Θέατρο Τέχνης: Δωρεάν καλοκαιρινές παραστάσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Απολαύστε με ελεύθερη είσοδο μια ολοκαίνουργια παραγωγή στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού με την υπογραφή της Μαριάννας Κάλμπαρη και μια παράσταση σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή και συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνάκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παστρικές Γιώργος Καλφαμανώλης©

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν προσφέρει παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο στο κοινό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

"Οι παστρικές"

Ποια είναι η πραγματικότητα των γυναικών προσφύγων τα τελευταία 100 χρόνια; Η νέα παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης σε κείμενο και σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, λίγες μέρες μετά την παρουσίαση της στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης (21-22/7), έρχεται στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (27/7) και το πρόγραμμα του ΟΠΑΝΔΑ και του Δήμου Αθηναίων "Όλη η Αθήνα μια σκηνή” για να μας δώσει την απάντηση. Πρωτότυπα κείμενα, αποσπάσματα από τις "Ικέτιδες" του Αισχύλου, μαρτυρίες, ιστορικά στοιχεία, καθώς και παραδοσιακά ακούσματα, φωτίζουν την συντριπτική γυναικεία πλειοψηφία του προσφυγικού ρεύματος του 1922, την ξενοφοβία και την εκμετάλλευση που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν από τις ικέτιδες Δαναΐδες του αρχαίου μύθου μέχρι τις γυναίκες πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο σήμερα. Η αφήγηση επικεντρώνεται στον αγώνα επιβίωσης δύο γυναικών που μετά την Μικρασιατική Καταστροφή καταλήγουν η μια στον Πειραιά και η άλλη στην Θεσσαλονίκη, όπου έρχονται αντιμέτωπες με την χρεοκοπημένη και συντηρητική Ελλάδα του ΄22. 

Διαβάστε Επίσης

"Όταν στα 1922, η κουτάλα της ιστορίας ξανάδειασε, όλους τους Μικρασιάτες και τις πολύ περισσότερες αριθμητικά Μικρασιάτισσες και δη τις "απελευθερωμένες", φημισμένες για την ομορφιά τους Σμυρνιές, διάτορη ακούστηκε η φωνή "μας παίρνουν τους άντρες μας", σα να ήταν η χώρα καντίνα που είχε υποχρέωση να φουρνίσει άντρες μονάχα στις ντόπιες γυναίκες". Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προέκυψε ο χαρακτηρισμός "παστρικές": οι Ελλαδίτισσες αποκαλούσαν έτσι τις Μικρασιάτισσες, όχι για να παινέψουν την κοκεταρία τους, ούτε την αγάπη τους για το νερό και την καθαριότητα, αλλά για να τις στιγματίσουν ως "αμφιβόλου ηθικής", καθώς στην υποανάπτυκτη Ελλάδα της εποχής, συχνά πλένονταν -λόγω επαγγέλματος- μονάχα οι ιερόδουλες.
Πρωταγωνιστούν οι Κατερίνα Λυπηρίδου, Μαριλένα Μόσχου, Κωνσταντίνα Τάκαλου. Συμμετέχουν η Μαριάννα Κάλμπαρη και η Αυγερινή Γάτση που παίζει και τραγουδά μαζί με τους Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου και Ρούλα Τσέρνου, ενώ υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, επιμέλεια και ενορχήστρωση της παράστασης. Τα σκηνικά είναι της Χριστίνας Κάλμπαρη, οι χορογραφίες της Χριστίνας Σουγιουλτζή και οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου. 

Για το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης στις 21-22/7 κλείστε θέση εδώ

Για το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού κλείστε δελτία δωρεάν εισόδου μέσω ticketservises.gr & 2 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο ταμείο του θεάτρου.

Σταμάτης Κραουνάκης
Σταμάτης Κραουνάκης

"Εκκλησιάζουσες - η Λαϊκή Οπερέτα"

Η συμπαραγωγή που εγκαινίασε την συνεργασία του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει την 1η Αυγούστου στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη και μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2019 στο Ηρώδειο. Πρόκειται για μια μουσική διασκευή του έργου του Αριστοφάνη με μουσική και τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, η οποία παρουσιάζεται σε νέα εμπλουτισμένη μορφή και με ανανεωμένη διανομή. Στο διαχρονικό αριστοφανικό έργο, οι γυναίκες με αρχηγό την Πραξαγόρα μεταμφιέζονται σε άνδρες και κατορθώνουν να περάσουν ένα νέο καθεστώς κοινοκτημοσύνης, παίρνοντας έτσι την εξουσία. Στην πράξη, όμως, το επαναστατικό τους σχέδιο αποδεικνύεται ουτοπικό. Με όχημα το χιούμορ, τη μουσική και τον περίτεχνο λόγο του Αριστοφάνη, η παράσταση θίγει τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα που συνεχίζουν να μας απασχολούν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ανοίγοντας, παράλληλα, για άλλη μια φορά τη συζήτηση γύρω από τις έννοιες της Δημοκρατίας, της εξουσίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, κ.ά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Χριστίνας Κάλμπαρη, οι χορογραφίες του Θοδωρή Πανά και οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Εκκλησιάζουσες η Λαϊκή Οπερέτα»

  • Όπερα

Η αριστοφανική κωμωδία ως λαϊκή οπερέτα διά χειρός Σταμάτη Κραουνάκη. Από το Θέατρο Τέχνης και την Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Οι παστρικές

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Η νέα παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης αντλεί από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες και παραδοσιακά ακούσματα, για να φωτίσει τον αγώνα επιβίωσης των γυναικών προσφύγων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
11/08/2022

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.

Ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Σοπέν

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου συντροφεύουν τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο στην παράσταση-συναυλία που θα δούμε στο Ηρώδειο.

Πού θα δούμε την sold out "Αντιγόνη";

Πάνω από 18.000 θεατές παρακολούθησαν στην Επίδαυρο την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις. Μάθετε πού αλλού θα παιχτεί η πολυσυζητημένη παράσταση.