με αναφορές που ξεκινούν από την αρχετυπική πατροκτονία που διέπραξε ο Οιδίποδας και φτάνουν ως το μπάσκετ. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης (από 20/10).

Με νύχια και με δόντια
©Πάτροκλος Σκαφίδας
"Με νύχια και με δόντια"

Η ταλαντούχα Σοφία Μαραθάκη στρέφεται στο αμερικάνικο ρεπερτόριο των μέσων του 20ού αι. και σκηνοθετεί το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ, "Με νύχια και με δόντια" ("The skin of our teeth"), μια κωμική παραβολή της ιστορίας της ανθρωπότητας, που ξεκινάει από την εποχή των παγετώνων και καταλήγει στη σύγχρονή του εποχή. Η σκηνοθέτρια θα το ανεβάσει συνεχίζοντας την έρευνά της στις διαφορετικές φόρμες, τον ρυθμό, το γκροτέσκο και τους αφηγηματικούς κώδικες, σε μια χρονική περίοδο που δεν μπορεί παρά να νοηθεί ως οριακή για την ανθρωπότητα (από 11/11).

Μπιλ και Λου
©Πάτροκλος Σκαφίδας
"Μπιλ και Λου"

Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία φιλίας που επαναδιαπραγματεύεται το "μαζί” είναι το "Μπιλ και Λου", που θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος. Μετά τις δύο sold-out χρονιές όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Skrow, η παράσταση έρχεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, για να ξανααφηγηθεί τη συγκινητική ιστορία των δύο μοναχικών αγνώστων, της Λου, μιας τετραπέρατης μα παραμελημένης οκτάχρονης από την Αυστραλία, και του Μπιλ, ενός άθεου, με σύνδρομο Άσπεργκερ, Εβραίου από τη Νέα Υόρκη, που ζουν σε "καραντίνα” από την αγάπη και που εντελώς απροσδόκητα καταφέρνουν να χτίσουν μια αδιάρρηκτη εικοσαετή φιλία (από 5/12). 

Κωνσταντίνος Ρήγος – Χορογράφος και Διευθυντής Μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Κωνσταντίνος Ρήγος

Με μια δική του, πρωτότυπη δημιουργία εγκαινιάζει ο Κωνσταντίνος Ρήγος τη συνεργασία του με το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Το "Butterflies in my stomach: Gen-L"  είναι μια παράσταση πάνω στον έρωτα και τα όνειρα που στοίχειωσαν τρεις γενιές (Gen X, Millenials και Gen Z). Αποσπάσματα έργων που τις στιγμάτισαν, θεωρητικά κείμενα και επιστημονικά δεδομένα, τραγούδια και προσωπικές εξομολογήσεις και αγωνίες των ηθοποιών συνδιαμορφώνουν μαζί με τη μουσική και το χορό ένα devised pop θέαμα με τη σφραγίδα του πολυμήχανου δημιουργού (από 15/2).       

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου βρίσκει στέγη στον Νέο Κόσμο και σκηνοθετεί τον κωμικό μονόλογο, "Σίρλεϊ" του Γουίλι Ράσελ, ενώ η Ελένη Ουζουνίδου θα υποδυθεί τη μεσήλικη ηρωίδα που αλλάζει τη ζωή της, διεκδικώντας πολλά περισσότερα από ό,τι ο τελματωμένος γάμος και η ανιαρή καθημερινότητα της προσέφεραν (από 10/3).

Ανατολή
©Πάτροκλος Σκαφίδας
"Ανατολή"

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επιστρέφει στην Έλλη Παπαδημητρίου, είκοσι πέντε χρόνια μετά τον "Κοινό Λόγο", που ήταν η εναρκτήρια παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, και παρουσιάζει την "Ανατολή", παράσταση που έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο πλαίσιο των εκλδηλώσεων Όλη η Ελλάδα Ένας πολιτισμός. Στο επίκεντρό και αυτού του έργου, η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή των 1918-22 (από 20/4).

Στην Κεντρική Σκηνή, θα παρουσιάζεται επίσης η παιδική παράσταση του Θεάτρου, δημιουργημένη από τους Patari Project, "Οι 5 του Αιγαίου", σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου. Ακολουθώντας τη χαρακτηριστική τεχνική της ομάδας που στήνει τις παραστάσεις της πάνω σε μικρά πατάρια με οδηγό τη φαντασία και τη σωματική έκφραση, η παράσταση αποτελεί ένα σκηνικό ταξίδι με οδηγό τις ιστορίες και τους μύθους που έχουν συνδεθεί με το γνωστό μας πέλαγος (από 2/10).

Στο Δώμα

Ο Βασίλης Κατσικονούρης και ο Ερρίκος Λίτσης συνεργάζονται στον "Μάκη", το μονολογικό έργο του πρώτου που σκηνοθετούν από κοινού. Ο Λίτσης αναλαμβάνει και την ερμηνεία του ηλικιωμένου ήρωα, που -μόνος στο σπίτι, εν μέσω θέρους- μονολογεί, έχοντας για μοναδικό ακροατή το χρυσόψαρο μέσα στη γυάλα του σπιτιού (από 7/10).

Ο Μάκης
©Πάτροκλος Σκαφίδας
"Ο Μάκης"

Γραμμένο το 1947, από τον επιζήσαντα του Άουσβιτς Πρίμο Λεβί, το "Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος", θεωρείται από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και μία από τις πλέον συγκλονιστικές μαρτυρίες των καιρών μας. Θα το δούμε σε σκηνοθεσία του Παύλου Ιορδανόπουλου, σε μια παράσταση που επιθυμεί να ρίξει φως στα "ανείπωτα" της Ιστορίας (από 5/12).

