"Μήδεια" του Μποστ: Πρώτες φωτογραφίες από την all star παράσταση του Εθνικού Θεάτρου

Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Σταύρος Σβήγκος, Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Σύρμω Κεκέ πρωταγωνιστούν στην πρώτη παράσταση νεοελληνικού έργου που κατεβαίνει στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού.

Μήδεια του Μποστ Ελίνα Γιουνανλή©

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου νεοελληνικό έργο (8-9/7). Το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται πίσω από αυτήν την καινοτομία και μάλιστα με την επιλογή ενός έργου-σταθμός της νεοελληνικής δραματουργίας. Η "Μήδεια” του Μέντη Μποσταντζόγλου, κατά κόσμον Μποστ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, είναι μια εκρηκτική κωμωδία για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η οποία αγγίζει τη δική μας εποχή μέσα από τη γλαφυρή του γλώσσα με έναν τρόπο που αιφνιδιάζει. "Το πρώτο πράγμα που σε τραβάει στο έργο είναι η γλώσσα του. Ο λόγος του, αν και απλός, είναι έτσι φτιαγμένος που σε αιφνιδιάζει με την άρρηκτη σύνδεσή του με το παρόν, με τη δική μας ζωή μας, με τις δικές μας αγωνίες" σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός.

Μήδεια του Μποστ
Ελίνα Γιουνανλή©

Με έναν εκλεκτό 20μελή θίασο και μια μη αναμενόμενη ορχήστρα εγχόρδων με τέσσερις μουσικούς επί σκηνής, σε ένα σκηνικό που θυμίζει χρυσό ερειπιώνα η σκηνοθεσία με παιγνιώδη διάθεση βουτά στην ανελέητη κωμωδία του σπουδαίου συγγραφέα. Αντλώντας έμπνευση από την αισθητική του δημιουργού της και προσπαθώντας να προσεγγίσει την καθαρότητα της γελοιογραφίας, η παράσταση επιχειρεί μια κατάδυση στο καλλιτεχνικό σύμπαν του Μποστ. 

Διαβάστε Επίσης

Πρωταγωνιστούν οι Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Μήδεια), Σταύρος Σβήγκος (Ιάσονας), Γιώργος Γλάστρας (Τροφός), Θανάσης Δήμου (Οιδίποδας), Άνδρη Θεοδότου (Αντιγόνη), Στέλιος Ιακωβίδης (Ευριπίδης), Σύρμω Κεκέ (Καλόγρια), Μαρία Κοσκινά (Κορυφαία), Φανή Παναγιωτίδου (Εξάγγελος), Γιώργος Σαββίδης (Καλόγερος), Θανάσης Ισιδώρου (Ψαράς).

Μήδεια του Μποστ
Ελίνα Γιουνανλή©

Η Μήδεια, η Αντιγόνη, ένας ψαράς, ο Ιάσονας, μια καλόγρια και ένας διαφορετικός Χορός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει συνυπάρχουν στον κόσμο του Μποστ αναπάντεχα και αρμονικά, κατορθώνοντας να διαλύσουν κάθε μας βεβαιότητα, "να επικρίνουν τους επικριτάς, να προβληματίσουν τους κριτάς και να ελευθερώσουν τους θεατάς". Ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ανεργία, τη λιτότητα και τη δημόσια διαφθορά, τα δάνεια και τα επιδόματα, καθυστερούν στα ραντεβού τους γιατί πέφτουν πάνω σε πορείες, και λατρεύουν τα αρχαία ελληνικά –αρκεί, βέβαια, να μη χρειαστεί να τα διαβάσουν. 

" target="_blank" rel="nofollow">>>Δείτε το trailer της παράστασης εδώ.

Μήδεια του Μποστ
Ελίνα Γιουνανλή©

Με μια δομή που θυμίζει τόσο επιθεώρηση όσο και αρχαία τραγωδία, η "Μήδεια” του Μποστ είναι μια σουρεαλιστική κατασκευή φτιαγμένη από απλά υλικά που αντικατοπτρίζει το παιχνιδιάρικο πνεύμα του δημιουργού της. Αυτού του πολυπρισματικού καλλιτέχνη, που εργάστηκε ως σκιτσογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός αλλά και ζωγράφος. Αυτό που συνδέει όλες τις δημιουργίες του είναι το ανάγλυφο χιούμορ που μοιάζει να έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της γλώσσας και της χώρας μας.

Μήδεια του Μποστ
Ελίνα Γιουνανλή©

Στον Χορό συμμετέχουν οι Μαρία Κωνσταντά, Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ματίνα Περγιουδάκη, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους.

Διαβάστε Επίσης

Μουσικοί επί σκηνής: Παρασκευάς Κίτσος (κοντραμπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο–μουσική διεύθυνση), Δημήτρης Χουντής (σαξόφωνο), Μαρία Χριστίνα Harper (άρπα).

Μήδεια του Μποστ
Ελίνα Γιουνανλή©

Η παράσταση παρουσιάζεται με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους | Προπώληση εισιτηρίων μεταφοράς μέσω www.ticketservices.gr.

Διαβάστε Επίσης

Το Εθνικό Θέατρο προσφέρει δυνατότητα μεταφοράς από και προς την Επίδαυρο στην τιμή των € 12,50. Στα πούλμαν θα υπάρχουν θεατρολόγοι, οι οποίοι θα κάνουν παρουσίαση και ανάλυση των έργων στο κοινό. H προσφορά μεταφοράς λήγει 48 ώρες πριν την ημέρα της παράστασης. 
Πληροφορίες για την αναχώρηση των πούλμαν στο 2107001468 (Δευτ.-Παρ., 10 π.μ.-3 μ.μ.) και στο www.n-t.gr.

Μήδεια του Μποστ
Ελίνα Γιουνανλή©

Περισσότερες πληροφορίες

Μήδεια

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Η γλαφυρή σάτιρα-σταθμός για την ελληνική πραγματικότητα, γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίαση νεοελληνικού έργου στην Επίδαυρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.