"Πέρσες": η πολυσυζητημένη παράσταση έρχεται στην Ελευσίνα

Μετά την πρεμιέρα της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Καραντζάς παρουσιάζεται για δύο βραδιές στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Πέρσες Σταύρος Χαμπάκης©

Δεκατρείς ηθοποιοί και σαράντα εθελοντές συμμετέχουν στους "Πέρσες", που παρουσίασε στην Επίδαυρο ο  Δημήτρης Καραντζάς, προτείνοντας μία νέα ανάγνωση της τραγωδίας του Αισχύλου. Με την παράστασή του, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης ανοίγει ένα διάλογο μεταξύ συντελεστών και θεατών πάνω σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διάψευση του λαού από τους ηγέτες, την ήττα, τη δυσκολία της παραδοχής της και την αμηχανία της συνέχειας.

Διαβάστε Επίσης

Ο εμβληματικός θίασος αποτελείται από μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών,  με προεξάρχουσα τη Ρένη Πιττακή στο ρόλο της Άττοσας και τους: Χρήστος Λούλης (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Γάλλος (Δαρείος), Μιχάλης Οικονόμου (Ξέρξης), Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, κ.ά., ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος σαράντα εθελοντών από την Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή, που παίρνουν μέρος στην παράσταση.

Πέρσες
Σταύρος Χαμπάκης©

Η μετάφραση είναι του Παναγιώτη Μουλλά, η διασκευή των Δημήτρη Καραντζά και Γκέλυς Καλαμπάκα, το σκηνικό της Κλειώς Μπομπότη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η κίνηση του Τάσου Καραχάλιου, η μουσική σύνθεση του Γιώργου Πούλιου και οι φωτισμοί του Δημήτρη Κασιμάτη. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της Εταιρείας "Το Θέατρο", την οποία παρακολούθησαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου περισσότεροι από 14.00 θεατές.

Η παράσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας θα δοθεί στις 30 και 31 Ιουλίου, και προσφέρεται η δυνατότητα μεταφοράς των θεατών από την Αθήνα. Κρατήσεις θέσεων εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Πέρσες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη, το αντιπολεμικό έργο που απηχεί ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, γίνεται κοινός τόπος για μια συνομιλία που φωτίζει εμμέσως τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα, με τη συμμετοχή 40 πολιτών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
11/08/2022

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.