Δύο νεαρές ηθοποιοί, η Τζωρτζίνα Λιώση και η Νάνσυ Μπούκλη σκηνοθετούν το ιδιότυπο έργο του Ευθύμη Φιλίππου, "Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα", ενώ οι ίδιες ερμηνεύουν δύο σύγχρονες ηρωίδες που μονολογούν συζητώντας, ενώ κάθονται σε ένα ζαχαροπλαστείο κάπου στη σύγχρονη (ή και όχι) Αθήνα (από 6/2).

Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας
©Πάτροκλος Σκαφίδας
"Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα"

Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος βουτάει στη θρυλική προσωπικότητα του Άντι Γουόρχολ και υπογράφει το "Andy", ανεβάζοντας στη σκηνή τον εκκεντρικό βασιλιά της pop art. Ο άνθρωπος που κατανόησε βαθύτερα από τον καθένα τη μεταπολεμική Αμερική κι άνοιξε τον δρόμο για τον εκάστοτε μοντέρνο δημιουργό ενσαρκώνεται από τον Μιλτιάδη Φιορέντζη, μέσω ενός πρωτότυπου ακροβατικού τετ-α-τετ με τη συνείδηση του Άντι, τα πάθη, τις εμμονές, τα όνειρα αλλά και τις ματαιώσεις ενός τραυματικού παρελθόντος (από 24/2). 

Στον Κάτω Χώρο

Επιστρέφει μετά την περσινή της επιτυχία η παράσταση "Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα", βασισμένη στο θρυλικό έργο του Ρ. Ατάιντε. Τη σύγχρονη σκηνική διασκευή του υπέγραψε  ο Γιώργος Παπαγεωργίου, για τρεις άνδρες και ζωντανή μουσική, και τον ρόλο της αυταρχικής δασκάλας ερμηνεύει και φέτος ο Πάνος Παπαδόπουλος (από 3/10).

Διαβάστε Επίσης

Στον Κάτω Χώρο θα παρουσιαστεί και το "Ημερολόγιο ενός σκύλου" της Violet Louise, καλλιτέχνιδας που ερευνά́ το πεδίο της πολυμεσικής αφήγησης. Η παράσταση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2020 και ανεβαίνει τώρα ζωντανά, ακολουθεί μια γυναίκα που αναζητά  στο διαδίκτυο ίχνη του σκύλου της που έφυγε από́ τη ζωή - καταγράφοντας τελικά ένα ημερολόγιο όχι μόνο των προσωπικών της στιγμών αλλά και σημαντικών πολιτικών και κοινωνικών στιγμιότυπων, από τους Ολυμπιακούς του 2004 μέχρι σήμερα (από 14/10).

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
©Χρήστος Συμεωνίδης
"Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα"

Ο Παντελής Μπουκάλας διασκεύασε ειδικά για την παράσταση του Νέου Κόσμου τη θεατρικής μορφής αυτοβιογραφική εικασία του, "Το μάγουλο της Παναγίας" (εκδόσεις Άγρα), που πραγματεύεται τη ζωή και τη θρυλική προσωπικότητα του Γεώργιου Καραϊσκάκη, και μέσω αυτού την ίδια την ιστορία του Αγώνα του 1821. Την παράσταση για δύο ηθοποιούς, τον Δημήτρη Δρόσο (Καραϊσκάκης) και Αμαλία Τσεκούρα (Μαριώ), θα σκηνοθετήσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (από 15/2).

Στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Το νέο έργο που συνυπογράφουν ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και ο Γιώργος Παλούμπης θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Ακαδημίας, σε σκηνοθεσία του δεύτερου. Γεννημένος μέσα στην τάση του σκληρού ρεαλισμού από δύο έμπειρους συγγραφείς και ερμηνευτές του είδους, ο "Κωλόκαιρος" διαδραματίζεται σε ένα παρακμιακό νυχτερινό κέντρο της Ελευσίνας και αποτυπώνει μια λαϊκή όσο και περιθωριακή ελληνική πραγματικότητα. Ξεπερνώντας τα όρια μεταξύ κωμωδίας και δράματος, το έργο βλέπει την πραγματικότητα όπως είναι, δηλαδή με όλη την τραγικότητα και τη γελοιότητά της, και εκφράζεται με σκληρή γλώσσα, αποτυπώνοντας μια σειρά γεγονότων που κορυφώνονται μέσα από το σασπένς αλλά και το χιούμορ. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Θάνος Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Στέλιος Δημόπουλος και Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (από 24/10).

Προσφορά εισιτηρίων

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου δίνει και φέτος τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό να προμηθευτεί εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις του στην τιμή των 9€. Η προσφορά ισχύει για αγορές εισιτηρίων που θα γίνουν στο διάστημα 13-25 Σεπτεμβρίου και αφορά όλες τις παραγωγές που εντάσσονται στο φετινό του ρεπερτόριο.

φωτό εξωφύλλου: "Κωλόκαιρος" / ©Πάτροκλος Σκαφίδας

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Το πολιτικό έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία, που γράφτηκε την περίοδο της δικτατορίας στη Βραζιλία, ανεβαίνει σε μια σύγχρονη διασκευή για τρία πρόσωπα.

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.