Μια ακόμα βόλτα στις "Γειτονιές του κόσμου" από τον Οκτώβριο

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένων παραστάσεων, "Οι Γειτονιές του κόσμου", του Γιάννη Ρίτσου αλλάζουν θεατρική στέγη και μας δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Οι Γειτονιές του κόσμου

Σε διασκευή – σκηνοθεσία της Νάντιας Δαλκυριάδου με πρωταγωνιστές τους Ξένια Αλεξίου, Λάζαρο Βαρτάνη, Στέφανο Παπατρέχα και Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη θα παιχτεί για τρίτη χρονια, από τις 9 Οκτωβρίου η παράσταση "Οι γειτονιές του κόσμου" βασισμένη στη συγκλονιστική ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου, που γράφτηκε όταν ο ποιητής ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη, την περίοδο 1949 - 1951, και εκτείνεται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο, ανασυνθέτοντας ολόκληρη τη δεκαετία του '40. Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση, Δεκέμβρης, εμφύλιος και εξορία είναι τα θέματα που διατρέχουν την δραματοποίηση του έργου σε μια παράσταση που θέτει το λόγο του ποιητή σε πρώτο πλάνο.

Η παράσταση ξεκίνησε τη διαδρομή της από το θέατρο Βαφείο-"Λάκης Καραλής" και απο τον Οκτώβριο θα συνεχίσει στο Θέατρο "Τζένη Καρέζη". Ένα τέτοιου είδους θεατρικό εγχείρημα είναι ευπρόσδεκτο και χρήσιμο καθώς αναδεικνύει το πολυδιάστατο, μοναδικά ουμανιστικό του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. 'Οπως χαρακτηριτικά γράφει η Χρύσα Προκοπάκη στην έκδοση "Εισαγωγή" Ανθολογία Γιάννη Ρίτσου, Κέδρος, 2000: "Αν κάποιος θα ‘θελε να διαβάσει την ιστορία του αιώνα, θα την έβρισκε ακέρια στην ποίηση του Ρίτσου".

Περισσότερες πληροφορίες

Οι γειτονιές του κόσμου

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο ποιητής ανασυνθέτει μια ολόκληρη δεκαετία κρίσιμη για την παγκόσμια Ιστορία, σε ένα έργο που έγραψε κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Μακρόνησο και στον Αϊ-Στράτη.

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"O Υπέροχος Γκάτσμπι" συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος-σταθμού για την αμερικανική λογοτεχνία παίρνει παράταση στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα.

Ενέργειες για τη διάσωση της ιστορικής συλλογής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Tέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές δράσεις.

Πρόσκληση για την Πολιτιστική Επιχορήγηση δράσεων σύγχρονου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης εκδηλώσεων πολιτιστικών φορέων.

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.