"Χορευτική πανούκλα": Η θεατρική έκπληξη της περασμένης άνοιξης επιστρέφει σε νέα στέγη

Ύστερα από την επιτυχημένη διαδρομή της, η παράσταση με το καυστικό χιούμορ και την ανατρεπτική διάθεση επιστρέφει ανανεωμένη σε νέο χώρο.

Χορευτική Πανούκλα Στέφανος Σάμιος

Από τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη άνοιξη, λίγο πριν εκπνοή της χειμερινής σεζόν, ξεχώρισε η "Χορευτική πανούκλα", που έγραψε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, εμπνευσμένος από ένα πραγματικό, αδιευκρίνιστο ως σήμερα, γεγονός που συνέβη στο Στρασβούργο το καλοκαίρι του 1518, όταν χιλιάδες πολίτες άρχισαν να χορεύουν, μέχρι θανάτου από εξάντληση, στους δρόμους της πόλης.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές, θορυβημένες, θέλησαν να εντοπίσουν την προέλευση της ακατανόητης "χορεομανίας" επιχειρώντας να την αποδώσουν σε αστρολογικά, υπερφυσικά, βιολογικά, ιατρικά και άλλα αίτια, μα πάνω απ’ όλα έσπευσαν να περιορίσουν την εξάπλωσή της προκειμένου να διατηρήσουν έναν επιθυμητό βαθμό ευταξίας στους δρόμους. Παρά τις προσπάθειές τους, η μανία πήρε γρήγορα τις διαστάσεις ανεξέλεγκτης επιδημίας, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα "Χορευτική Πανούκλα". Το φαινόμενο εκτονώθηκε ύστερα από μερικές εβδομάδες, κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες, αλλά στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από εξάντληση, αφυδάτωση, εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Tο έργο του Μάρκελλου αποτελεί  μια αλληγορία πάνω στα όρια και τις ανεπάρκειες της ανθρώπινης φύσης, τον φόβο του Θανάτου, την αναπόφευκτη φθορά (σωμάτων και ιδεολογιών), την ενστικτώδη αντίδραση του ανθρώπου στην καταπίεση, στην χειραγώγηση και στην ανέχεια, αλλά και μια σπουδή, ταυτόχρονα, πάνω την σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία της ελευθερίας και στην αναγκαιότητα του "συνανήκειν”. Ο ίδιος υπέγραψε και τη σκηνοθεσία, σε μια παράσταση μπρεχτικής αισθητικής, όπου συνυπάρχουν η σατιρική πρόζα, η μουσική και τα τραγούδια, όπως και η εναλλαγή αφήγησης και δράσης με όχημα την δυναμική του ensemble.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Πρωταγωνιστούν ο καταιγιστικός ρυθμός, η ειρωνική και υπαινικτική γλώσσα, η πρωτότυπη μουσική του Λευτέρη Βενιάδη και μια καλοκουρδισμένη ομάδα ηθοποιών που αλλάζουν ρόλους, παίζουν μουσικά όργανα, τραγουδούν και συνθέτουν σπαρταριστά επεισόδια: Ελένη Στεργίου, Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Πάνος Ζουρνατζίδης, Ilya Algaer, Μυρτώ Παπά, Λευτέρης Βενιάδης και ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Info

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τα μέσα του Οκτωβρίου, στο Σύγχρονο Θέατρο. Σύμβουλος στη δραματουργία είναι η Ελένη Στεργίου, τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις υπογράφει ο Λευτέρης Βενιάδης, τις χορογραφίες και την επιμέλεια κίνησης η Ηρώ Κόντη, τα σκηνικά και κοστούμια η Νίκη Ψυχογιού, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης και το μακιγιάζ η Olga Falei. 

Χορευτική πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"F-X": Η μοναξιά μέσα από την κουλτούρα του Instagram στο θεατρικό του Νίκου Νικολαΐδη

Στο Θέατρο 104 ανεβαίνει η θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Michael Stampe.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/12/2022

Δημήτρη Αγιοπετρίτη -Μπογδάνο, γιατί να δούμε το "Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης "Μπιλ και Λου" μάς δίνει πέντε λόγους για να μην τη χάσουμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

H Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τo Αθηνόραμα προκηρύσσει διαγωνισμό Ανεύρεσης Νεοελληνικού Θεατρικού Έργου

Δείτε τους όρους, την κριτική επιτροπή, το έπαθλο και τις προθεσμίες για τη συμμετοχή σας.

"Συνομιλώντας με συνεργάτες" για τον Κάφκα στο Θέατρο Άττις

Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος υποδέχεται συνεργάτες του και μελετητές του Καφκικού έργου "Αναφορά για μια Ακαδημία", για μία ανοιχτή στο κοινό συζήτηση, με αφορμή το κείμενο του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα και τις διαστάσεις του.

"Δυσαρμονίες": Επίκαιρο έργο που ασκεί κριτική στην κοινωνία ανεβάζει ο Αντώνης Αντωνίου

Η Θεατρική του Αντώνη Αντωνίου συνεχίζει να αναζητεί έργα που καθρεφτίζουν οικεία κακά. Μέσα στον Δεκέμβριο περιμένουμε την πρεμιέρα του έργου "Δυσαρμονίες" της Τζόις Κάρολ Όουτς, με τους Αντώνης Αντωνίου και Νατάσα Ασίκη.

Ποια η σχέση των θεατρικών "Free Freaks" με τον διαδικτυακό ήρωα Mr. Freeman;

Ο ανατρεπτικός διαδικτυακός ήρωα, Mr. Freeman, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παγκόσμιο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα βίντεό του να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες μόλις κυκλοφορούν, ενέπνευσε τον Κώστα Δελακούρα για τη δημιουργία παράστασης. Διαβάστε όσα μας είπε.

"+1": Μια βραδιά γεμάτη τέχνη στο Bios

Εκδηλώσεις με χορό, περφόρμανς, προβολές και μουσική από τη Mophradat.