"Χορευτική πανούκλα": Η θεατρική έκπληξη της περασμένης άνοιξης επιστρέφει σε νέα στέγη

Ύστερα από την επιτυχημένη διαδρομή της, η παράσταση με το καυστικό χιούμορ και την ανατρεπτική διάθεση επιστρέφει ανανεωμένη σε νέο χώρο.

Χορευτική Πανούκλα Στέφανος Σάμιος

Από τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη άνοιξη, λίγο πριν εκπνοή της χειμερινής σεζόν, ξεχώρισε η "Χορευτική πανούκλα", που έγραψε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, εμπνευσμένος από ένα πραγματικό, αδιευκρίνιστο ως σήμερα, γεγονός που συνέβη στο Στρασβούργο το καλοκαίρι του 1518, όταν χιλιάδες πολίτες άρχισαν να χορεύουν, μέχρι θανάτου από εξάντληση, στους δρόμους της πόλης.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές, θορυβημένες, θέλησαν να εντοπίσουν την προέλευση της ακατανόητης "χορεομανίας" επιχειρώντας να την αποδώσουν σε αστρολογικά, υπερφυσικά, βιολογικά, ιατρικά και άλλα αίτια, μα πάνω απ’ όλα έσπευσαν να περιορίσουν την εξάπλωσή της προκειμένου να διατηρήσουν έναν επιθυμητό βαθμό ευταξίας στους δρόμους. Παρά τις προσπάθειές τους, η μανία πήρε γρήγορα τις διαστάσεις ανεξέλεγκτης επιδημίας, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα "Χορευτική Πανούκλα". Το φαινόμενο εκτονώθηκε ύστερα από μερικές εβδομάδες, κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες, αλλά στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από εξάντληση, αφυδάτωση, εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Tο έργο του Μάρκελλου αποτελεί  μια αλληγορία πάνω στα όρια και τις ανεπάρκειες της ανθρώπινης φύσης, τον φόβο του Θανάτου, την αναπόφευκτη φθορά (σωμάτων και ιδεολογιών), την ενστικτώδη αντίδραση του ανθρώπου στην καταπίεση, στην χειραγώγηση και στην ανέχεια, αλλά και μια σπουδή, ταυτόχρονα, πάνω την σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία της ελευθερίας και στην αναγκαιότητα του "συνανήκειν”. Ο ίδιος υπέγραψε και τη σκηνοθεσία, σε μια παράσταση μπρεχτικής αισθητικής, όπου συνυπάρχουν η σατιρική πρόζα, η μουσική και τα τραγούδια, όπως και η εναλλαγή αφήγησης και δράσης με όχημα την δυναμική του ensemble.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Πρωταγωνιστούν ο καταιγιστικός ρυθμός, η ειρωνική και υπαινικτική γλώσσα, η πρωτότυπη μουσική του Λευτέρη Βενιάδη και μια καλοκουρδισμένη ομάδα ηθοποιών που αλλάζουν ρόλους, παίζουν μουσικά όργανα, τραγουδούν και συνθέτουν σπαρταριστά επεισόδια: Ελένη Στεργίου, Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Πάνος Ζουρνατζίδης, Ilya Algaer, Μυρτώ Παπά, Λευτέρης Βενιάδης και ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Info

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τα μέσα του Οκτωβρίου, στο Σύγχρονο Θέατρο. Σύμβουλος στη δραματουργία είναι η Ελένη Στεργίου, τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις υπογράφει ο Λευτέρης Βενιάδης, τις χορογραφίες και την επιμέλεια κίνησης η Ηρώ Κόντη, τα σκηνικά και κοστούμια η Νίκη Ψυχογιού, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης και το μακιγιάζ η Olga Falei. 

Χορευτική πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Brandhaarden: Η Στέγη επίτιμη καλεσμένη στο σπουδαίο φεστιβάλ του Άμστερνταμ

Η ραχοκοκαλιά του πρόσφατου θεατρικού προγραμματισμού της Στέγης συμμετέχει στο αφιέρωμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2023

"Ψάρια στη γυάλα": Ένα φεμινιστικό έργο έρχεται με νέα ματιά στο Θέατρο "Μπέλλος"

Μέσα από τα μάτια τεσσάρων νέων ηθοποιών βλέπουμε μια εποχή́ που οι γυναίκες παρακολουθούν την ανδρική́ κούρσα ταχύτητας από́ τις κερκίδες.

Η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Αβδελιώδη παρουσιάζει δύο αριστουργηματικά έργα

Στο Studio New Star Art Cinema ο διακεκριμένος σκηνοθέτης ανεβάζει τη "Γυναίκα της Ζάκυνθος" του Διονυσίου Σολωμού και τα έργα "Όνειρο στο κύμα" και Έρως Ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

"Το νούμερο 31328": Όσα έζησε ο Ηλίας Βενέζης στα τάγματα εργασίας παρουσιάζονται στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Ένα ιστορικό αλλά και επίκαιρο ταξίδι επιβίωσης από την ελευθερία στη σκλαβιά, αλλά και αντίστροφα, από τον θάνατο στη ζωή, που ξεκίνησε το 1922, μεταφέρεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Επτά θεατρικές παραστάσεις επιστρέφουν

Οι θεατρικές επαναλήψεις που σηκώνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα (έως 6/12).

Η Κατερίνα Βρανά έρχεται στο Arch με μία "Best of" stand-up comedy παράσταση στ' αγγλικά

Η Κατερίνα παρουσιάζει τα καλύτερα κομμάτια από τις τρεις sold out hit παραστάσεις της "Φέτα με τη βασίλισσα", "About sex" και "Staying Alive" (Σχεδόν Πέθανα), μαζί με ολοκαίνουριο υλικό φτιαγμένο στο Λονδίνο.

Ένα αλλιώτικο "Πάρτυ Γενεθλίων" έρχεται στο Major Seven για λίγες παραστάσεις

Ένα πρωτότυπο θέαμα που συνδυάζει τον θεατρικό λόγο με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ερμηνεύει η Σαλίνα Γαβαλά, αλλά και την τεχνολογία των ολογραμμάτων, σε σκηνοθεσία του Φίλιππου Σοφιανού.