Φεστιβάλ Αθηνών: Οι "Αντιγονισμοί" συνεχίζονται στην Πειραιώς 260

«Νόμος και δίκαιο» είναι η θεματική της τρίτης συζήτησης του κύκλου διαλέξεων που αντλούν από την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή.

Πειραιώς 260 @Θωμάς Δασκαλάκης

Με την ενότητα "Νόμος και δίκαιο" συνεχίζονται την Πέμπτη 30 Ιουνίου στον Χώρο Β’ της Πειραιώς 260 με ελεύθερη είσοδο, οι "Αντιγονισμοί". Ο κύκλος διαλέξεων και συζητήσεων σε επιμέλεια του συγγραφέα και συμβούλου του Φεστιβάλ σε θέματα Λογοτεχνίας, Διονύση Καψάλη, χωρισμένος σε τέσσερις θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή ομιλητών από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, του Θεάτρου, των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Σε όλη την αρχαία γραμματεία δεν υπάρχει γυναικεία μορφή που να μπορεί να σταθεί ισότιμα δίπλα στην Αντιγόνη – να πλησιάζει το ηθικό ανάστημα και το μεγαλείο της. Είναι η διάδοχος του Προμηθέα στην επικράτεια της ανθρώπινης ελευθερίας, η Κόρη που με την εθελούσια κάθοδό της στον Άδη καθαγιάζει τον κύκλο της ζωής, η Γυναίκα που αρθρώνει δικό της λόγο απέναντι στον κυρίαρχο ανδρικό. Γι᾽ αυτό και δεν έχει υπάρξει εποχή που να μη στάθηκε με δέος και σεβασμό, με θαυμασμό και απορία, μπροστά στη γοητεία της Αντιγόνης: στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική.
Η τρίτη θεματική ενότητα εκκινεί από τη διαπίστωση ότι στον πυρήνα της "Αντιγόνης” συμπιέζονται οι δυνάμεις μιας σφοδρής σύγκρουσης: ανάμεσα στον νόμο των ανθρώπων και τον νόμο των θεών, τον πάνω κόσμο των ζώντων και τον κάτω των νεκρών, τον δήμο και τον οίκο, την πόλη και το γένος. Είτε επαγγέλλεται μια βαθύτερη συμφιλίωση αυτών των αντιθέσεων είτε τις υποθέτει αενάως ασύμβατες, ο σοφόκλειος μύθος προβληματίζει την ανθρώπινη επιστήμη και εξακολουθεί να γονιμοποιεί ώς σήμερα την ιστορία και την ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία και την πολιτική σκέψη.

Συμμετέχουν:
Δημήτρης Κυρτάτας, ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: "Οι ταφές στην κλασική Αθήνα".
Κωνσταντίνος Α. Παπαγεωργίου, Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ: "Υπακοή στους νόμους και δικαίωμα αντίστασης".
Γιώργος Φαράκλας, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: "Η Αντιγόνη στη Φαινομενολογία του νου του Έγελου".
Στέφανος Δημητρίου, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: "Ο δεινός, περιφραδής, παντοπόρος άνθρωπος: ο σοφόκλειος "ανθρωπισμός” στην Αντιγόνη".

Συντονισμός:
Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό | Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας διαθέσιμο στα εκδοτήρια της Πειραιώς 260 (από τις 5 μ.μ. την ημέρα της συζήτησης)


Στις 12 Ιουλίου ακολουθεί η τέταρτη και τελευταία συζήτηση με τίτλο "Ποιήσεις και μεταποιήσεις".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/08/2022

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.

Ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Σοπέν

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου συντροφεύουν τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο στην παράσταση-συναυλία που θα δούμε στο Ηρώδειο.

Πού θα δούμε την sold out "Αντιγόνη";

Πάνω από 18.000 θεατές παρακολούθησαν στην Επίδαυρο την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις. Μάθετε πού αλλού θα παιχτεί η πολυσυζητημένη παράσταση.

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 8 έως 14 Αυγούστου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 14/8.