"Ματωμένα χώματα": Καλοκαιρινή συνέχεια για την συγκινητική παράσταση του Γιώργου Παλούμπη

Η επιτυχημένη παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά πάνω στο συγκλονιστικό μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζει την περιοδεία της με περισσότερους σταθμούς.

Ματωμένα χώματα Σταύρος Χαμπάκης©

Από τις συγκινητικότερες της φετινής σεζόν είναι η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παλούμπης, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανεβάζοντας στη σκηνή το συγκλονιστικό μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου "Ματωμένα χώματα". Η ιστορία του Μανώλη Αξιώτη, στρατιώτη στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, που μεταφέρει τα γεγονότα που οδήγησαν στην Καταστροφή και τη φυγή των Ελλήνων από τη Σμύρνη, ζωντάνεψε από ένα ταλαντούχο θίασο σε μία παράσταση με νεύρο, κινηματογραφικό ρυθμό, υπέροχη μουσική, γεμάτη συγκίνηση και πολύ συναίσθημα.

Ματωμένα χώματα
Σταύρος Χαμπάκης©

"Η εστίαση στον ανθρώπινο παράγοντα, η κατάδειξη του θηρίου που είναι ο άνθρωπος, ικανός να αντέχει στις πιο σκληρές κακουχίες, αλλά και να διαπράττει τα απεχθέστερα των εγκλημάτων, χαρακτηρίζει την παράσταση που ενσωματώνει την αφήγηση στην καταιγιστική δράση και μοιράζει τον κεντρικό ρόλο του Μανώλη Αξιώτη, σε δύο ηθοποιούς: την ηλικιωμένη εκδοχή του ήρωα, που ανατρέχει στις αναμνήσεις του, και τον νεαρό άνδρα που τα έζησε: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, κατάταξη χριστιανών υπηκόων στα Τάγματα Εργασίας, έναρξη Μικρασιατικής Εκστρατείας, Καταστροφή”, διαβάζουμε στην κριτική της παράστασης από το "α”. Ο Νικήτας Τσακίρογλου ως στιβαρός αφηγητής μοιράζεται το ρόλο με τον Μιχάλη Σαράντη, ο οποίος αποδίδει μέχρι το μεδούλι τον νεαρό άνδρα που βρέθηκε στη δίνη της Ιστορίας και γνώρισε εκ των έσω τα όρια και τις ακρότητες του πλάσματος που λέγεται Άνθρωπος”. Ένας ωραίος θίασος συμπρωταγωνιστεί: Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Σταύρος Μοίρας, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου, μαζί με δύο μουσικούς επί σκηνής, τους Αθηνόδωρο Καρκαφίρη και Βαγγέλη Παρασκευαΐδη.
Αναζητείστε τη!

Επόμενοι σταθμοί περιοδείας
Βεάκειο 7/7, Κηποθέατρο Παπάγου 11/7, Θέατρο Βράχων 12/7, Θέατρο Πέτρας 13/7, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής" 18/7, Κατράκειο 19/7

Περισσότερα για την παράσταση στην αναλυτική κριτική του "α".

Διαβάστε Επίσης

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ματωμένα χώματα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 140 '

Η Μικρασιατική Καταστροφή ζωντανεύει μέσα από το εμβληματικό έργο, σε μια παράσταση για τον άνθρωπο σε οριακές καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
11/08/2022

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.