"Χορευτική πανούκλα": Η θεατρική έκπληξη της περασμένης άνοιξης επιστρέφει σε νέα στέγη

Ύστερα από την επιτυχημένη διαδρομή της, η παράσταση με το καυστικό χιούμορ και την ανατρεπτική διάθεση επιστρέφει ανανεωμένη σε νέο χώρο.

Χορευτική Πανούκλα Στέφανος Σάμιος

Από τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη άνοιξη, λίγο πριν εκπνοή της χειμερινής σεζόν, ξεχώρισε η "Χορευτική πανούκλα", που έγραψε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, εμπνευσμένος από ένα πραγματικό, αδιευκρίνιστο ως σήμερα, γεγονός που συνέβη στο Στρασβούργο το καλοκαίρι του 1518, όταν χιλιάδες πολίτες άρχισαν να χορεύουν, μέχρι θανάτου από εξάντληση, στους δρόμους της πόλης.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές, θορυβημένες, θέλησαν να εντοπίσουν την προέλευση της ακατανόητης "χορεομανίας" επιχειρώντας να την αποδώσουν σε αστρολογικά, υπερφυσικά, βιολογικά, ιατρικά και άλλα αίτια, μα πάνω απ’ όλα έσπευσαν να περιορίσουν την εξάπλωσή της προκειμένου να διατηρήσουν έναν επιθυμητό βαθμό ευταξίας στους δρόμους. Παρά τις προσπάθειές τους, η μανία πήρε γρήγορα τις διαστάσεις ανεξέλεγκτης επιδημίας, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα "Χορευτική Πανούκλα". Το φαινόμενο εκτονώθηκε ύστερα από μερικές εβδομάδες, κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες, αλλά στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από εξάντληση, αφυδάτωση, εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Tο έργο του Μάρκελλου αποτελεί  μια αλληγορία πάνω στα όρια και τις ανεπάρκειες της ανθρώπινης φύσης, τον φόβο του Θανάτου, την αναπόφευκτη φθορά (σωμάτων και ιδεολογιών), την ενστικτώδη αντίδραση του ανθρώπου στην καταπίεση, στην χειραγώγηση και στην ανέχεια, αλλά και μια σπουδή, ταυτόχρονα, πάνω την σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία της ελευθερίας και στην αναγκαιότητα του "συνανήκειν”. Ο ίδιος υπέγραψε και τη σκηνοθεσία, σε μια παράσταση μπρεχτικής αισθητικής, όπου συνυπάρχουν η σατιρική πρόζα, η μουσική και τα τραγούδια, όπως και η εναλλαγή αφήγησης και δράσης με όχημα την δυναμική του ensemble.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Πρωταγωνιστούν ο καταιγιστικός ρυθμός, η ειρωνική και υπαινικτική γλώσσα, η πρωτότυπη μουσική του Λευτέρη Βενιάδη και μια καλοκουρδισμένη ομάδα ηθοποιών που αλλάζουν ρόλους, παίζουν μουσικά όργανα, τραγουδούν και συνθέτουν σπαρταριστά επεισόδια: Ελένη Στεργίου, Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Πάνος Ζουρνατζίδης, Ilya Algaer, Μυρτώ Παπά, Λευτέρης Βενιάδης και ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Info

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τα μέσα του Οκτωβρίου, στο Σύγχρονο Θέατρο. Σύμβουλος στη δραματουργία είναι η Ελένη Στεργίου, τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις υπογράφει ο Λευτέρης Βενιάδης, τις χορογραφίες και την επιμέλεια κίνησης η Ηρώ Κόντη, τα σκηνικά και κοστούμια η Νίκη Ψυχογιού, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης και το μακιγιάζ η Olga Falei. 

Χορευτική πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.