Φεστιβάλ Αθηνών: Χορευτικό μανιφέστο κατά της βίας από τη Λία Ροντρίγκες

Μία από τις πιο σημαντικές «φωνές» στο χώρο της παγκόσμιας χορογραφικής δημιουργίας, που δίνει πολιτική χροιά στα έργα της και αξιοποιεί το σώμα ως όργανο ερμηνείας, η Βραζιλιάνα χορογράφος Λία Ροντρίγκες, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (20-21/7).

Furia / Μανία Sammi Landweer©

Η Λία Ροντρίγκες στήνει παραστάσεις-μανιφέστα εναντίον της ανισότητας, των προκαταλήψεων, των επιβεβλημένων στερεοτύπων, των αδιεξόδων, αντλεί έμπνευση από παντού. Το 2014, προσκεκλημένη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Transitions 2. Latin America μας εντυπωσίασε με το "Pintorama" (Πιντοράμα), μια παράσταση στην οποία η Ροντρίγκες δημιούργησε ένα εικαστικό και θεατρικό τοπίο που συμπεριλάμβανε τους θεατές και όσα συνέβαιναν μπροστά στα μάτια τους, μια μεταφορά για τους συλλογικούς αγώνες μέσα από μια σημαντική ιδέα: ότι, όταν δεν αναγνωρίζεις τον πολιτισμό του άλλου, αυτός ο άλλος δεν υπάρχει για σένα, είτε αποτελεί κάτι που το αρνείσαι είτε μια απειλή που πρέπει να εξουδετερώσεις. Έχει τιμηθεί για το έργο της με διάφορα βραβεία στη Βραζιλία και στο εξωτερικό κι έχει κάνει αίσθηση διεθνώς καθώς ανήκει στη γενιά των καλλιτεχνών που αποφάσισαν να πάρουν θέση και να ανοίξουν διάλογο με το παρελθόν της χώρας τους. Η Ροντρίγκες δρα ως πολίτης της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας χωρίς να χάσει τις τοπικές της αναφορές, κι αυτό φαίνεται καθαρά στην παράσταση "Fúria / Μανία" που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών (20-21/7). Οι ιστορίες της, οι αισθητικοί και κοινωνικοπολιτικοί προβληματισμοί της αφορούν το δικό της παρελθόν αλλά και την ευρύτερη δυτική τέχνη.

Furia / Μανία
Sammi Landweer©

Η καρδιά της Λία Ροντρίγκες χτυπά για τη Βραζιλία. Εκεί γεννήθηκε, σπούδασε κλασικό μπαλέτο στο Σάο Πάουλο και το 1977 ίδρυσε την ομάδα χορού Andança. Μεταξύ 1980-1982 βρέθηκε στη Γαλλία, στην ομάδα της Μαγκί Μαρέν. Επιστρέφοντας στη Βραζιλία, εγκαταστάθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου ίδρυσε την ομάδα Lia Rodrigues Companhia de Danças. Eίναι καλλιτεχνική διευθύντρια του ετήσιου φεστιβάλ σύγχρονου χορού Panorama de Dança και έχει εγκατασταθεί με την ομάδα της στη φαβέλα Μαρέ του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου ανέπτυξε το καλλιτεχνικό πρότζεκτ "Αντίσταση φιλοξενίας" και ίδρυσε ένα Κέντρο Τεχνών, μια σχολή χορού που παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση σε νεαρούς χορευτές από τη φαβέλα, αλλά και από όλη τη χώρα της. Τόλμη είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το έργο της…

Furia / Μανία
Sammi Landweer©

Με τόλμη χορογράφησε το εκστατικό "Fúria/Μανία". Στη σκηνή της Πειραιώς 260 φέρνει εννιά γυμνούς και ημίγυμνους χορευτές βακχευμένους, να εκστασιάζονται, να γιορτάζουν ξέφρενα, να συνδιαλέγονται με αρχετυπικές ανάγκες του ανθρώπου, σε ένα έργο όπου ο σύγχρονος χορός συναντά τη βραζιλιάνικη παράδοση. Στήνει μια γκροτέσκα πομπή, την ώρα που η ανθρωπότητα σιγά σιγά καταστρέφεται. Η Ροντρίγκες υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά το θέμα της βίας, που έχει γίνει επίκαιρο στη χώρα της από τότε που ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρου εξελέγη πρόεδρος. 

Περισσότερες πληροφορίες

Furia / Μανία

  • Χορός
  • Διάρκεια: 70 '

Σεξ, βία, πόνος, επανάσταση, ήττα, πόλεμος είναι τα θέματα που αξιοποιεί η Βραζιλιάνα χορογράφος στο μαχητικό έργο της που κινείται μεταξύ περφόρμανς, πλαστικών τεχνών και χορού, με διάθεση έκστασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.