"Ραμαγιάνα": Η ομάδα Ρόδα ανεβάζει το ινδικό έπος στη σκηνή

Χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του Θεάτρου Ρόδα, η νέα της παράσταση ανεβάζει στη σκηνή το «ευαγγέλιο της λατρείας του Ράμα», σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή.

Ραμαγιάνα

Η πολυμελής ομάδα του Θεάτρου Ρόδα, που μετρά περισσότερα από είκοσι χρόνια πορείας, εστιάζει σε διαχρονικά κείμενα, μεγάλους μύθους και έπη της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως τα "Γκιλγκαμές" και "Αμφιάραος", ενώ η τελευταία της παράσταση ήταν πάνω στην "Τρικυμία” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Αυτό που χαρακτηρίζει την ομάδα και καθορίζει την καλλιτεχνική της ταυτότητα είναι η καθολικότητα της συμμετοχής των μελών της σε κάθε βήμα της θεατρικής διαδικασίας -από τη μουσική επένδυση, τα σκηνικά μέχρι τα εντυπωσιακά κοστούμια. Την Παρασκευή 8 Ιουλίου η Μαρία Περετζή κατευθύνει σκηνοθετικά την ομάδα Ρόδα στη "Ραμαγιάνα”. Οι περιπέτειες του μυθικού πρίγκηπα πολεμιστή, του Ράμα, που περιπλανιέται στα δάση της Ινδίας μέχρι να ξαναβρεί το χαμένο του βασίλειο, ζωντανεύει σαν άλλη Οδύσσεια στο Θέατρο Βράχων, ενώ σαν άλλη Ιλιάδα περιγράφει τις μάχες στο όνομα της βασίλισσας Σίτα που την είχαν απαγάγει.

Ραμαγιάνα

Η μάχη του καλού ενάντια στο κακό βρίσκεται στο επίκεντρο του ινδικού έπους, το οποίο περιγράφει έναν διαταραγμένο κόσμο όπου κυριαρχούν οι δαίμονες. Η λυρικότητα των στίχων ντύνει τις ιστορίες των ηρώων και δείχνει το δρόμο προς το ιερό. H Ραμαγιάνα προβάλλει τον Ράμα σαν ενσάρκωση του Βισνού, του προεξάρχοντος Θεού τού Ινδικού πανθέου, ο οποίος υπερασπίζεται το "Ντάρμα", την ίδια την τάξη του κόσμου. Έτσι, το έπος αυτό έχει χαρακτηριστεί ως "ευαγγέλιο της λατρείας του Ράμα", και παρέχει μεγάλο μέρος των μύθων και του θρησκευτικού υλικού που σχετίζεται με τον Ινδουισμό. Παράλληλα, πέρα από τα μυθολογικά του στοιχεία, το έργο σκιαγραφεί και την Ιστορία της Ινδίας, καθώς αφηγείται την επέκταση των αρειανών φυλών του Βορρά μέχρι την Κεϋλάνη, όταν αυτές επέβαλαν τον πολιτισμό στις πρωτόγονες φυλές του Νότου της Ινδικής χερσονήσου.  

Ραμαγιάνα

Οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους βασικούς χαρακτήρες του έργου

Ράμα: Θωμάς Γκότσης, Σίτα: Ίρις Μπαγλανέα, Λαξμάνα: Χρήστος Βελαώρας, Βισβαμίτρα/ Βιμπεσάνα: Σταμάτης Λόγος, Ντασαράτα: Σταύρος Κάππας, Καϊκέγι: Άννα Κυπραίου, Ραβάνα: Νίκος Τσιουμπλεκτσής, Σουρπανάκα / Μαντάρα: Ιουλία Βεντίκου, Μπαράτα / Σουγκρίβα: Γιάννης Αγγέλης, Χανουμάν: Γιώργος Κωστογιάννης

Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά πιάνο, κρουστά και φωνητικά.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ραμαγιάνα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 135 '

Το ινδικό έπος αφηγείται τις περιπέτειες του πρίγκιπα πολεμιστή Ράμα και την αέναη μάχη του καλού με το κακό που ξετυλίγονται σε μια παράσταση με έντονο λυρισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το 23ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας είναι γεγονός

Ένα από τα λίγα θεατρικά φεστιβάλ που γίνονται στην ακριτική Θράκη με έμβλημα το "Γκατζολάκι" ενώνει όλους τους εραστές της θεατρικής τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/08/2022

Οι δυο παραστάσεις του Γιάννη Καλαβριανού που περιμένουμε

Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να δούμε στην Αττική τη "Μήδεια" του Μποστ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, αλλά και την περιπατητική παράσταση που ετοιμάζει "Αίμα στο αίμα".

Παράσταση γεμάτη συναίσθημα αφιερωμένη στη "Σαπφώ"

Μια διεθνής θεατρική παραγωγή αφιερωμένη στη θρυλική ερωτική ποιήτρια από τη Λέσβο, τη "Σαπφώ", παρουσιάζεται σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας.

"Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός": Από τη Νάξο στον Βοτανικό

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου πρωταγωνιστεί στο έργο "Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός" που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του εορτασμού του "Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης" στη Νάξο και το χειμώνα θα παιχτεί στο Vault.

Δυο θεατρικά ραντεβού στο City Theater

Ανάμεσα στις πολλές μουσικές προτάσεις που μας χαρίζει το City Garden Festival by Christmas Theater υπάρχουν δυο θεατρικές που δεν πρέπει να χάσετε. Ποιες είναι αυτές;

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.